Varken  > Gezondheid Varken

PIA in beeld

Op deze pagina bieden we u een reeks korte video’s over PIA aan. Van diagnostiek tot behandeling zijn in beeld gebracht.

Interview dierenarts Nico Wertenbroek:
“Juist nu kritisch kijken naar je opbrengst”

Dierenarts John van der Wielen over zijn ervaringen met het PIA-vaccin

Tips voor onderzoek naar PIA

Hoe PIA overleeft

De geschiedenis van PIA

Wat kost PIA per varken?

PIA: het ziekteverloop

Hoe vaak komt PIA voor?

Antibioticagebruik terugdringen

Hoe herkent u PIA?

Opties om PIA te behandelen

Experts aan het woord over PIA

Ken Steen Pedersen:
Wat kunnen we leren van de Denen? 

De Deense professor en dierenarts Ken Steen Pedersen neemt u mee naar de situatie in Denemarken. Hij toont de relatie aan tussen de hoeveelheid van de bacteriën die het varken uitscheidt en de verschijnselen in de stal. Hoe ziet goede diagnostiek eruit en welke aanpak vloeit daaruit voort?

Leendert Amersfoort:
Voeding heeft veel invloed 

Een gezonde darm gaat gepaard met gezonde voeding. Is het mogelijk om PIA te bestrijden met voeding? Welke mogelijkheden zijn er in de samenstelling van het voer? Maar ook aan welke knoppen moet je draaien in het voermanagement om PIA geen kans te geven? Nutritionist Leendert Amersfoort vertelt meer over de rol van voeding bij darmgezondheid. Download hieronder zijn presentatie over de rol van voeding bij PIA.

John Vonk:
Praktijkervaringen met PIA 

Als praktiserend dierenarts komt John Vonk regelmatig PIA tegen op varkensbedrijven. Hij vertelt wat hij zoal opmerkt in de praktijk en hoe er met PIA wordt omgegaan. Want wat is PIA nu eigenlijk? En hoe ziet het eruit? Wat ervaart de boer? En hoe lost de varkenshouder het op? Ook vertelde hij over zijn eigen ervaringen met het nieuwe vaccin tegen PIA. John begeleidde het eerste bedrijf in Nederland dat met dit vaccin aan de slag ging.

Ton Jacobs:
Ontwikkeling nieuw PIA-vaccin

Het ontwikkelen van een nieuw vaccin tegen PIA was niet eenvoudig. Ton Jacobs, onderzoeker bij MSD Animal Health, vertelt waarom dat niet eenvoudig was en hoe het ontwikkeltraject van het nieuwe PIA-vaccin is verlopen. Hij vertelt ook waarom het nieuwe vaccin van MSD Animal Health zo uniek is, hoe de vaccinatie werkt en wat het op kan leveren. Log in om de presentatie van Ton Jacob te bekijken.

NL-NON-230400019