Varken  > Gezondheid Varken

PIA Preventieplan

De kiem die PIA veroorzaakt, Lawsonia intracellularis, komt praktisch op elk varkensbedrijf voor. Of het daadwerkelijk klinisch problemen veroorzaakt, hangt af van veel factoren. Deze factoren zijn overzichtelijk weergegeven in het PIA Preventieplan.

Wat vindt u in het preventieplan?

Wist u dat PIA-besmetting ook door contact met mest of besmet materiaal (laarzen, bezems etc.) kan plaatsvinden? Wist u dat ongedierte een belangrijke verspreider is? Dit én nog veel meer andere weetjes vindt u terug op de poster met het PIA Preventieplan.

Risicofactoren

Verder vindt u een overzichtelijke weergave van de risicofactoren voor PIA. Zo is het risico op PIA groter als er veel bacteriën via de mest uitgescheiden worden. Een andere risicofactor is dat PIA lang besmettelijk is, doordat de kiem tot wel 14 weken lang wordt uitgescheiden. Het is een kiem die zich langzaam door het bedrijf verspreidt en tot 2 weken in de omgeving overleeft. Een laag bacterieniveau kan al infectie en schade geven en er is een hoge kans op herinfectie. Al met al behoorlijke risicofactoren, die belangrijk zijn om te beperken.

Tips

Hoe u de risico’s beperkt? Neem daarvoor verschillende maatregelen:

  • Reinig en desinfecteer (laarzen/overalls/afdelingen/gangen etc.) grondig en frequent.
  • Zorg voor een ongediertebestrijdingsplan
  • Werk volgens het all-in/all-out principe
  • Werk van jong naar oud
  • Overweeg vaccinatie
  • Bepaal de juiste voerstrategie met uw adviseur
  • Neem contact op met uw dierenarts bij:
    • Diarree
    • Tegenvallende groei
    • Verhoogde voerconversie
    • Verminderde uniformiteit

Een bedrijfsspecifiek behandelplan geeft de beste resultaten. Neem contact op met uw dierenarts en stel samen een plan op!

NL-NON-230600001