PIA

PIA is voortaan tegen te gaan door vaccinatie bij de big vanaf 3 weken leeftijd. Daardoor bent u er altijd op tijd bij en beperkt u de enorme schade die de bacterie Lawsonia Intracellularis aan kan richten. Vraag naar de mogelijkheden bij uw dierenarts.

Naaldloze PIA vaccinatie bij vleesvarkens, zo werkt dat!

Naast de al langer bestaande methoden om tegen PIA te vaccineren, zoals orale vaccinatie en vaccinatie in de spier, is nu ook vaccinatie in de huid mogelijk. Bekijk deze video om te zien hoe een vleesvarkenshouder zijn varkens bij aankomst in de huid vaccineert.

> Video vleesvarkens naaldloos vaccineren

> Flexibel vaccineren? Bekijk hoe!

Naaldloze PIA-vaccinatie goedgekeurd

De registratie voor naaldloze PIA-vaccinatie in de huid is goedgekeurd. Daardoor is het vanaf nu mogelijk varkens met de IDAL te vaccineren tegen Lawsonia intracellularis, in de volksmond PIA genoemd. De PIA-vaccinatie kan vanaf drie weken leeftijd in de huid worden toegediend met de IDAL. Daarmee wordt 0,2 ml vaccin in de huid gebracht. Varkenshouders krijgen op deze manier een extra diervriendelijke mogelijkheid hun dieren tegen PIA te beschermen.

> Meer informatie over naaldloos vaccineren

> Demonstratie aanvragen

Met speekselonderzoek snel en gemakkelijk PIA aantonen

Op een groot deel van de vleesvarkensbedrijven richt Lawsonia intracellularis, de PIA-bacterie, schade aan door groeiachterstand, een slechtere voerconversie en uitval. Om die schade te voorkomen, is vaccineren minimaal drie weken voordat de varkens besmet raken het beste. Dit besmettingsmoment blijkt goed en gemakkelijk te bepalen met speekselonderzoek.

> Lees het hele artikel

Strijd mee tegen PIA en vraag een speekselkit aan

Op veel bedrijven komt PIA voor zonder overduidelijke verschijnselen, waarbij varkenshouders toch te maken krijgen met ernstige economische schade. Economische schade door PIA willen we natuurlijk voorkomen.
Een speekselonderzoek biedt uitkomst. Vraag vrijblijvend én kosteloos een speekselkit aan.

> Vraag speekselkit aan

> Bekijk video: Hoe werkt een speekselkit?

PIA in beeld

In een reeks korte video's leert u alles over PIA en geven we tips voor onderzoek naar PIA. Ook zijn o.a. de geschiedenis, het ziekteverloop, de diagnostiek en de behandeling van PIA in beeld gebracht.
Benieuwd naar de video's?

> Meer video's over PIA bekijken

PIA herken je zo

PIA kent meerdere gezichten. Soms zijn er klinische verschijnselen die kunnen duiden op PIA zoals: acute sterfte en/of grijsachtige diarree met in enkele gevallen een wat specifieke zoete weeïge lucht. Bij sectie kan er ook een duidelijke “tuinslangdarm” of ontsteking aan de dunne darm te zien zijn. Maar op veel bedrijven komt PIA voor zonder die overduidelijke verschijnselen. Groeien de varkens onder de maat? Is er veel verschil in uniformiteit? Of is de voerconversie te hoog naar uw zin? Dan is het de moeite waard om via bloed-, speeksel- of mestonderzoek te achterhalen of PIA een rol speelt.

> Onderzoek naar PIA

> Bekijk reportage over speekseltest

Henry Wolters: "De acute uitval is nul"

In onze VarkensVlog bezoekt Jos Broere, Key Account Manager bij MSD Animal Health, varkenshouder Henry Wolters in Huissen.
Henry Wolters is als één van de eerste varkenshouders in november begonnen met het vaccineren tegen PIA met de naaldvaccinatie. In deze VarkensVlog deelt Henry Wolters zijn ervaring met het PIA vaccin en vertelt hij ook welke voordelen het nog meer heeft opgeleverd voor zijn bedrijf.

> Meer PIA video's

Maak van een onzichtbare vijand, zichtbare winst!

PIA veroorzaakt problemen op veel varkensbedrijven. Zowel zichtbare problemen, zoals acute sterfte en diarree, als onzichtbare problemen, zoals slechtere voederconversie en groei. Herkent u PIA problemen op uw bedrijf? Vooral de onzichtbare problemen blijven vaak onopgemerkt, maar kosten wel handenvol geld. Herkent u dit? Wilt u PIA aanpakken? Of heeft u hier vragen over?

> Neem contact met ons op

PIA Preventieplan

Er zijn veel factoren die invloed hebben op het beperken van PIA problemen op het varkensbedrijf. Zo spelen voeding, klimaat en hygiënemaatregelen ook een grote rol. Wilt u werken aan een PIA preventieplan? Wij hebben belangrijke tips voor u gebundeld in een poster.

> Bekijk PIA preventieplan

> Vraag poster aan

100% besmet met PIA

Een onderzoek op 24 varkensbedrijven en hun vermeerderaars in Nederland toont aan dat alle onderzochte bedrijven besmet zijn met PIA (Lawsonia intracellularis). Hoe later in de houderij hoe meer dieren besmet zijn. Het onderzoek werd afgelopen jaar in 6 landen uitgevoerd.

> Meer over dit onderzoek?

Verdien €3,- à €5,-: voorkom PIA

Bedrijven met PIA hebben een tot 38% lagere groei en 27% hogere voederconversie op het piekmoment van de ziekte dan bedrijven zonder PIA. Bovendien is de uitval op dat moment tot 70% hoger. En dit betreft dan vaak zware varkens, vlak voor slacht. PIA kost per vleesvarken gemiddeld tussen €3,- en €5,-, schatten Nederlandse dierenartsen. Naast hoge kosten leidt dat tot enorme frustratie bij varkenshouders.

> Zorg voor hogere opbrengsten

Nieuwste inzichten over PIA tijdens PIA Preventie Event

Bezoekers werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rondom PIA en waren getuige van een heuse primeur: een nieuw PIA-vaccin! 
Wilt u de presentaties terug lezen? Bekijk de terugblik op ons PIA Preventie Event van 13 februari jl.

Bent u varkenshouder en wilt u een volgend PIA event voor varkenshouders niet missen? Laat het ons weten.

> Terugblik op het PIA Event

Meer acute PIA na hogere temperaturen

Stijgende temperaturen hebben een negatieve invloed op de voeropname, de voerkwaliteit en de wateropname. Dit zorgt voor een soort darmstress dat voor de darmbacterie Lawsonia intracellaularis de trigger is om de darmcellen kapot te maken. Gevolg: acute PIA gevallen.

> Lees het hele artikel van Varkens.nl

 

PIA aanpakken

Omdat PIA vaak veel niet-direct zichtbare schade aanricht, zoals een verhoogde voerconversie, is de kans groot dat het loont om zo vroeg mogelijk aan preventie te doen. Door vaccinatie vanaf drie weken leeftijd is het mogelijk varkens tot aan de slacht te beschermen. Deze informatie hebben we gebundeld in een brochure, deze kunt u, als dierenarts en/of veehouder, bekijken nadat u bent ingelogd. Het is ook mogelijk de brochure per e-mail te ontvangen. Vraag de brochure hier aan.

  • Lawsonia brochure (pdf, 2148 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen