varken icon

Varken > Ziekten

Mycoplasma

Veel voorkomende varkensziekte

Mycoplasma (M. hyopneumonia) is een bacteriële infectieziekte die geen staldeur voorbij gaat.
Vrijwel iedere varkenshouder heeft van tijd tot tijd te maken met deze besmettelijke ziekte.

Wat is het

Mycoplasma kan leiden tot ademhalingsproblemen (bronchitis en longontsteking) bij varkens. Maar wat houdt de ziekte nu precies in? Waaraan kunt u een infectie herkennen? Wat kunt u zelf doen om verspreiding tegen te gaan?

Soms is er geen directe aanwijzing om aan mycoplasma te denken, terwijl achteraf blijkt dat de bacterie toch al enige tijd rond ging met de nodige schade tot gevolg. Hoe is het mogelijk dat mycoplasma soms wel maandenlang onder de radar blijft? Uw dierenarts kan u meer vertellen over deze ziekte of neem contact met ons op.

a close-up of a microscope
een varken staande

Diagnose

ResPig is een uniek diagnostisch- én monitoringssysteem voor varkenshouders, waarmee u op structurele wijze ademhalingsziekten zoals mycoplasma in kaart kunt brengen. Doel van ResPig is een gerichte aanpak van de ziekte en het verbeteren van de diergezondheid. Een van de onderdelen van ResPig is een periodiek uitgevoerd bloedonderzoek. Meer weten over dit slimme hulpmiddel?

Aanpak

Het is mogelijk om uw biggen en vleesvarkens te beschermen tegen longlaesies en groeivertraging die bij mycoplasma-infecties optreden. Afhankelijk van de mycoplasma (en circo) status op uw bedrijf, kunt u kiezen voor diversen vaccins tegen mycoplasma.

Flexibel vaccinatieschema

Bigkwaliteit en biggezondheid zijn uitermate belangrijk voor vleesvarkenshouders. Nederland exporteert jaarlijks miljoenen biggen naar verschillende landen. Ook om deze exportpositie veilig te stellen is kwaliteit topprioriteit. Een goede bescherming van de geleverde biggen is daarbij een must. Vaak hebben afnemers in binnen- en buitenland specifieke wensen ten aanzien van het vaccinatieschema. Speel optimaal in op de wensen van uw afnemer, en zorg dat dit goed is afgestemd. De meeste biggen in Nederland worden gevaccineerd tegen circo en mycoplasma. Ieder bedrijf is anders, en zo is ook de gewenste vaccinatiestrategie verschillend.

een blauwgroen varkenvormig spel

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie van ons ontvangen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij helpen u graag verder.

een groep varkens met gele oormerken

NL-NON-230400012