Vaccinatiestrategie

Doeltreffend vaccineren
Een ideale vaccinatiestrategie voor biggen dient met zorg bepaald te worden.
Elk bedrijf en elke big is anders. Er zijn richtlijnen om zo veilig en doeltreffend mogelijk te vaccineren.

Maak een afspraak en ontvang deze handige koelkastmagneet!
Voor hulp en advies rondom vaccineren, denken we graag met u mee. Daarbij kunt u rekenen op vaccinatiebegeleiding bij u in de stal en voorzien we u van handige tips. Maak nu een afspraak via ons secretariaat en krijg deze handige koelkastmagneet cadeau!
Hoe zit het met maternale afweer?
De duur van de weerstand die een big meekrijgt via de moederbiest, verschilt per ziekte. Biest bevat bijvoorbeeld veel antistoffen tegen griep, APP, Glässer en snuffelziekte (AR). Voor PRRS en mycoplasma is dit anders: de biggen krijgen weinig bescherming mee via de biest.


Biggenvaccinaties worden bij voorkeur gegeven op een leeftijd van 2 tot 3 weken en/of 5 tot 9 weken. Overleg met uw dierenarts welk vaccinatiemoment het beste bij uw bedrijf past. Let op: stress kan de vaccinatie negatief beïnvloeden. Vaccineer daarom liever niet in de week rondom het spenen en rondom de opleg als vleesvarken. Meer tips? Download onze checklist!
Immuuncompetentie is het vermogen van de big om zelf weerstand op te bouwen na vaccinatie of infecties. Vanaf 60 dagen dracht (in de baarmoeder) begint de opbouw van de eigen afweer. Het vermogen wordt geleidelijk aan beter en is rond/vanaf 14 dagen leeftijd goed.
Benieuwd naar de invloed van immuniteit? Download de factsheet!
> Download factsheet


Vaccinatiemethodes
Als u vaccineert of gaat vaccineren, dan kunt u dit op twee manieren doen. Via de naald waarbij u de entstof achter het oor van het varken toedient, of intradermaal via de huid van het varken. De IDAL is een revolutionaire naaldloze vaccinatietechniek, die u veel voordeel oplevert.
Wat zijn stressmomenten?
Stress heeft een negatief effect op de opbouw van afweer en verhoogt de ziektekans. Biggen ervaren in de eerste weken meerdere stressmomenten, zoals kort na de geboorte, tijdens behandelingen en rondom het spenen. Probeer stressmomenten bij biggen zoveel mogelijk te voorkomen! Wist u dat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat naaldloos vaccineren minder stress oplevert dan vaccineren met naald?
