Varken > Ziekten

PIA

PIA

PIA veroorzaakt problemen op veel varkensbedrijven. Zowel zichtbare problemen, zoals acute sterfte en diarree, als onzichtbare problemen, zoals slechtere voederconversie en groei. Herkent u PIA problemen op uw bedrijf?

PIA herken je zo

PIA kent meerdere gezichten. Soms zijn er klinische verschijnselen die kunnen duiden op PIA zoals: acute sterfte en/of diarree met in enkele gevallen een wat specifieke zoete weeïge lucht. Bij sectie kan er ook een duidelijke “tuinslangdarm” of ontsteking aan de dunne darm te zien zijn. Maar op veel bedrijven komt PIA voor zonder die overduidelijke verschijnselen. Groeien de varkens onder de maat? Is er veel verschil in uniformiteit? Of is de voerconversie te hoog naar uw zin? Dan is het de moeite waard om via bloed-, speeksel- of mestonderzoek te achterhalen of PIA een rol speelt.

Stel de juiste diagnose

Op veel bedrijven komt PIA voor zonder overduidelijke verschijnselen, waarbij varkenshouders toch te maken krijgen met ernstige economische schade. Economische schade door PIA willen we natuurlijk voorkomen.
Een speekselonderzoek biedt uitkomst. Vraag vrijblijvend én kosteloos een speekselkit aan. ( Kies in het aanvraagformulier bij onderwerp: onderzoek)

PIA aanpakken

Omdat PIA vaak veel niet-direct zichtbare schade aanricht, zoals een verhoogde voerconversie, is de kans groot dat het loont om zo vroeg mogelijk aan preventie te doen. Door vaccinatie vanaf drie weken leeftijd is het mogelijk varkens tot aan de slacht te beschermen.

Lees meer over PIA in onze bibliotheek

Henry Wolters: “De acute uitval is nul”

In onze VarkensVlog bezoekt Jos Broere, Key Account Manager bij MSD Animal Health, varkenshouder Henry Wolters in Huissen.
Henry Wolters is als één van de eerste varkenshouders in november begonnen met het vaccineren tegen PIA met de naaldvaccinatie. In deze VarkensVlog deelt Henry Wolters zijn ervaring met het PIA vaccin en vertelt hij ook welke voordelen het nog meer heeft opgeleverd voor zijn bedrijf.

PIA Preventieplan

Er zijn veel factoren die invloed hebben op het beperken van PIA problemen op het varkensbedrijf. Zo spelen voeding, klimaat en hygiënemaatregelen ook een grote rol. Wilt u werken aan een PIA preventieplan? Wij hebben belangrijke tips voor u gebundeld in een poster.

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie van ons ontvangen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij helpen u graag verder.

een groep varkens met gele oormerken

NL-NON-230400014