varken icon

Varken  > Gezondheid Varken

Flexibel vaccineren

Elk bedrijf is anders, flexibiliteit is belangrijk om een eigen vaccinatieschema op te maken samen met uw dierenarts. Wat vindt u belangrijk voor uw bedrijf? Waar wilt u graag uit kunnen kiezen? U bent samen aan zet!

De eerste keuze die je kan maken is de vaccinatiemethode; met of zonder naald. Daarnaast kunt u samen met de dierenarts het aantal vaccinaties bepalen dat nodig is op uw bedrijf. Dan is er ook flexibiliteit in de vaccinatieplek, leeftijdsgroep en tijdstip van vaccinatie. Als u graag naaldloos wilt vaccineren dan kunt u gebruik maken van de IDAL 3G of IDAL 3G Twin.

een blauw varkenvormig spel

Samen aan zet!

Samen met uw dierenarts heeft u vele keuzes om tot het vaccinatieschema te komen wat het best bij uw bedrijf past. Welke vaccins zet u in op uw bedrijf? Hoe vaccineert u het liefst, met de naald of naaldloos met IDAL? Welke combinaties passen het beste in uw bedrijfsstrategie?

Waar u ook voor kiest: met flexibel vaccineren van MSD Animal Health kunt u alle kanten op!

Speel het 4-op-1 rij spel en ontdek of u de juiste combinatie kan maken voor de winst.

Factoren die vaccinatie beïnvloeden in beeld

Het vaccineren van varkens is een terugkerende activiteit op een varkensbedrijf. Iedereen heeft hier een eigen routine in maar, is dit ook de juiste?

Secuur en hygiënisch werken zorgt ervoor dat het vaccin optimaal zijn werk kan doen. Dit begint al bij het opslaan van het vaccin tot het schoonmaken van de materialen naar de vaccinatie.
Bekijk de video en ontdek simpele en praktische tips.

Bereid het vaccineren goed voor

Om het maximale rendement uit een vaccin te halen, is het van groot belang om te zorgen voor het juiste vaccinatiemoment, correcte temperatuur van het vaccin en de juiste materialen om te kunnen vaccineren. Sommige vaccins kunnen tegelijkertijd worden gegeven, andere kunnen elkaar juist negatief beïnvloeden als ze tegelijk of dicht op elkaar worden gegeven.

Met een goede voorbereiding bent u niet alleen sneller klaar, u haalt ook een beter rendement uit vaccins wanneer u goed voorbereid vaccineert. Voor advies over het juiste moment van ieder vaccin kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts of met een van de varkensdierenartsen van MSD Animal Health. Bekijk de video voor alle tips.

(Verbeter)tips rondom vaccineren

In deze derde video vindt u tips voor tijdens het vaccineren en erna. Zodat u het gehele proces zo optimaal mogelijk kunt laten verlopen en u echt het maximale rendement uit uw vaccins haalt! Denk hierbij aan gezondheidscheck vooraf, combineren van vaccins, juiste materiaal, juiste toediening en toedieningsplek en hygiëne.

Begeleiding bij flexibel vaccineren

Heeft u behoefte aan een frisse blik in uw stal? Iemand die zonder bedrijfsblindheid? Lisette Tuenter, Kraamstal en welzijnscoach, komt hiervoor graag bij u langs. In deze video legt ze zelf uit waarbij ze kan helpen.

Vaccinatiemethode

Als u vaccineert of gaat vaccineren, dan kunt u dit op twee manieren doen. Via de naald waarbij u de entstof in de nek van het varken toedient, of intradermaal via de huid van het varken. De IDAL is een revolutionaire naaldloze vaccinatietechniek, die u veel voordeel oplevert. 

een varken dat op hooi ligt

Aantal vaccinaties

Met gebruik van de IDAL of vaccinatie met de naald kunt u uw varkens vaccineren tegen de vier belangrijkste varkensziekten. Namelijk: PIA, PRRS, Circo en Mycoplasma.
Maar vergeet behandeling tegen de volgende varkenziekten ook zeker niet: APPSnuffelziekteziekte van Glässer en Leptospirose

Daarbij zijn er ook genoeg mogelijkheden om vaccins te combineren. Overleg met uw dierenarts welke keuze in vaccinatie en toepassing hiervan past bij uw bedrijf. 

Wat weet u over de vier belangrijkste varkensziektes?

Kent u het verschil tussen PCV2a en PCV2d? Hoeveel kans is er op overdracht van PRRS via de naald? En kent u de schadeposten van PIA op uw bedrijf? PIA, mycoplasma, circo en PRRS zijn bekende varkensziektes op het bedrijf.
Om deze ziektes goed aan te kunnen pakken, is kennis nodig.

Test uw kennis en speel de online quiz. We zijn benieuwd hoeveel van de 10 vragen u goed heeft!

een varken dat achter een groep blauwe cirkels staat

Vaccinatieplek Naaldloos:

Als u gebruik maakt van de IDAL dan bent u flexibeler in de plek van de vaccinatie. Het is niet nodig om specifiek in de hals te vaccineren. De IDAL kan worden gebruikt op diverse plekken waar de huid niet te dik, stug en behaard is en niet tegen het bot of op een speklaag ligt. Bij biggen is dit vooral ter hoogte van de nek- of verlengde rugspier en in de bilspier. Bij vleesvarkens en zeugen is dat net achter de oren in de nek, of bij de verlengde rugspier tot aan de achterhand. U bent dus heel flexibel in de keuze van de vaccinatieplaats.

Onze adviseur, Ton van de Ven, bezoekt wekelijks verschillende varkensbedrijven en heeft voor u de belangrijkste vaccinatietips op een rij gezet.

een varken en biggetje met een rode vlek

Vaccinatieplek Naald:

Met de naald vaccineert u het varken in de spier, in de hals, achter het oor. Hierbij is het van belang dat u loodrecht vaccineert op de huid.

een varken met zijn delen in het lichaam

Leeftijdsgroep

Zowel met de naald als met IDAL kunt u met gemak zeugen, biggen en vleesvarkens vaccineren.
Bij elk vaccin kunt u in de registratie nagaan voor welke diergroepen deze is geregistreerd en vanaf welke leeftijd het kan worden toegediend. 

Big

Zeug

Vleesvarken

Tijdstip van vaccinatie

Geen bedrijf is hetzelfde en iedere varkenshouder heeft behoefte aan een eigen aanpak. Kies het juiste tijdstip voor vaccinatie dat past bij uw bedrijf. Wilt u het combineren met andere behandelingen van het varken of juist op een ander moment. Zowel met de IDAL als met de naald heeft u alle flexibiliteit om het juiste moment van vaccinatie te kiezen. Overleg samen met uw bedrijfsdierenarts wat voor uw bedrijf het beste vaccinatieschema is. Of neem contact met ons op voor meer informatie over alle mogelijkheden. 

een persoon in een blauw shirt

IDAL op maat

De IDAL® 3G

De IDAL 3G is licht van gewicht, kent een optimale ergonomie en een bovengemiddelde accuduur: een ideaal instrument om grote aantallen dieren naaldloos te vaccineren! Neem contact op voor een gratis demonstratie bij u in de stal.

IDAL 3G

De IDAL® 3G Twin

De IDAL 3G Twin is het eerste apparaat voor naaldloze vaccinatie waarmee twee vaccins tegelijkertijd kunnen worden toegediend, doordat deze voorzien is van een dubbele kop. Vraag een gratis demonstratie of informatiepakket aan.

Idal 3g twin

Artikel over ervaringen

artikel over ervaringen

Comfortabeler vaccineren

Varkenshouder Bart Vanschoubroek: “Het is gemakkelijker dan met een naald, er is geen terugvloei en je neemt geen kiemen mee via de naald van de ene big naar de andere. Het lijkt me ook wel diervriendelijker dan vaccineren met een naald.”

Het is heel hygiënisch werken

Frans Verbeek werkt op het varkensbedrijf van Marcel Merkens en vindt het werken met de IDAL heel hygiënisch, want je hoeft niet telkens de naalden te verwisselen. 

iemand die een varken vasthoudt

“De huid benutten waarvoor deze gemaakt is”

“De huid is een belangrijk en onderschat onderdeel van ons immuunapparaat,” betoogt Pieter van Rengen, dierenarts bij Lintjeshof. “Met naaldloze vaccinatie benut je dit orgaan optimaal.”

Meer informatie?

Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag op weg in het bepalen van de juiste vaccinatiemethode.

NL-NON-230400006