biosecurity laarzen en overalls biosecurity laarzen en overalls
varken icon

Varken >  Management

Biosecurity – Gezondheid begint bij een goede iterne en externe hygiëne

Biosecurity is het geheel van maatregelen die genomen worden om het risico op insleep (externe bioveiligheid) en verspreiding van ziekteverwekkers binnen het bedrijf (interne bioveiligheid) te minimaliseren. Bij externe biosecurity denken we aan sperma, aankoop van gelten (quarantaine en adaptatie), ongedierte, maar ook bezoekers en voertuigen. Interne biosecurity heeft betrekking tot het volgen van de looplijnen, het gebruiken van aparte materialen zoals laarzen, overalls maar ook behandelinstrumenten per diergroep, het principe van all-in/all-out en een goed management van zieke dieren. 

Ook binnen leeftijdsgroepen is het belangrijk om bewust te zijn van mogelijke ziektespreiding. Denk maar aan het gebruik van naalden bij het vaccineren. Het veelvuldig vervangen van naalden is hier belangrijk. Het naaldloos vaccineren maakt dit een stuk praktischer en heeft dus een nuttige bijdrage in het vermijden van onderlinge spreiding.

Quarantaine

Houd uw nieuwe gelten voor tenminste 6 weken in quarantaine. Hiermee voorkomt u insleep van nieuwe ziekteverwekkers in uw zeugenstapel. De quarantainestal dient goed gescheiden te zijn van andere stallen; ook qua klimaat en ventilatie. Werk samen met uw dierenarts aan een monitoringsplan en zorg altijd voor een all-in/all-out systeem in de quarantainestal. 

Biosecurity maatregelen
een varken met een injectiespuit erin

Adaptie

In de adapatieperiode worden gelten in contact gebracht met dieren uit de zeugenstapel. Gebruik hiervoor geselecteerde gelten of tweedeworps zeugen, omdat oudere dieren weinig ziekteverwekkers uitscheiden. De adaptatieperiode dient minimaal 6 weken te duren, zodat de gelten genoeg tijd hebben om te herstellen van een eventuele infectie en om immuniteit op te bouwen. Vraag uw dierenarts naar een geschikt adapatieprogramma en vaccinatieschema.

Lees meer over Biosecurity in onze bibliotheek

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie van ons ontvangen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij helpen u graag verder.

een groep varkens met gele oormerken

NL-NON-230400086