varken icon

Varken > Ziekten

Geboortediarree

Geboortediarree de baas blijven

De E. coli en de C. perfringens bacterie zijn belangrijke veroorzakers van geboortediarree.
Diarree betekent een forse schadepost voor vermeerderingsbedrijven. Hoe kunt u diarree de baas blijven?

een groep biggen

Wat is geboortediarree

Geboortediarree verloopt vaak heftig, geïnfecteerde biggen kunnen binnen 12 uur sterven. Bij een E. coli-infectie sterven de biggen aan de gevolgen van uitdroging, terwijl bij een C. perfringens-infectie het afsterven van de darmen vaak de oorzaak van de sterfte is. De sterfte in de kraamstal kan – mede door de besmettelijkheid – razendsnel oplopen. Gelukkig kunt u uw biggen beschermen.

Wat zijn de symptomen van geboortediarree?

E. coli is de meest voorkomende oorzaak van geboortediarree. Deze bacterie nestelt zich aan de darmwand en produceert daar gifstoffen, zoals LT-toxine. Die gifstof zet de darmen aan tot vochtproductie, waardoor een heftige diarree ontstaat en dieren vaak snel uitdrogen en sterven. De C. perfringens-bacterie kent twee typen: type A dat tot een milde darmontsteking leidt en type C dat tot een ernstigere darmontsteking leidt, veelal met de dood tot gevolg.

symptomen geboortediarree
een groep varkens in een hok

Stel de juiste diagnose

Behalve de E. coli en de C. perfringens-bacterie kunnen ook parasieten of ‘simpelweg’ een voedingsprobleem diarree veroorzaken. Ga dus nooit klakkeloos uit van een bacteriële infectie, maar raadpleeg in geval van diarree altijd een dierenarts. Bacteriologisch darmonderzoek of een sectie geeft uitsluitsel in geval van een E. coli of C. perfringens-infectie.

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie van ons ontvangen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij helpen u graag verder.

een groep varkens met gele oormerken

NL-NON-230400093