1. PRRS-vrij

Krijgen we ooit grip op PRRS?...

Natuurlijk krijgen we grip op deze slopende varkensziekte. Met de juiste stappen kan elk varkensbedrijf in Nederland in de toekomst PRRS-vrij zijn. Het mooie is: u bepaalt zelf wanneer die toekomst werkelijkheid wordt. Zijn uw dieren over 6 maanden geheel PRRS-vrij? Of over 2 jaar? Of is PRRS-vrij te hoog gegrepen, maar wilt u PRRS wel onder controle houden?

Neem de regie in eigen handen en start vandaag nog met het aanpakken van PRRS.

Structurele aanpak PRRS

Op veel varkensbedrijven in Nederland heerst in meer of mindere mate PRRS.

' Het is een lastig virus dat een brede aanpak vraagt', concludeert varkensdierenarts Marc Schyns. 'Door te vloggen probeer ik op een leuke en praktische manier uitleg te geven met een kop en een staart.' Lees het hele interview

> Naar VarkensVlogs

PRRS vrij controleplan

Wat houdt een PRRSv-controleplan juist in? En wat is het belang van ‘Bioveiligheid, Vaccinatie en Monitoring’ hierin? Deze animatie schijnt hier licht op.

 > Bekijk video 

Hongarije is PRRS-vrij, wat zijn de leerpunten?

Kartrekker PRRS eradicatie plan Hongarije Istvan Szabo, Dr., DVM, PhD, neemt je graag mee in de radicale Hongaarse aanpak. De Hongaar heeft ervaren dat het belangrijk is om samen te werken als één team om zo bedrijven PRRS-vrij te krijgen. In dit interview licht Istvan Szabo toe wat deze aanpak inhoudt en wat de gevolgen zijn. Zo eist Hongarije dat geïmporteerde biggen een PRRS-vrije status hebben. De export van Nederlandse biggen naar Hongarije is daardoor sterk verminderd en vanuit Duitsland juist gestegen.

MSD Animal Health heeft al meer dan 20 jaar ervaring met PRRS-bestrijding en begeleidt bedrijven in samenwerking met de bedrijfsdierenarts op weg naar PRRS-vrije uitstroom. Heeft u vragen hierover? Klik dan op onderstaande button en wij helpen je verder!

 > PRRS-vrij uitstroom advies aanvraag 

 

 

Veranderingen op de grondstoffenmarkt: Wat betekent dit voor de gezondheid van het varken?

Philip van den Brink, Nutritionist, ziet momenteel grote veranderingen in de grondstofprijzen. Dat komt mede door de gebeurtenissen in de wereld. Toch waren de prijzen al aan het stijgen voor de recente energiecrisis. Maar hoe kunnen we nu slimmer inkopen en welke alternatieven zijn er? Belangrijker nog: wat dit betekent voor de diergezondheid?

> Bekijk hier het advies van Phillip van den Brink 

 

Deense boeren beboet voor PRRS

 

In Denemarken is intensieve samenwerking tussen varkenshouders en dierenartsen verreist. Zodat zij in de toekomst nog economisch rendabele varkens kunnen leveren. Om zoveel mogelijk Deense bedrijven PRRS-vrij te krijgen in 2025, wordt er onder andere een boetesysteem via het slachthuis geïntroduceerd. Dierenarts Kristian Havn licht de Deense aanpak toe. MSD Animal Health heeft al meer dan 20 jaar ervaring met PRRS bestrijding en begeleidt bedrijven in samenwerking met de bedrijfsdierenarts op weg naar PRRS-vrije uitstroom. Heeft u vragen hierover? Klik dan op onderstaande button en wij helpen je verder!

> Advies aanvraag PRRS-vrij uitstroom

Tips and Tricks deel 1: De weg naar PRRS-vrije biggen

Bepaal de PRRSv-status van uw bedrijf. In dit eerste deel wordt dieper ingegaan op de statusbepaling van PRRSv op uw bedrijf. Waar, wanneer en hoe kunt u het beste monsters nemen?

> Bekijk Tips and Tricks deel 1: De weg naar PRRS-vrije biggen

Tips and Tricks deel 2: Het gebruik van PCR en ELISA bij het monitoren van PRRS

Bij onderzoek naar PRRS komen twee testen in aanmerking. Enerzijds is er een PCR-test en anderzijds is er een ELISA-test. Beide testen worden toegepast om te bepalen in welke mate PRRSv de oorzaak kan zijn van bepaalde problemen op uw bedrijf. Maar welke test is nu het meest geschikt om de ziektedruk in de tijd te gaan opvolgen?

> Bekijk Tips and Tricks deel 2

Bekijk onze meest recente vlogs over PRRS. Uit hart voor de zaak!

Start vandaag met de aanpak van PRRS en kies uw persoonlijke route naar een PRRS-vrij varkensbedrijf. Onze VarkensVlogs helpen u meteen op weg. Bekijk ook onze VarkensVlogs pagina

Quarantainetips om PRRS insleep via gelten een halt toe te roepen.

Één van de grootste risico’s om PRRS op je bedrijf binnen te krijgen, is via de aankoop van nieuwe gelten. Zodra uw gelten voor het eerst in contact komen met de zeugenstapel, is het van belang dat ze daar geen ziektekiemen verspreiden. Om PRRS te bestrijden, dient u dus óók bij quarantaine en adaptie de juiste maatregelen te treffen. In deze vlog stipt dierenarts Karen van Neste de belangrijkste aandachtspunten aan.

 

> Bekijk vlog: "Quarantainetips om PRRS insleep via gelten een halt toe te roepen."

Top 5 in- en externe biosecuritymaatregelen

Waarom is bioveiligheid of biosecurity zo belangrijk? Wat heeft bioveiligheid met PRRS te maken? Hoe zorgt u voor een goede bioveiligheid op uw bedrijf? Dierenarts Karen Van Neste geeft in deze vlog de top 5 aan maatregelen die u kunt nemen voor het verbeteren van uw interne- én externe bioveiligheid. Bekijk de video en doe er uw voordeel mee!

 

>  Bekijk vlog "Top 5 in- en externe biosecurity maatregelen

3 pijlers voor een effectieve PRRS-aanpak

Welke 3 pijlers zijn van belang bij een effectieve PRRS-aanpak? Welke rol speelt het all-in/all-out principe hierbij? Welke managementmaatregelen kunt u het beste nemen als u zieke dieren heeft op uw bedrijf? Dierenarts Karen Van Neste licht in deze vlog de 3 pijlers toe en geeft praktische tips hoe u de verspreiding van PRRS in de stal zoveel mogelijk kunt tegengaan.

 

> Bekijk vlog "3 pijlers voor een effectieve PRRS-aanpak"  

Monitoren op PRRS in de kraamstal? Zet een speekseltouw in!

Als er bij de PRRS-monitoring op uw bedrijf meerdere weken na elkaar sprake is van negatief castratievocht, loont het om de PRRS-circulatie in de kraamstal na te gaan. Om veel biggen tegelijk te kunnen bemonsteren, kunt u hierbij speekseltouwen inzetten. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw biggen ook daadwerkelijk interesse hebben in deze touwen en eraan gaan sabbelen? 

> Bekijk vlog ‘Familiespeekseltouw’ 

Hoe analyse van de genetische code u helpt PRRS te bestrijden

Hoe ziet een PRRS-virus eruit? Wanneer en waarvoor wordt een sequentie-analyse gebruikt? Hoe zet ik dit in op mijn bedrijf en wat levert me dat op? Kennis over de genetische code van virussen die rondwaren op uw bedrijf helpt u bij uw gezondheidsmanagement. Zo helpt ook het ontrafelen van deze genetische code van het PRRS-virus u bij de aanpak van deze vervelende ziekmaker.

> Bekijk vlog 'Sequentie-analyse' 

Aanalyse van de genetische code van PRRS m.b.t biosecurity

Is er PRRS gevonden op uw bedrijf? Dan kan de genetische code van het PRRS virus op uw bedrijf in kaart gebracht worden met een sequentie-analyse. Deze genetische code zegt iets over de herkomst van het virus. Is het een nieuwe stam of een stam die al op uw bedrijf voorkwam? De informatie uit deze analyse neemt u mee voor het bepalen van biosecurity maatregelen in uw plan van aanpak tegen het PRRS-virus.

 

> Bekijk vlog 'Conclusies biosecurity'  

Het ontstaan van nieuwe PRRS-virussen door recombinatie

Als het gaat over gevaar op vorming van recombinanten bij gebruik van levende PRRS-vaccins, wat houdt dat dan in? En hoe ontstaan ze precies? Meer nog, wat heeft een kopieermachine hiermee te maken? Dierenarts Marc Schyns legt het u graag uit in de volgende vlog.

 

 

 > Bekijk vlog  'Ontstaan van nieuwe PRRS-virussen’''

Video: Workshop 'stappenplan naar een PRRS-vrij varkensbedrijf'

Varkensdierenarts Marc Schyns legt tijdens de Pig Business-bijeenkomst 'Het kan! Vijf jaar varkens houden zonder PRRS’ hoe je kunt toewerken naar een PRRS-vrij varkensbedrijf. Bekijk zijn workshop via onderstaande video.

 > Bekijk het hier

Bekijk onze meest recente artikelen over PRRS. Uit hart voor de zaak!

Start vandaag met de aanpak van PRRS en kies uw persoonlijke route naar een PRRS-vrij varkensbedrijf. De artikelen geven meer inzicht. Bekijk ook onze PRRS-artikelen pagina

Aftrap PRRS-project met 49 bedrijven

Het vierjarig PRRS-project van de Coalitie Vitale Varkenshouderij staat op het punt om te beginnen. De landelijke uitrol staat gepland voor 2024 en een jaar later wordt de balans opgemaakt. MSD Animal Health is een partner in dit mooie project.

 > Lees het hele artikel 

Contaminatiegraad van vaccinatiespuiten voor varkens en beïnvloedende factoren

Goede vaccinatiepraktijken dragen bij tot een goede werkzaamheid van een vaccin. Deze studie had als doelstelling om de hygiëne van vaccinatiespuiten op varkensbedrijven te onderzoeken. De contaminatiegraad met bacteriën, gisten en schimmels en mogelijke risicofactoren hiervoor van 79 vaccinatiespuiten werd onderzocht, alsook het effect van herhaaldelijk injecteren van de huid op contaminatie van de vaccinfles.

 > Lees het hele artikel 

Eerst doel bepalen, dan starten met aanpak PRRS

De komende jaren zal iedere varkenshouder aan de slag gaan met PRRS om Nederland uiterlijk 2050 vrij te krijgen van het virus. Dat er werk aan de winkel is, blijkt uit een analyse van dierenarts varkens Marc Schyns. ‘Slechts 15 procent van de vleesvarkensbedrijven is PRRS-vrij. Denk dus goed na over de manier waarop je PRRS te lijf gaat.’

 > Lees het hele artikel 

PRRS vraagt om uitroeiing

Van alle dierziekten die bij varkens spelen, is PRRS de belangrijkste die vraagt om uitroeiing. Daar zijn dierenartsen het hartgrondig over eens. Maar alleen met een goede samenwerking is de uitroeiing van PRRS te bereiken. Linda Verriet, Tamara Vandersmissen en Nico Wertenbroek geven hun visie hierover in dit artikel.

 > Lees het hele artikel 

Stel uzelf deze 2 vragen…

Waar een wil is, is een weg: uw varkensbedrijf nu en in de toekomst PRRS-vrij krijgen is eenvoudiger dan u denkt. Het enige wat u moet doen, is om vooraf deze 2 vragen te stellen. Op basis van uw antwoorden, hebben we een persoonlijke route voor u uitgestippeld. Lees maar.

> Download plan van aanpak

Zo pakken uw Europese collega’s PRRS aan (en met succes!)

Een blitz-enting. Kent u dat begrip? In een aantal PRRS-gevallen in Frankrijk en Duitsland is deze strategie tegen PRRS toegepast. En met succes! Ook de optie om tijdelijk geen gelten aan te voeren, pakte bij deze Europese varkensbedrijven zeer goed uit. Lees maar.

> Wat te doen bij een PRRS-uitbraak

 

Uw injectienaald wel eens onder een microscoop bekeken?

Virusvermeerdering én -verspreiding van PRRS wilt u koste wat het kost tegengaan. Vaccineert u nog met een traditionele injectienaald? Heeft u die al eens onder een microscoop bekeken? Doe maar niet...

Kies voortaan liever voor slimmer vaccineren met de IDAL: door deze naaldloze vaccinatietechniek voorkomt u infectieoverdracht via de naald. Zo kan het virus van de ene pas geïnfecteerde zeug dus nooit via de naald op de andere -nog niet geïnfecteerde- zeug overgaan. Bovendien is deze innovatie diervriendelijker voor uw varkens dan vaccinatie met de naald.

> Probeer de IDAL uit

Infectiedruk PRRS in Nederland neemt toe*

Het risico op PRRS in Nederland neemt de komende maanden toe. Zoals elk jaar, is de kans op een PRRS-besmetting in de wintermaanden het grootst. Er wordt in deze periode minder geventileerd, met meer ammoniak als gevolg. Ammoniak kan longschade veroorzaken, waardoor PRRS sneller de kop opsteekt.

Om de toenemende infectiedruk van PRRS goed te monitoren, heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) een interactieve kaart van Nederland ontwikkeld, die het risico van een PRRS-infectie per regio actueel weergeeft. Deze kaart krijgt maandelijks een update. In november worden vooral het oosten en zuidoosten van Nederland als risicogebieden aangemerkt.


> Bekijk kaart


*Bron: PRRS-kaart GD en Boerderij.nl

Ervaringen bij PRRS-eradicatie in Hongarije 

door Istvan Szabo, Dr., DVM, PhD Directeur PRRS Eradicatie plan, Hongarije

Om bedrijven PRRS-vrij te krijgen, is het belangrijk samen te werken als een team. Om PRRS-vrij te blijven, eist Hongarije dat geïmporteerde biggen een PRRS-vrije status hebben. De export van Nederlandse biggen naar Hongarije is daardoor sterk verminderd en vanuit o.a. Duitsland juist gestegen. 

 

Hoe zit het met uw biosecurity?

Als u PRRS-infecties op uw bedrijf wilt uitroeien, is vaccineren vaak niet voldoende. Ook uw biosecurity moet in orde zijn*. Zeker voor een land waar de varkensdichtheid zo hoog is. Uw biosecurity verbeteren? Vraag dan gratis onze biosecurityposter aan. Vul uw adresgegevens in en we zorgen dat u de poster zo spoedig mogelijk bezorgd krijgt.

> Vraag poster aan


* Geertjan v Goenland et.al.: IPVS 2010