1. PRRS-vrij

Krijgen we ooit grip op PRRS?

Natuurlijk krijgen we grip op deze slopende varkensziekte. Met de juiste stappen kan elk varkensbedrijf in Nederland in de toekomst PRRS-vrij zijn. Het mooie is: u bepaalt zelf wanneer die toekomst werkelijkheid wordt. Zijn uw dieren over 6 maanden geheel PRRS-vrij? Of over 2 jaar? Of is PRRS-vrij te hoog gegrepen, maar wilt u PRRS wel onder controle houden?

Neem de regie in eigen handen en start vandaag nog met het aanpakken van PRRS.

Structurele aanpak PRRS

Op veel varkensbedrijven in Nederland heerst in meer of mindere mate PRRS. ' Het is een lastig virus dat een brede aanpak vraagt', concludeert varkensdierenarts Marc Schyns. 'Door te vloggen probeer ik op een leuke en praktische manier uitleg te geven met een kop en een staart.' Lees het hele interview

> Naar VarkensVlogs

Tips and Tricks deel 1: De weg naar PRRS-vrije biggen

Bepaal de PRRSv-status van uw bedrijf. In dit eerste deel wordt dieper ingegaan op de statusbepaling van PRRSv op uw bedrijf. Waar, wanneer en hoe kunt u het beste monsters nemen?

> Bekijk Tips and Tricks deel 1: De weg naar PRRS-vrije biggen

Vlogs over PRRS. Uit hart voor de zaak!

Start vandaag met de aanpak van PRRS en kies uw persoonlijke route naar een PRRS-vrij varkensbedrijf. Onze VarkensVlogs helpen u meteen op weg.

Monitoren: u kunt verder gaan dan u denkt

Weet u waar de verspreiding van PRRS plaatsvindt binnen uw bedrijf? Hoe meet u dat? In deze eerste vlog leggen we u uit welke ijkpunten u vaststelt voor het monitoren van PRRS.

> Bekijk de eerste vlog

PRRS testen? Ga niet het schip in…

Wat hebben een boeggolf, een boot en een rivier te maken met PRRS? Meer dan u denkt. Bekijk deze vlog maar eens en ontdek de verschillen in twee typen PRRS-testen: PCR en ELISA.

> Bekijk vlog 2

Dit is wat 0,2ºC verschil uitmaakt!

Dierenarts Marc gebruikt het meten van temperatuur als metafoor om uit te leggen hoe het zit met de nauwkeurigheid van verschillende tests. Welke test zet u in om de PRRS-status op uw bedrijf te monitoren?

> Bekijk vlog 3

Weten dat één varken ziek is, is niet interessant…

Wat u vooral wilt weten, is in hoeverre het koppel, een afdeling of uw bedrijf met PRRS besmet is. Deze rekensom laat zien hoeveel monsters u nodig heeft om PRRS betrouwbaar vast te stellen.

> Bekijk vlog 4

PRRS op (sleep)touw houden?

Om na te gaan of er PRRS in de stal circuleert, kunt u ook speekselmonsters bij uw varkens nemen. Maar hoe werkt zo’n speekselkit precies? Collega Marc geeft in deze vlog een demo.

> Bekijk vlog 5

Dáárom castratievocht verzamelen

Castratievocht verzamelen is waarschijnlijk niet iets wat u dagelijks doet. Maar wist u dat castratievocht een belangrijke pijler is om na te gaan of PRRS overgaat van de zeug naar de biggen? Bemonsteren loont!

> Bekijk vlog 6

Stop met vaccineren!

Wist u dat het uiteindelijke doel van uw PRRS-aanpak ook zeker het stopzetten van vaccinatie kan zijn? Kies uw persoonlijke doel en ga aan de slag met deze tips van Marc.

> Bekijk vlog 7

Gezonde PRRS-vrije dieren. Uit hart voor varkens!

MSD Animal Health heeft diverse varkenshouders in Nederland een set ansichtkaarten gegeven om te versturen naar vrienden en bekenden.
De kaarten zijn bedoeld om iemand een hart onder de riem te steken. Tegelijkertijd laten we met deze ansichtkaarten zien, dat we trots zijn op onze varkenssector. Dat is ook precies waarom we ons inzetten om Nederland PRRS-vrij te krijgen: gezonde dieren vanuit een hart voor varkens! Wie steekt u in deze tijden een hart onder de riem? Tag diegene op een van uw social media kanalen en gebruik de hashtag #hartvoorvarkens. Samen zetten we onze prachtige sector op de kaart.

> Naar Facebook

> Naar Instagram

Stel uzelf deze 2 vragen…

Waar een wil is, is een weg: uw varkensbedrijf nu en in de toekomst PRRS-vrij krijgen is eenvoudiger dan u denkt. Het enige wat u moet doen, is om vooraf deze 2 vragen te stellen. Op basis van uw antwoorden, hebben we een persoonlijke route voor u uitgestippeld. Lees maar.

> Download plan van aanpak

Zo pakken uw Europese collega’s PRRS aan (en met succes!)

Een blitz-enting. Kent u dat begrip? In een aantal PRRS-gevallen in Frankrijk en Duitsland is deze strategie tegen PRRS toegepast. En met succes! Ook de optie om tijdelijk geen gelten aan te voeren, pakte bij deze Europese varkensbedrijven zeer goed uit. Lees maar.

> Wat te doen bij een PRRS-uitbraak

 

Uw injectienaald wel eens onder een microscoop bekeken?

Virusvermeerdering én -verspreiding van PRRS wilt u koste wat het kost tegengaan. Vaccineert u nog met een traditionele injectienaald? Heeft u die al eens onder een microscoop bekeken? Doe maar niet...

Kies voortaan liever voor slimmer vaccineren met de IDAL: door deze naaldloze vaccinatietechniek voorkomt u infectieoverdracht via de naald. Zo kan het virus van de ene pas geïnfecteerde zeug dus nooit op de andere -nog niet geïnfecteerde- zeug overgaan. Bovendien is deze innovatie veel diervriendelijker voor uw varkens dan vaccinatie met de naald.

> Probeer de IDAL uit

Infectiedruk PRRS in Nederland neemt toe*

Het risico op PRRS in Nederland neemt de komende maanden toe. Zoals elk jaar, is de kans op een PRRS-besmetting in de wintermaanden het grootst. Er wordt in deze periode minder geventileerd, met meer ammoniak als gevolg. Ammoniak kan longschade veroorzaken, waardoor PRRS sneller de kop opsteekt.

Om de toenemende infectiedruk van PRRS goed te monitoren, heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) een interactieve kaart van Nederland ontwikkeld, die het risico van een PRRS-infectie per regio actueel weergeeft. Deze kaart krijgt maandelijks een update. In november worden vooral het oosten en zuidoosten van Nederland als risicogebieden aangemerkt.


> Bekijk kaart


*Bron: PRRS-kaart GD en Boerderij.nl

Elk bedrijf PRRS-vrij

Piet van Lith deelt zijn ervaringen met het PRRS-vrij maken van varkensbedrijven in Duitsland. Ook voor Nederland biedt zijn aanpak kansen.

> Lees artikel

Hoe zit het met uw biosecurity?

Als u PRRS-infecties op uw bedrijf wilt uitroeien, is vaccineren vaak niet voldoende. Ook uw biosecurity moet in orde zijn*. Zeker voor een land waar de varkensdichtheid zo hoog is. Uw biosecurity verbeteren? Vraag dan gratis onze biosecurityposter aan. Vul uw adresgegevens in en we zorgen dat u de poster zo spoedig mogelijk bezorgd krijgt.

> Vraag poster aan


* Geertjan v Goenland et.al.: IPVS 2010

Monitoren op PRRS in de kraamstal? Zet een speekseltouw in!

Als er bij de PRRS-monitoring op uw bedrijf meerdere weken na elkaar sprake is van negatief castratievocht, loont het om de PRRS-circulatie in de kraamstal na te gaan. Om veel biggen tegelijk te kunnen bemonsteren, kunt u hierbij speekseltouwen inzetten. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw biggen ook daadwerkelijk interesse hebben in deze touwen en eraan gaan sabbelen? Dierenarts Marc Schyns legt het in deze vlog eenvoudig uit.

> Bekijk vlog 8 

Hoe DNA-analyse u helpt PRRS te bestrijden (Ontrafel het DNA van het PRRS-virus)  

Kennis over het DNA van virussen die rondwaren op uw bedrijf helpt u bij uw gezondheidsmanagement. Zo helpt ook het ontrafelen van dit DNA van het PRRS-virus u bij de aanpak van deze vervelende ziekmaker. Hoe ziet een PRRS-virus eruit? Wanneer en waarvoor wordt een sequentie-analyse gebruikt? Hoe zet ik dit in op mijn bedrijf en wat levert me dat op? Heel wat vragen waarop dierenarts Marc Schyns graag antwoord geeft in de volgende vlog.

> Bekijk vlog 9 

Dáárom castratievocht verzamelen

Castratievocht verzamelen is waarschijnlijk niet iets wat u dagelijks doet. Maar wist u dat castratievocht een belangrijke pijler is om na te gaan of PRRS overgaat van de zeug naar de biggen? Bemonsteren loont!

> Bekijk vlog 10 

Dáárom castratievocht verzamelen

Castratievocht verzamelen is waarschijnlijk niet iets wat u dagelijks doet. Maar wist u dat castratievocht een belangrijke pijler is om na te gaan of PRRS overgaat van de zeug naar de biggen? Bemonsteren loont!

> Bekijk vlog 11