varken icon

Varken  > Gezondheid Varken

Krijgen we ooit grip op PRRS?

Natuurlijk krijgen we grip op deze slopende varkensziekte. Met de juiste stappen kan elk varkensbedrijf in Nederland in de toekomst PRRS-vrij zijn. Het mooie is: u bepaalt zelf wanneer die toekomst werkelijkheid wordt. Zijn uw dieren over 6 maanden geheel PRRS-vrij? Of over 2 jaar? Of is PRRS-vrij te hoog gegrepen, maar wilt u PRRS wel onder controle houden?

Neem de regie in eigen handen en start vandaag nog met het aanpakken van PRRS.

Structurele aanpak PRRS

Op veel varkensbedrijven in Nederland heerst in meer of mindere mate PRRS. ‘ Het is een lastig virus dat een brede aanpak vraagt’, concludeert varkensdierenarts Marc Schyns. ‘Door te vloggen probeer ik op een leuke en praktische manier uitleg te geven met een kop en een staart.’

een persoon die een reageerbuis vasthoudt

PRRS-vrij controleplan

Wat houdt een PRRS-controleplan juist in? En wat is het belang van ‘Bioveiligheid, Vaccinatie en Monitoring’ hierin? Deze animatie schijnt hier licht op.

Tips and Tricks deel 1

Tips and Tricks deel 1: De weg naar PRRS-vrije biggen

Bepaal de PRRS-status van uw bedrijf. In dit eerste deel wordt dieper ingegaan op de statusbepaling van PRRS op uw bedrijf. Waar, wanneer en hoe kunt u het beste monsters nemen?

Tips and Tricks deel 2: Het gebruik van PCR en ELISA bij het monitoren van PRRS

Bij onderzoek naar PRRS komen twee testen in aanmerking. Enerzijds is er een PCR-test en anderzijds is er een ELISA-test. Beide testen worden toegepast om te bepalen in welke mate PRRS de oorzaak kan zijn van bepaalde problemen op uw bedrijf. Maar welke test is nu het meest geschikt om de ziektedruk in de tijd te gaan opvolgen?

pig with a man

Stel uzelf deze 2 vragen

Stel uzelf deze 2 vragen…

Waar een wil is, is een weg: uw varkensbedrijf nu en in de toekomst PRRS-vrij krijgen is eenvoudiger dan u denkt. Het enige wat u moet doen, is om vooraf deze 2 vragen te stellen. Op basis van uw antwoorden, hebben we een persoonlijke route voor u uitgestippeld. Lees maar.

Uw injectienaald wel eens onder een microscoop bekeken?

Uw injectienaald wel eens onder een microscoop bekeken?

Virusvermeerdering én -verspreiding van PRRS wilt u koste wat het kost tegengaan. Vaccineert u nog met een traditionele injectienaald? Heeft u die al eens onder een microscoop bekeken? Doe maar niet…

Kies voortaan liever voor slimmer vaccineren met IDAL: door deze naaldloze vaccinatietechniek voorkomt u infectieoverdracht via de naald. Zo kan het virus van de ene pas geïnfecteerde zeug of big dus nooit via de naald op de andere -nog niet geïnfecteerde- zeug of big overgaan. Bovendien is deze innovatie diervriendelijker voor uw varkens dan vaccinatie met de naald.

Biosecurity maatregelen

Hoe zit het met uw biosecurity?

Als u PRRS-infecties op uw bedrijf wilt uitroeien, is vaccineren vaak niet voldoende. Ook uw biosecurity moet in orde zijn*. Zeker voor een land waar de varkensdichtheid zo hoog is. Uw biosecurity verbeteren? Vraag dan gratis onze biosecurityposter aan. Vul uw adresgegevens in en we zorgen dat u de poster zo spoedig mogelijk bezorgd krijgt.

*Geertjan v Goenland et.al.: IPVS 2010

Video: Workshop ‘stappenplan naar een PRRS-vrij varkensbedrijf’

Varkensdierenarts Marc Schyns legt tijdens de Pig Business-bijeenkomst ‘Het kan! Vijf jaar varkens houden zonder PRRS’ hoe je kunt toewerken naar een PRRS-vrij varkensbedrijf. Bekijk zijn workshop via onderstaande video.

Workshop 'stappenplan naar een PRRS-vrij varkensbedrijf'

Bekijk onze meest recente vlogs over PRRS. Uit hart voor de zaak!

Start vandaag met de aanpak van PRRS en kies uw persoonlijke route naar een PRRS-vrij varkensbedrijf. Onze VarkensVlogs helpen u meteen op weg.

Quarantainetips om PRRS insleep via gelten een halt toe te roepen.

Één van de grootste risico’s om PRRS op je bedrijf binnen te krijgen, is via de aankoop van nieuwe gelten. Zodra uw gelten voor het eerst in contact komen met de zeugenstapel, is het van belang dat ze daar geen ziektekiemen verspreiden. Om PRRS te bestrijden, dient u dus óók bij quarantaine en adaptie de juiste maatregelen te treffen. In deze vlog stipt dierenarts Karen van Neste de belangrijkste aandachtspunten aan.

Monitoren op PRRS in de kraamstal? Zet een speekseltouw in!

Als er bij de PRRS-monitoring op uw bedrijf meerdere weken na elkaar sprake is van negatief castratievocht, loont het om de PRRS-circulatie in de kraamstal na te gaan. Om veel biggen tegelijk te kunnen bemonsteren, kunt u hierbij speekseltouwen inzetten. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw biggen ook daadwerkelijk interesse hebben in deze touwen en eraan gaan sabbelen? 

Hoe analyse van de genetische code u helpt PRRS te bestrijden

Hoe ziet een PRRS-virus eruit? Wanneer en waarvoor wordt een sequentie-analyse gebruikt? Hoe zet ik dit in op mijn bedrijf en wat levert me dat op? Kennis over de genetische code van virussen die rondwaren op uw bedrijf helpt u bij uw gezondheidsmanagement. Zo helpt ook het ontrafelen van deze genetische code van het PRRS-virus u bij de aanpak van deze vervelende ziekmaker.

Wat zegt analyse van de genetische code van PRRS over biosecurity op uw bedrijf?

Is er PRRS gevonden op uw bedrijf? Dan kan de genetische code van het PRRS virus op uw bedrijf in kaart gebracht worden met een sequentie-analyse. Deze genetische code zegt iets over de herkomst van het virus. Is het een nieuwe stam of een stam die al op uw bedrijf voorkwam? De informatie uit deze analyse neemt u mee voor het bepalen van biosecurity maatregelen in uw plan van aanpak tegen het PRRS-virus.

Bekijk onze meest recente artikelen over PRRS. Uit hart voor de zaak!

Start vandaag met de aanpak van PRRS en kies uw persoonlijke route naar een PRRS-vrij varkensbedrijf. Deze artikelen geven meer inzicht.

Hongarije is PRRS-vrij, wat zijn de leerpunten?

Kartrekker PRRS eradicatie plan Hongarije Istvan Szabo, Dr., DVM, PhD, neemt je graag mee in de radicale Hongaarse aanpak. De Hongaar heeft ervaren dat het belangrijk is om samen te werken als één team om zo bedrijven PRRS-vrij te krijgen. In dit interview licht Istvan Szabo toe wat deze aanpak inhoudt en wat de gevolgen zijn. Zo eist Hongarije dat geïmporteerde biggen een PRRS-vrije status hebben. De export van Nederlandse biggen naar Hongarije is daardoor sterk verminderd en vanuit Duitsland juist gestegen.

MSD Animal Health heeft al meer dan 20 jaar ervaring met PRRS-bestrijding en begeleidt bedrijven in samenwerking met de bedrijfsdierenarts op weg naar PRRS-vrije uitstroom. Heeft u vragen hierover? Klik dan op onderstaande button en wij helpen je verder!

Deense boeren beboet voor PRRS

In Denemarken is intensieve samenwerking tussen varkenshouders en dierenartsen verreist. Zodat zij in de toekomst nog economisch rendabele varkens kunnen leveren. Om zoveel mogelijk Deense bedrijven PRRS-vrij te krijgen in 2025, wordt er onder andere een boetesysteem via het slachthuis geïntroduceerd. Dierenarts Kristian Havn licht de Deense aanpak toe. MSD Animal Health heeft al meer dan 20 jaar ervaring met PRRS bestrijding en begeleidt bedrijven in samenwerking met de bedrijfsdierenarts op weg naar PRRS-vrije uitstroom. Heeft u vragen hierover? Klik dan op onderstaande button en wij helpen u graag verder via het contactformulier!

Zo pakken uw Europese collega’s PRRS aan

Zo pakken uw Europese collega’s PRRS aan (en met succes!)

Een blitz-enting. Kent u dat begrip? In een aantal PRRS-gevallen in Frankrijk en Duitsland is deze strategie tegen PRRS toegepast. En met succes! Ook de optie om tijdelijk geen gelten aan te voeren, pakte bij deze Europese varkensbedrijven zeer goed uit. Lees maar.

Infectiedruk PRRS in Nederland neemt toe

Infectiedruk PRRS in Nederland neemt toe*

Het risico op PRRS fluctueert over het jaar heen. In de wintermaanden is de kans op een PRRS-besmetting namelijk het grootst. Er wordt in deze periode minder geventileerd, met meer ammoniak als gevolg. Ammoniak kan longschade veroorzaken, waardoor PRRS sneller de kop opsteekt.

Om de infectiedruk van PRRS goed te monitoren, heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) een interactieve kaart van Nederland ontwikkeld, die het risico van een PRRS-infectie per regio actueel weergeeft. Deze kaart krijgt maandelijks een update. In november worden vooral het oosten en zuidoosten van Nederland als risicogebieden aangemerkt.

*Bron: PRRS-kaart GD en Boerderij.nl

Eerst doel bepalen, dan starten met aanpak PRRS

Eerst doel bepalen, dan starten met aanpak PRRS

De komende jaren zal iedere varkenshouder aan de slag gaan met PRRS om Nederland uiterlijk 2050 vrij te krijgen van het virus. Dat er werk aan de winkel is, blijkt uit een analyse van dierenarts varkens Marc Schyns. ‘Slechts 15 procent van de vleesvarkensbedrijven is PRRS-vrij. Denk dus goed na over de manier waarop je PRRS te lijf gaat.’

PRRS vraagt om uitroeiing

Van alle dierziekten die bij varkens spelen, is PRRS de belangrijkste die vraagt om uitroeiing. Daar zijn dierenartsen het hartgrondig over eens. Maar alleen met een goede samenwerking is de uitroeiing van PRRS te bereiken. Linda Verriet, Tamara Vandersmissen en Nico Wertenbroek geven hun visie hierover in dit artikel.

PRRS vraagt om uitroeiing

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie van ons ontvangen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij helpen u graag verder.

een groep varkens met gele oormerken

NL-NON-230400004