PIA

PIA is voortaan tegen te gaan door vaccinatie bij de big vanaf 3 weken leeftijd. Daardoor bent u er altijd op tijd bij en beperkt u de enorme schade die de bacterie Lawsonia Intracellularis aan kan richten. Vraag naar de mogelijkheden bij uw dierenarts.

PIA Preventie Event: 13 februari 2020

Speciaal voor alle adviseurs en dierenartsen in de varkenshouderij in Nederland organiseren wij op 13 februari 2020 een PIA Preventie Event. Meld u hier aan!
Bent u varkenshouder en wilt u een volgend PIA event voor varkenshouders niet missen? Laat het ons weten.

> Inschrijven voor het PIA Event

Maak van een onzichtbare vijand, zichtbare winst!

PIA veroorzaakt problemen op veel varkensbedrijven. Zowel zichtbare problemen, zoals acute sterfte en diarree, als onzichtbare problemen, zoals slechtere voederconversie en groei. Herkent u PIA problemen op uw bedrijf? Vooral de onzichtbare problemen blijven vaak onopgemerkt, maar kosten wel handenvol geld. Herkent u dit? Wilt u PIA aanpakken? Of heeft u hier vragen over?

> Neem contact met ons op

100% besmet met PIA

Een onderzoek op 24 varkensbedrijven en hun vermeerderaars in Nederland toont aan dat alle onderzochte bedrijven besmet zijn met PIA (Lawsonia intracellularis). Hoe later in de houderij hoe meer dieren besmet zijn. Het onderzoek werd afgelopen jaar in 6 landen uitgevoerd.

> Meer over dit onderzoek?

PIA Preventieplan

Er zijn veel factoren die invloed hebben op het voorkomen van PIA problemen op het varkensbedrijf. Zo spelen voeding, klimaat en hygiënemaatregelen ook een grote rol. Wilt u werken aan een PIA preventieplan? Wij hebben belangrijke tips voor u gebundeld in een poster.

> Bekijk PIA preventieplan

> Vraag poster aan

Verdien €3,- à €5,-: voorkom PIA

Bedrijven met PIA hebben een tot 38% lagere groei en 27% hogere voederconversie op het piekmoment van de ziekte dan bedrijven zonder PIA. Bovendien is de uitval op dat moment tot 70% hoger. En dit betreft dan vaak zware varkens, vlak voor slacht. PIA kost per vleesvarken gemiddeld tussen €3,- en €5,-, schatten Nederlandse dierenartsen. Naast hoge kosten leidt dat tot enorme frustratie bij varkenshouders.

> Zorg voor hogere opbrengsten

PIA herken je zo

PIA kent meerdere gezichten. Soms zijn er klinische verschijnselen die kunnen duiden op PIA zoals: acute sterfte en/of grijsachtige diarree met in enkele gevallen een wat specifieke zoete weeïge lucht. Bij sectie kan er ook een duidelijke “tuinslangdarm” of ontsteking aan de dunne darm te zien zijn. Maar op veel bedrijven komt PIA voor zonder die overduidelijke verschijnselen. Groeien de varkens onder de maat? Is er veel verschil in uniformiteit? Of is de voerconversie te hoog naar uw zin? Dan is het de moeite waard om via bloed-, speeksel- of mestonderzoek te achterhalen of PIA een rol speelt.

> Onderzoek naar PIA

PIA aanpakken

Omdat PIA vaak veel niet-direct zichtbare schade aanricht, zoals een verhoogde voerconversie, is de kans groot dat het loont om zo vroeg mogelijk aan preventie te doen. Door vaccinatie vanaf drie weken leeftijd is het mogelijk varkens tot aan de slacht te beschermen. Deze informatie hebben we gebundeld in een brochure, deze kunt u, als dierenarts en/of veehouder, bekijken nadat u bent ingelogd. Het is ook mogelijk de brochure per e-mail te ontvangen. Vraag de brochure hier aan.

 > Download de brochure