Monitoren: u kunt verder gaan dan u denkt
Weet u waar de verspreiding van PRRS plaatsvindt binnen uw bedrijf? Hoe meet u dat? In deze eerste vlog leggen we u uit welke ijkpunten u vaststelt voor het monitoren van PRRS.
PRRS testen? Ga niet het schip in…
Wat hebben een boeggolf, een boot en een rivier te maken met PRRS? Meer dan u denkt. Bekijk deze vlog maar eens en ontdek de verschillen in twee typen PRRS-testen: PCR en ELISA.
Dit is wat 0,2ºC verschil uitmaakt!
Dierenarts Marc gebruikt het meten van temperatuur als metafoor om uit te leggen hoe het zit met de nauwkeurigheid van verschillende tests. Welke test zet u in om de PRRS-status op uw bedrijf te monitoren?
Weten dat één varken ziek is, is niet interessant…
Wat u vooral wilt weten, is in hoeverre het koppel, een afdeling of uw bedrijf met PRRS besmet is. Deze rekensom laat zien hoeveel monsters u nodig heeft om PRRS betrouwbaar vast te stellen.
PRRS op (sleep)touw houden?
Om na te gaan of er PRRS in de stal circuleert, kunt u ook speekselmonsters bij uw varkens nemen. Maar hoe werkt zo’n speekselkit precies? Dierenarts Marc Schyns geeft in deze vlog een demo.
Dáárom castratievocht verzamelen
Castratievocht verzamelen is waarschijnlijk niet iets wat u dagelijks doet. Maar wist u dat castratievocht een belangrijke pijler is om na te gaan of PRRS overgaat van de zeug naar de biggen? Bemonsteren loont!
Stop met vaccineren!
Wist u dat het uiteindelijke doel van uw PRRS-aanpak ook zeker het stopzetten van vaccinatie kan zijn? Kies uw persoonlijke doel en ga aan de slag met deze tips van Marc.
Monitoren op PRRS in de kraamstal? Zet een speekseltouw in!
Als er bij de PRRS-monitoring op uw bedrijf meerdere weken na elkaar sprake is van negatief castratievocht, loont het om de PRRS-circulatie in de kraamstal na te gaan. Om veel biggen tegelijk te kunnen bemonsteren, kunt u hierbij speekseltouwen inzetten. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw biggen ook daadwerkelijk interesse hebben in deze touwen en eraan gaan sabbelen?
Hoe analyse van de genetische code u helpt PRRS te bestrijden
Hoe ziet een PRRS-virus eruit? Wanneer en waarvoor wordt een sequentie-analyse gebruikt? Hoe zet ik dit in op mijn bedrijf en wat levert me dat op? Kennis over de genetische code van virussen die rondwaren op uw bedrijf helpt u bij uw gezondheidsmanagement. Zo helpt ook het ontrafelen van deze genetische code van het PRRS-virus u bij de aanpak van deze vervelende ziekmaker.
Analyse genetische code helpt voor biosecurity plan
Is er PRRS gevonden op uw bedrijf? Dan kan de genetische code van het PRRS virus op uw bedrijf in kaart gebracht worden met een sequentie-analyse. Deze genetische code zegt iets over de herkomst van het virus. Is het een nieuwe stam of een stam die al op uw bedrijf voorkwam? De informatie uit deze analyse neemt u mee voor het bepalen van biosecurity maatregelen in uw plan van aanpak tegen het PRRS-virus.
Het ontstaan van nieuwe PRRS-virussen door recombinatie
Als het gaat over gevaar op vorming van recombinanten bij gebruik van levende PRRS-vaccins, wat houdt dat dan in? En hoe ontstaan ze precies? Meer nog, wat heeft een kopieermachine hiermee te maken? Dierenarts Marc Schyns legt het u graag uit in de volgende vlog.
Top 5 in- en externe biosecuritymaatregelen
Waarom is bioveiligheid of biosecurity zo belangrijk? Wat heeft bioveiligheid met PRRS te maken? Hoe zorgt u voor een goede bioveiligheid op uw bedrijf? Dierenarts Karen Van Neste geeft in deze vlog de top 5 aan maatregelen die u kunt nemen voor het verbeteren van uw interne- én externe bioveiligheid. Bekijk de video en doe er uw voordeel mee!
3 pijlers voor een effectieve PRRS-aanpak
Welke 3 pijlers zijn van belang bij een effectieve PRRS-aanpak? Welke rol speelt het all-in/all-out principe hierbij? Welke managementmaatregelen kunt u het beste nemen als u zieke dieren heeft op uw bedrijf? Dierenarts Karen Van Neste licht in deze vlog de 3 pijlers toe en geeft praktische tips hoe u de verspreiding van PRRS in de stal zoveel mogelijk kunt tegengaan.
Quarantainetips om PRRS insleep via gelten een halt toe te roepen.
Één van de grootste risico’s om PRRS op je bedrijf binnen te krijgen, is via de aankoop van nieuwe gelten. Zodra uw gelten voor het eerst in contact komen met de zeugenstapel, is het van belang dat ze daar geen ziektekiemen verspreiden. Om PRRS te bestrijden, dient u dus óók bij quarantaine en adaptie de juiste maatregelen te treffen. In deze vlog stipt dierenarts Karen van Neste de belangrijkste aandachtspunten aan.
Terug naar PRRS-vrij
NL-NON-230400017