Varken  > Gezondheid Varken

Interview met Prof. Drs. Ken Steen Pedersen

De Deense professor en dierenarts Ken Steen Pedersen nam bezoekers van het PIA Preventie Event mee naar de situatie in Denemarken.
Hij toonde de relatie aan tussen de hoeveelheid van de bacteriën die het varken uitscheidt en de verschijnselen in de stal.
Hoe ziet goede diagnostiek eruit en welke aanpak vloeit daaruit voort?

‘Goede diagnose is belangrijk voor aanpak Lawsonia’ 

Ken Steen Pedersen nam Deense deskundigheid mee naar Veghel. Hij is dierenarts en professor aan de Universiteit van Kopenhagen. Pedersen heeft veel zicht op de aanwezigheid, verspreiding en schade veroorzaakt door Lawsonia intracellularis. “De bacterie zit over de hele wereld, op bijna alle varkensbedrijven.” Hij ziet wel verschillen in mate van problemen, onder andere door het type bedrijf (wel of geen multisite), voeding en toepassen van bio-veiligheid.
Pedersen benadrukt het belang van een goede diagnose. Een qPCR-test is zeer geschikt maar geeft wel hoge kosten. Uit een praktijkproef blijkt het prima mogelijk om een mengmonster te maken waardoor minder analyses nodig zijn. De Denen verzamelen de monsters via plastic overschoentjes. “Het is net zo effectief als een bijttouw en eenvoudig uit te voeren.” Pedersen ziet een verband tussen het aantal kiemen in de mest en de daggroei; uit een aantal onderzoeken blijkt 1 miljoen kiemen een omslagpunt dat vaccinatie aan te raden is.


Let op: in Nederland worden andere testmethoden gebruikt die een (veel) lagere uitslag kunnen geven bij dezelfde besmetting. Het omslagpunt ligt bij zo’n test dus lager. Vergelijk geen appels met peren, zorg dat je weet wat representatieve waarden zijn bij de test die uitgevoerd is (red.).
Ondanks dat er steeds meer kennis over PIA is, en over de uitwerking ervan op bedrijven, blijven er nog volop vragen. Zo is onduidelijk hoe de bacterie zich door een varkensstapel verspreidt. Ook blijft het gissen waarom de bacterie zich soms acuut en soms chronisch manifesteert. Pedersen zou graag zien dat bedrijven Lawsonia-vrij gemaakt kunnen worden maar noemt dat een hele uitdaging. “Bij een tiental bedrijven waar dat is gedaan gingen de resultaten snel omhoog en was een forse daling van antibioticagebruik te zien. Helaas waren de meeste na 1,5 jaar alweer besmet.”

Belangrijk om mee te nemen:

  • Lawsonia intracellularis is een veelvoorkomende veroorzaker van problemen
  • Vaak komen combinaties van infecties voor, daarom is een goede diagnose een must
  • Let op: elke testmethode geeft verschillende uitslagen. Ga dus eerst na welke waarden bij de door u ingezette testmethode een omslagpunt vormen om actie te nemen
  • Een kwantitatieve PCR-test (qPCR) geeft een indicatie voor de impact op groei
  • Snelheid van handelen is bepalend voor het resultaat bij gebruik van antibiotica
  • Het juiste voersysteem en -samenstelling zijn belangrijk
  • Vaccinatie kan een goed middel zijn om problemen te voorkomen

NL-NON-230600003