varken icon

Varken > Ziekten

Circo (PCV2)

De impact van circo-infecties

Het circovirus kan leiden tot zichtbare gezondheidsproblemen. Toch zijn de (economische) gevolgen van dit virus vaak het grootst, wanneer varkens geen tot weinig symptomen vertonen.

een poster met een ijsberg in het water

Wat is het

Porcine circovirus type 2 (PCV2) is een virus dat endemisch aanwezig is in Nederland. Het is een onderdeel van het Porcine Respiratoir Ziektecomplex (PRDC) en wordt geassocieerd met het zogenaamde “wegkwijnziekte”. Een groot gedeelte van de dieren die besmet zijn met circo zijn subklinisch aangetast. Zij vertonen geen specifieke symptomen maar de technische resultaten zijn niet optimaal.

Ziekteverloop

Insleep van circo op een bedrijf gebeurt voornamelijk via aankoop van besmette dieren. Zeugen kunnen eveneens besmet worden via het sperma.

Binnen een varkensbedrijf wordt het virus doorgegeven via direct contact. Het virus wordt uitgescheiden via alle lichaamsvloeistoffen en vanaf een week na infectie kunnen de eerste symptomen worden opgemerkt. Daarnaast kan circo zich in drachtige zeugen ook verspreiden naar en vermenigvuldigen in de aanwezige foeti.

Over het algemeen zijn de symptomen van circo over de jaren verminderd. Dit heeft als gevolg dat het belang van circo soms wordt onderschat, en dat terwijl de economische gevolgen van dit virus erg groot zijn. De ziekte heeft immers steeds effect op de technische resultaten, zoals voederconversie en groei.

Aanpak

Meer groei, minder longafwijkingen en goede slachthuisresultaten, daar streeft elk varkensbedrijf naar. Infecties met het porcine circovirus (PCV2) wilt u dan ook liever voorkomen, dan genezen. Er zijn verschillende manieren om uw varkens te beschermen tegen circo-infecties. Afhankelijk van de circo- (en mycoplasma)status op uw bedrijf kunt u kiezen voor een combivaccin tegen circo en mycoplasma, een naaldloze vaccinatie in de huid of een single vaccinatie met de naald.

een persoon die een plastic container met een roze buis vasthoudt
een blauwgroen varkenvormig spel

Flexibel vaccinatieschema

Bigkwaliteit en biggezondheid zijn uitermate belangrijk voor vleesvarkenshouders. Nederland exporteert jaarlijks miljoenen biggen naar verschillende landen. Ook om deze exportpositie veilig te stellen is kwaliteit topprioriteit. Een goede bescherming van de geleverde biggen is daarbij een must. Vaak hebben afnemers in binnen- en buitenland specifieke wensen ten aanzien van het vaccinatieschema. Speel optimaal in op de wensen van uw afnemer, en zorg dat dit goed is afgestemd. De meeste biggen in Nederland worden gevaccineerd tegen circo en mycoplasma. Ieder bedrijf is anders, en zo is ook de gewenste vaccinatiestrategie verschillend.

Onze varkensexperts staan voor u klaar!

Vragen over circo, over het voorkomen of de aanpak hiervan? De varkensexperts van MSD Animal Health stellen hun kennis en jarenlange (praktijk)ervaring graag beschikbaar. Natuurlijk kunt u rekenen op deskundig advies, maar ook op praktische tips waarmee u meteen uw voordeel kunt doen! Stuur ons een bericht. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie van ons ontvangen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij helpen u graag verder.

een groep varkens met gele oormerken

NL-NON-230400013