varken icon

Varken > Ziekten

PRRS

PRRS is nog steeds een van de grootste uitdagingen voor de varkenshouderij

Er zijn verschillende manieren om uw varkens te beschermen tegen PRRS-infecties. Er zijn levende en dode PRRS-vaccins beschikbaar. Ook kunt u kiezen voor een intradermale (naaldloze) vaccinatie of een vaccinatie met de naald.

Wat is PRRS?

PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome) is een veelvoorkomende virusziekte bij varkens. Verspreiding van het PRRS-virus vindt vaak plaats door direct contact tussen een gezond en besmet varken. De symptomen van PRRS zijn divers. Bij gespeende biggen en vleesvarkens moet u alert zijn op hoest en luchtwegklachten. Bij zeugen veroorzaakt PRRS vaak vruchtbaarheidsproblemen en slappe en zwakgeboren biggen. Ook de afweer van uw varkens wordt door de ziekte aangetast. Voorkomen is dan ook beter dan genezen!

een groep varkens die zich voedt
een close-up van een varken

Hoe stel ik de diagnose PRRS?

Meten is weten! Er zijn verschillende testmogelijkheden om PRRS vast te stellen. Bij een acute uitbraak kunt u het virus bijvoorbeeld aantonen via een PCR test. Maar ook een speekseltest hoort tot de mogelijkheden. Om na te gaan of het PRRS-virus ook daadwerkelijk aanwezig is op uw bedrijf, is een betrouwbare testmethode zeer belangrijk. In onze nieuwe serie VarkensVlogs behandelt dierenarts Marc Schyns de verschillende testmogelijkheden en licht hij verder toe hoe u zorgt voor een betrouwbare steekproef en testuitslag.

Inzicht in PRRS

Om de verschillen in werkzaamheid van PRRS-vaccins te achterhalen, kunt u de bijsluiters van PRRS-vaccins met elkaar vergelijken. Hierin staat wat de vaccins aangetoond hebben te kunnen.

Hoe gaat het varken eigenlijk zelf een PRRS-infectie te lijf? Wanneer lopen ongeboren biggen het grootste risico om geïnfecteerd te worden?

Meer weten over PRRS-vaccins en hoe een vaccin werkt? Bekijk de video’s:

De effectiviteit van intradermaal vaccineren in de huid


Een uitbraak van PRRS bij vleesvarkens heeft grote economische gevolgen. Biggen vaccineren tegen het PRRS-virus beperkt schade. Naaldloos vaccineren kent voordelen voor dier en boer en is net zo effectief als een injectie in de spier.

idal 3g
varkens in een hok

Snel inzicht in de gezondheid van uw biggen

Met ResPig krijgt u op structurele basis inzicht in de status van de belangrijkste varkensziekten op uw bedrijf. ResPig bestaat uit een half jaarlijks bloed-en speekselonderzoek van verschillende leeftijdsgroepen waarbij behalve PRRS ook circo, mysoplasma, APP, ziekte van Glässer, influenza en PIA worden meegenomen.

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie van ons ontvangen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij helpen u graag verder.

een groep varkens met gele oormerken

NL-NON-230400015