varken icon

Varken  > Gezondheid Varken

PIA-preventie

PIA is tegen te gaan door vaccinatie bij de big vanaf 3 weken leeftijd. Daardoor bent u er altijd op tijd bij en beperkt u de enorme schade die de bacterie Lawsonia intracellularis aan kan richten. Vraag naar de mogelijkheden bij uw dierenarts.

Naaldloze PIA-vaccinatie bij vleesvarkens, zo werkt dat!

De registratie voor naaldloze PIA-vaccinatie in de huid is goedgekeurd. Daardoor is het vanaf nu mogelijk varkens met de IDAL te vaccineren tegen Lawsonia intracellularis, in de volksmond PIA genoemd. De PIA-vaccinatie kan vanaf drie weken leeftijd in de huid worden toegediend met de IDAL. Daarmee wordt 0,2 ml vaccin in de huid gebracht. Varkenshouders krijgen op deze manier een extra diervriendelijke mogelijkheid hun dieren tegen PIA te beschermen naast de al langer bestaande methoden zoals orale vaccinatie en vaccinatie in de spier. Bekijk deze video om te zien hoe een vleesvarkenshouder zijn varkens bij aankomst in de huid vaccineert.

Met speekselonderzoek snel en gemakkelijk PIA aantonen

Op een groot deel van de vleesvarkensbedrijven richt Lawsonia intracellularis, de PIA-bacterie, schade aan door groeiachterstand, een slechtere voerconversie en uitval. Om die schade te voorkomen, is vaccineren minimaal drie weken voordat de varkens besmet raken het beste. Dit besmettingsmoment blijkt goed en gemakkelijk te bepalen met speekselonderzoek.

een persoon die tegen een persoon spreekt
een doos met een afbeelding van een varken

Strijd mee tegen PIA en vraag een speekselkit aan

Op veel bedrijven komt PIA voor zonder overduidelijke verschijnselen, waarbij varkenshouders toch te maken krijgen met ernstige economische schade. Economische schade door PIA willen we natuurlijk voorkomen.
Een speekselonderzoek biedt uitkomst. Vraag vrijblijvend én kosteloos een speekselkit aan.

PIA in beeld

In een reeks korte video’s leert u alles over PIA en geven we tips voor onderzoek naar PIA. Ook zijn o.a. de geschiedenis, het ziekteverloop, de diagnostiek en de behandeling van PIA in beeld gebracht. Benieuwd naar de video’s?

Terugblik op het PIA-Preventie Event

Tijdens het PIA Preventie-Event werden de bezoekers bijgepraat over PIA en de mogelijke aanpak van PIA.
Bekijk de terugblik op ons PIA-Preventie Event.

Terugblik op het PIA-Preventie Event

Veranderingen op de grondstoffenmarkt: Wat betekent dit voor de gezondheid van het varken?

Philip van den Brink, Nutritionist, ziet momenteel grote veranderingen in de grondstofprijzen. Dat komt mede door de gebeurtenissen in de wereld. Toch waren de prijzen al aan het stijgen voor de recente energiecrisis. Maar hoe kunnen we nu slimmer inkopen en welke alternatieven zijn er? Belangrijker nog: wat dit betekent voor de diergezondheid?

Maak van een onzichtbare vijand, zichtbare winst!

PIA veroorzaakt problemen op veel varkensbedrijven. Zowel zichtbare problemen, zoals acute sterfte en diarree, als onzichtbare problemen, zoals slechtere voederconversie en groei. Herkent u PIA problemen op uw bedrijf? Vooral de onzichtbare problemen blijven vaak onopgemerkt, maar kosten wel handenvol geld. Herkent u dit? Wilt u PIA aanpakken? Of heeft u hier vragen over?

een neonbord op een hek

NL-NON-230400005