1. Leptospirose

Leptospirose

Onverklaarbare terugkomers, slechte afbigpercentages en vroeggeboortes. Het is een hele zoektocht om de oorzaak te achterhalen. Vaak wordt niet onmiddellijk gedacht aan leptospirose. Toch is het de moeite waard om dat onder de loep te nemen. 
Bent u varkenshouder? Vraag uw dierenarts om advies specifiek voor uw bedrijf.

Poster: Haal het maximale uit uw toommanagement

Reproductieproblemen op het zeugenbedrijf is een belangrijk onderwerp en kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Een verbetering van de vruchtbaarheid is daardoor complex maar, heeft een directe positieve invloed op uw portemonnee. Met deze poster ondersteunen we u graag met uw toommanagement en vindt u slimme tips & tricks om schade door bijvoorbeeld leptospirose zoveel mogelijk te voorkomen. Hang hem op in de stal als handig geheugensteuntje!

> Vraag poster aan

Test uw kennis over leptospirose!

Wat weet u eigenlijk over leptospirose bij varkens? Doorloop de leptoquiz en krijg inzicht in de problemen die deze ziekte kan veroorzaken en de verspreidingsrisico’s. Leer wat varkenshouders kunnen doen om leptospirose te voorkomen.

> Start de test!

Wat weet u over leptospirose bij varkens?

Wist u dat ongedierte gemakkelijk leptospirose overbrengt op varkens in uw stal?

Test uw kennis over leptospirose!

> Start de test!

 

 

Vruchtbaarheidsproblemen?
Denk aan leptospirose!

Leptospirose speelt vaak een grotere rol bij vruchtbaarheidsproblemen dan u denkt! In deze Tips & Tricks leest u pasklare oplossingen om leptospirose bij uw varkens tegen te gaan.

> Download Tips & Tricks

Aanpak van leptospirose

Leptospirose is te bestrijden met antibiotica. Antibioticagebruik is echter niet gewenst. Daarom heeft vaccinatie de voorkeur. Vaccinatie kan in combinatie met de vaccinatie tegen andere ziektes toegepast worden door de zeugen 2x per jaar te vaccineren. Eventueel kan de vaccinatie ook voor de voet weg ingezet worden zonder risico voor dragende zeugen en hun nakomelingen. Lees meer over de aanpak van leptospirose en download de brochure.

> Brochure leptospirose

Deze brochure is enkel beschikbaar voor dierenartsen en veehouders. Nog geen log in? Maak dan eerst een account aan.

Bekijk de video over de aanpak
van Koen Schutte

In deze korte video deelt de van oorsprong Nederlandse varkenshouder Koen Schutte, uit de Duitse Noordzeekust, zijn aanpak voor de verbetering van vruchtbaarheid bij de zeugen.

 

De cijfers: dit doet leptospirose met uw bedrijfsresultaat

Weet u wat leptospirose aan financiële schade aanricht? Varkensbedrijf zocht het uit en rekende de kosten van leptospirose door en maakte de financiële verliezen door terugkomers, verwerpers en doodgeboorte inzichtelijk.

> Bekijk financieel overzicht

Wat is leptospirose?

Leptospirose is een infectie die via de slijmvliezen en wondjes bij dieren wordt overgebracht. Het is een zoönose, dus overdraagbaar van dier op mens en andersom. De bacterie die leptospirose veroorzaakt, is een spiraalvormige, beweeglijke bacterie die de voorkeur heeft voor een vochtig milieu. De bacterie wordt uitgescheiden via de urine en leidt tot een langdurige infectie, dieren blijven lang drager.

> Symptomen van leptospirose?

Wat zijn symptomen van leptospirose?

Leptospirose kenmerkt zich bij varkens door:

- Abortussen
- Zwakgeboren biggen
- Onvruchtbaarheid

Dit uit zich in een laag drachtpercentage, een hogere hoeveelheid doodgeboorten en mummies. Doordat dit symptomen zijn die ook bij andere dierziekten voorkomen, is het lastig direct leptospirose te herkennen. Het kan echter een aanzienlijke financiële schade opleveren.

Hoe stel ik de diagnose leptospirose?

Bij duidelijk zichtbare vruchtbaarheidsproblemen is het relatief eenvoudig om te testen op leptospirose. Afhankelijk van het type problemen wordt er een gepaard bloedonderzoek bij zieke zeugen ingezet óf een PCR bij foetussen, mummies of vroeggeboren biggen.

> Stappenplan diagnose

Hoe ziet een risicobedrijf eruit?

Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op leptospirose verhogen. Door die risicofactoren zoveel mogelijk weg te nemen op het varkensbedrijf, is de kans op insleep van leptospirose het kleinst. Ongedierte vormt het grootste risico van insleep. Zorg dus voor goede ongediertebestrijding. Daarnaast zijn andere diersoorten zoals een hond en kat op het bedrijf een bron van insleep. Hygiëne en een goede biosecurity zijn een belangrijke randvoorwaarde om insleep en verspreiding te voorkomen. En het is belangrijk om voor een droge omgeving te zorgen.

> Check het zelf: risico op leptospirose verlagen

> Risico op leptospirose neemt toe

Meer weten over leptospirose?

We wisselen graag met u van gedachten! Of u nu vragen heeft over leptospirose of meer wilt weten over het voorkomen of de aanpak hiervan: onze varkensexperts stellen hun kennis en jarenlange (praktijk)ervaring graag beschikbaar. Neem contact met ons op voor het maken van een (telefonische) afspraak.

> Varkensteam MSD