PRRS

PRRS is nog steeds een van de grootste uitdagingen voor de varkenshouderij

Er zijn verschillende manieren om uw varkens te beschermen tegen PRRS-infecties. Er zijn levende en dode PRRS-vaccins beschikbaar. Ook kunt u kiezen voor een intradermale (naaldloze) vaccinatie of een vaccinatie met de naald.

 

Wat is PRRS?

PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome) is een veelvoorkomende virusziekte bij varkens. Verspreiding van het PRRS-virus vindt vaak plaats door direct contact tussen een gezond en besmet varken. De symptomen van PRRS zijn divers. Bij gespeende biggen en vleesvarkens moet u alert zijn op hoest en luchtwegklachten. Bij zeugen veroorzaakt PRRS vaak vruchtbaarheidsproblemen en slappe en zwakgeboren biggen. Ook de afweer van uw varkens wordt door de ziekte aangetast. Voorkomen is dan ook beter dan genezen!

> Bekijk plan van aanpak

Hoe stel ik de diagnose PRRS?

Meten is weten! Er zijn verschillende testmogelijkheden om PRRS vast te stellen. Bij een acute uitbraak kunt u het virus bijvoorbeeld aantonen via een PCR test. Maar ook een speekseltest hoort tot de mogelijkheden. Om na te gaan of het PRRS-virus ook daadwerkelijk aanwezig is op uw bedrijf, is een betrouwbare testmethode zeer belangrijk. In onze nieuwe serie VarkensVlogs behandelt dierenarts Marc Schyns de verschillende testmogelijkheden en licht hij verder toe hoe u zorgt voor een betrouwbare steekproef en testuitslag.

> Naar vlogs

Abortus blauw 

Misschien heeft u het al weleens meegemaakt: blauwe oren bij uw varkens. Dat is een typisch kenmerk van PRRS! De ziekte wordt daarom ook wel ‘abortus blauw’ genoemd. De oren worden blauw vanwege een verstoorde bloedomloop.

> Naar PRRS-vlogs

Inzicht in PRRS

Om de verschillen in werkzaamheid van PRRS-vaccins te achterhalen, kunt u de bijsluiters van PRRS-vaccins met elkaar vergelijken. Hierin staat wat de vaccins aangetoond hebben te kunnen.

Hoe gaat het varken eigenlijk zelf een PRRS-infectie te lijf? Wanneer lopen ongeboren biggen het grootste risico om geïnfecteerd te worden?

Meer weten over PRRS-vaccins en hoe een vaccin werkt? Bekijk de video's:

PRRS vrije dierstromen: Hoe dan?

Dierenarts Toine Cruijsen heeft al bijna 20 jaar ervaring met PRRS-bestrijding bij MSD Animal Health. We maken de balans op.  Welke kansen laten we nog liggen om PRRS aan te pakken?

> Lees het artikel

Beschermen vaccins nog tegen PRRS?

Dit is een vraag die veelvuldig gesteld wordt. “Het PRRS-virus verandert toch steeds en zou een vaccin op basis van een huidige stam niet beter werken?” 
Waarom een vaccin op basis van een huidige stam niet beter werkt, wordt uitgelegd in onderstaande video over de erfelijke verwantschap in het ORF5 (= stuk van het erfelijk materiaal) tussen de verschillende Europese PRRS-stammen.

Onderstaande video is enkel beschikbaar voor dierenartsen en veehouders. Log in om deze video te bekijken.

De effectiviteit van intradermaal vaccineren

Een uitbraak van PRRS bij vleesvarkens heeft grote economische gevolgen. Biggen vaccineren tegen het PRRS-virus beperkt schade. Naaldloos vaccineren kent voordelen voor dier en boer en is net zo effectief als een injectie in de spier met 2 milliliter van het vaccin. Een Frans experiment bevestigt de effictiviteit van intradermale vaccinatie.

  • Artikel PRRS met IDAL vs IM.pdf (pdf, 1661 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Kennis PRRS bijspijkeren

Waarom zijn sommige bedrijven vrij van PRRS klachten, maar blijft u last houden van PRRS-golven bij de zeugen? Hoe zorgt u ervoor dat de PRRS vaccinatie optimaal werkt? Wat moet u naast de vaccinatie nog meer doen? In onderstaande kennisdocumenten leest u meer!

Snel inzicht in de gezondheid van uw biggen

Om de ernst en omvang van een PRRS-infectie op uw bedrijf vast te stellen, kan uw dierenarts gebruik maken van ResPig. Dit bestaat uit een halfjaarlijks bloed- en speekselonderzoek van verschillende leeftijdsgroepen waarbij behalve PRRS ook circo, mycoplasma, APP, ziekte van Glässer en influenza meegenomen worden.

> Meer over ResPig

Persoonlijk PRRS-advies? We staan voor u klaar!


Vragen over PRRS, het voorkomen of de aanpak hiervan? Onze varkensexperts stellen hun kennis en jarenlange (praktijk)ervaring graag beschikbaar. Natuurlijk kunt u rekenen op deskundig advies, maar ook op praktische tips waarmee u meteen uw voordeel kunt doen! Neem contact met ons op via telefoonnummer 0485-585272 voor een afspraak of laat een bericht achter.

> Neem contact met mij op