varken icon

Varken > Ziekten

Leptospirose

Onverklaarbare terugkomers, slechte afbigpercentages en vroeggeboortes. Het is een hele zoektocht om de oorzaak te achterhalen. Vaak wordt niet onmiddellijk gedacht aan leptospirose. Toch is het de moeite waard om dat onder de loep te nemen. 
Bent u varkenshouder? Vraag uw dierenarts om advies specifiek voor uw bedrijf.

Wat is leptospirose?

Leptospirose is een infectie die via de slijmvliezen en wondjes bij dieren wordt overgebracht. Het is een zoönose, dus overdraagbaar van dier op mens en andersom. De bacterie die leptospirose veroorzaakt, is een spiraalvormige, beweeglijke bacterie die de voorkeur heeft voor een vochtig milieu. De bacterie wordt uitgescheiden via de urine en leidt tot een langdurige infectie, dieren blijven lang drager.

leptospirose infectie
een groep varkens met een logo

Wat zijn symptomen van leptospirose?

Leptospirose kenmerkt zich bij varkens door:

– Abortussen
– Zwakgeboren biggen
– Onvruchtbaarheid

Dit uit zich in een laag drachtpercentage, een hogere hoeveelheid doodgeboorten en mummies. Doordat dit symptomen zijn die ook bij andere dierziekten voorkomen, is het lastig direct leptospirose te herkennen. Het kan echter een aanzienlijke financiële schade opleveren.

Hoe stel ik de diagnose leptospirose?

Bij duidelijk zichtbare vruchtbaarheidsproblemen is het relatief eenvoudig om te testen op leptospirose. Afhankelijk van het type problemen wordt er een gepaard bloedonderzoek bij zieke zeugen ingezet óf een PCR bij foetussen, mummies of vroeggeboren biggen.

een hand in handschoen met een injectiespuit met een koeienkont

Poster: Haal het maximale uit uw toommanagement

Reproductieproblemen op het zeugenbedrijf is een belangrijk onderwerp en kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Een verbetering van de vruchtbaarheid is daardoor complex maar, heeft een directe positieve invloed op uw portemonnee. Met deze poster ondersteunen we u graag met uw toommanagement en vindt u slimme tips & tricks om schade door bijvoorbeeld leptospirose zoveel mogelijk te voorkomen. Hang hem op in de stal als handig geheugensteuntje!

Haal het maximale uit uw toommanagement

Lees meer over Leptospirose in onze bibliotheek

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie van ons ontvangen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij helpen u graag verder.

een groep varkens met gele oormerken

NL-NON-230400092