PIA

PIA is voortaan tegen te gaan door vaccinatie bij de big vanaf 3 weken leeftijd. Daardoor bent u er altijd op tijd bij en beperkt u de enorme schade die de bacterie Lawsonia Intracellularis aan kan richten. Vraag naar de mogelijkheden bij uw dierenarts.

Met speekselonderzoek snel en gemakkelijk PIA aantonen

Op een groot deel van de vleesvarkensbedrijven richt Lawsonia intracellularis, de PIA-bacterie, schade aan door groeiachterstand, een slechtere voerconversie en uitval. Om die schade te voorkomen, is vaccineren minimaal drie weken voordat de varkens besmet raken het beste. Dit besmettingsmoment blijkt goed en gemakkelijk te bepalen met speekselonderzoek.

> Lees het hele artikel

PIA in beeld

In een reeks korte video's leert u alles over PIA en geven we tips voor onderzoek naar PIA. Ook zijn o.a. de geschiedenis, het ziekteverloop, de diagnostiek en de behandeling van PIA in beeld gebracht.
Benieuwd naar de video's?

> Meer video's over PIA bekijken

Henry Wolters: "De acute uitval is nul"

In onze VarkensVlog bezoekt Jos Broere, Key Account Manager bij MSD Animal Health, varkenshouder Henry Wolters in Huissen.
Henry Wolters is als één van de eerste varkenshouders in november begonnen met het vaccineren tegen PIA met de naaldvaccinatie. In deze VarkensVlog deelt Henry Wolters zijn ervaring met het PIA vaccin en vertelt hij ook welke voordelen het nog meer heeft opgeleverd voor zijn bedrijf.

> Meer PIA video's

PIA vaccin wint Animal Pharm Award voor “Beste nieuwe product”

Boxmeer, 30-1-2020, MSD Animal Health, ontvangt de Animal Pharm Award in de categorie “Beste nieuwe product” voor landbouwhuisdieren voor het vaccin Porcilis Lawsonia voor biggen tegen Lawsonia intracellularis.

“Deze categorie ontvangt de meeste nominaties, het is daarom waarschijnlijk een van de moeilijkste awards om te winnen,” aldus de jury. “De aanmelding was erg indrukwekkend, vol informatie die onomstotelijk de voordelen van het vaccin toonde”. Het is voor het tweede jaar op een rij dat een technologie van MSD’s varkensportfolio deze award heeft gewonnen. Afgelopen jaar won de IDAL 3G de award als de ideale oplossing voor naaldloze vaccinatie bij varkens.

Lawsonia intracellularis is een bacterie die PIA veroorzaakt. Een maagdarmziekte die op 80 tot 100% van de Europese varkensbedrijven voorkomt. PIA beïnvloedt de groei en ontwikkeling van het varken met aanzienlijke negatieve economische impact als gevolg.

Nieuwste inzichten over PIA tijdens PIA Preventie Event

Bezoekers werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rondom PIA en waren getuige van een heuse primeur: een nieuw PIA-vaccin! 
Wilt u de presentaties terug lezen? Bekijk de terugblik op ons PIA Preventie Event van 13 februari jl.

Bent u varkenshouder en wilt u een volgend PIA event voor varkenshouders niet missen? Laat het ons weten.

> Terugblik op het PIA Event

Maak van een onzichtbare vijand, zichtbare winst!

PIA veroorzaakt problemen op veel varkensbedrijven. Zowel zichtbare problemen, zoals acute sterfte en diarree, als onzichtbare problemen, zoals slechtere voederconversie en groei. Herkent u PIA problemen op uw bedrijf? Vooral de onzichtbare problemen blijven vaak onopgemerkt, maar kosten wel handenvol geld. Herkent u dit? Wilt u PIA aanpakken? Of heeft u hier vragen over?

> Neem contact met ons op

100% besmet met PIA

Een onderzoek op 24 varkensbedrijven en hun vermeerderaars in Nederland toont aan dat alle onderzochte bedrijven besmet zijn met PIA (Lawsonia intracellularis). Hoe later in de houderij hoe meer dieren besmet zijn. Het onderzoek werd afgelopen jaar in 6 landen uitgevoerd.

> Meer over dit onderzoek?

PIA Preventieplan

Er zijn veel factoren die invloed hebben op het beperken van PIA problemen op het varkensbedrijf. Zo spelen voeding, klimaat en hygiënemaatregelen ook een grote rol. Wilt u werken aan een PIA preventieplan? Wij hebben belangrijke tips voor u gebundeld in een poster.

> Bekijk PIA preventieplan

> Vraag poster aan

Verdien €3,- à €5,-: voorkom PIA

Bedrijven met PIA hebben een tot 38% lagere groei en 27% hogere voederconversie op het piekmoment van de ziekte dan bedrijven zonder PIA. Bovendien is de uitval op dat moment tot 70% hoger. En dit betreft dan vaak zware varkens, vlak voor slacht. PIA kost per vleesvarken gemiddeld tussen €3,- en €5,-, schatten Nederlandse dierenartsen. Naast hoge kosten leidt dat tot enorme frustratie bij varkenshouders.

> Zorg voor hogere opbrengsten

PIA herken je zo

PIA kent meerdere gezichten. Soms zijn er klinische verschijnselen die kunnen duiden op PIA zoals: acute sterfte en/of grijsachtige diarree met in enkele gevallen een wat specifieke zoete weeïge lucht. Bij sectie kan er ook een duidelijke “tuinslangdarm” of ontsteking aan de dunne darm te zien zijn. Maar op veel bedrijven komt PIA voor zonder die overduidelijke verschijnselen. Groeien de varkens onder de maat? Is er veel verschil in uniformiteit? Of is de voerconversie te hoog naar uw zin? Dan is het de moeite waard om via bloed-, speeksel- of mestonderzoek te achterhalen of PIA een rol speelt.

> Onderzoek naar PIA

Meer acute PIA na hogere temperaturen

Stijgende temperaturen hebben een negatieve invloed op de voeropname, de voerkwaliteit en de wateropname. Dit zorgt voor een soort darmstress dat voor de darmbacterie Lawsonia intracellaularis de trigger is om de darmcellen kapot te maken. Gevolg: acute PIA gevallen.

> Lees het hele artikel van Varkens.nl

 

PIA aanpakken

Omdat PIA vaak veel niet-direct zichtbare schade aanricht, zoals een verhoogde voerconversie, is de kans groot dat het loont om zo vroeg mogelijk aan preventie te doen. Door vaccinatie vanaf drie weken leeftijd is het mogelijk varkens tot aan de slacht te beschermen. Deze informatie hebben we gebundeld in een brochure, deze kunt u, als dierenarts en/of veehouder, bekijken nadat u bent ingelogd. Het is ook mogelijk de brochure per e-mail te ontvangen. Vraag de brochure hier aan.

  • Lawsonia brochure (pdf, 2148 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen