varken icon

Varken > Services

ResPig

Grip op ademhalingsproblemen

Verbeter in 4 stappen de gezondheid van varkens en houd ademhalingsproblemen onder controle.
ResPig bestaat uit een bedrijfsaudit en bloed- en speekselonderzoek. Hiermee krijgt u een goed beeld van de sterke en zwakke punten van uw bedrijf en van mogelijke aanwezige ziekten in uw stal. Kies voor een structurele aanpak, volledig toegespitst op uw bedrijfssituatie.

Bent u dierenarts, dan kunt u via de ResPig applicatie: ResSero, 24/7 de uitslagen van al uw laboratorium onderzoeken inzien. Het proces dat deze applicatie ondersteunt is beter bekend als “geprotocolleerde serologie. Naar ResSero

Wat is ResPig?

ResPig is het diagnostisch- en monitoringssysteem van MSD Animal Health voor de structurele aanpak van varkensziekten op uw bedrijf. Met behulp van periodiek uitgevoerd bloed- en speekselonderzoek brengt u de actuele gezondheid van uw dieren in kaart en is het mogelijk gerichte en structurele oplossingen voor ziekteproblemen te maken. Uw eigen dierenarts begeleidt de ResPig-aanpak op uw bedrijf

persoon die een injectiespuit vasthoudt
een persoon in overall die naast varkens staat

Waarom ResPig?

Ondanks het gebruik van moderne, geavanceerde diergeneesmiddelen, worden varkensbedrijven nog steeds geconfronteerd met ziektes. Het toenemend aantal ziekteverwekkers, hun onderlinge wisselwerking, de vraag van de afnemer/handel en de situatie op het varkensbedrijf (bijvoorbeeld hygiëne, voer, management en huisvesting), maken de aanpak van ziektegerelateerde problematiek bijzonder ingewikkeld. Voor ieder varkensbedrijf zijn de werkwijze en oplossingen immers verschillend. Om op deze situatie grip te krijgen, heeft MSD Animal Health ResPig ontwikkeld: hét instrument voor de structurele aanpak van ziekten op varkensbedrijven. 

ResSero: ResPig applicatie voor dierenartsen

ResSero is een onderdeel van ResPig. ResSero is een applicatie waarmee u, als dierenarts, 24/7 de bloeduitslagen (deel- en einduitslagen) van al uw laboratorium onderzoeken bij uw klanten kunt inzien conform het daarvoor afgesloten abonnement. Het proces dat deze applicatie ondersteunt is beter bekend als “geprotocolleerde serologie”.

Hoe werkt ResPig?

een varken met een touw aan zijn neus

Er wordt periodiek een uitgebreid (diagnostisch) bloedonderzoek uitgevoerd in combinatie met onderzoek naar speeksel. In dit onderzoek worden uw varkens gecontroleerd op de aanwezigheid van ziekteverwekkers. De dierenartsen van MSD Animal Health geven -afhankelijk van de verstrekte informatie over uw varkensbedrijf- tips en tricks / advies / commentaar en handvatten om de gezondheid van uw varkensbedrijf te verbeteren.

Op welke ziekte wordt onderzocht?

een persoon die een pipet vasthoudt

In het diagnostisch bloedonderzoek worden uw varkens van verschillende leeftijdsgroepen, dus van zuigende biggen in de kraamstal tot het einde van de vleesvarkensperiode en van gelt tot zeug, onderzocht op de aanwezigheid van ziekteverwekkers zoals PRRSv, Circo, Influenza,  APP, PIA en Mycoplasma hyopneumoniae. Optioneel kunt u kiezen voor onderzoek naar: Haemophilus parasuis (ziekte van Glässer), snuffelziekte of worminfecties. Per diercategorie worden vijf of tien bloedmonsters genomen. Daarnaast wordt een aantal speekselmonsters verzameld. 

Wat gebeurt er met de ResPig resultaten?

een persoon in overall die een stuk papier vasthoudt

Uw eigen dierenarts neemt de monsters voor het ResPig-onderzoek tijdens een bedrijfsbezoek af of plant hiervoor een afspraak in. Het vaccinatieschema en eventuele bedrijfsproblemen worden door uw dierenarts op het inzendformulier van de monsters gezet. Als de uitslag van het laboratorium compleet is, volgt een analyse van de dierenarts van MSD Animal Health en uw eigen dierenarts. Deze analyse kan uw dierenarts bij het volgende bedrijfsbezoek met u bespreken om samen tot een passend plan van aanpak te komen.

Mijn bedrijf is gezond. En dan toch ResPig?

ResPig kan ingezet worden op ieder varkensbedrijf dat wil werken aan het behouden of verbeteren van een gezonde ademhaling van varkens. Dus bij varkenshouderijen met òf zonder noemenswaardige gezondheidsproblemen bij varkens. Door elk half jaar een ResPig-onderzoek uit te voeren, houdt u als varkenshouder de vinger aan de pols en kunt u uw bedrijf op een hoger gezondheids(technisch)niveau brengen. In dit structurele proces kunt u het effect van ingestelde maatregelen evalueren, gericht bijsturen en naderhand weer controleren op effectiviteit. Kortom, zeker ook op de lange termijn is ResPig dé tool bij uitstek voor het controleren en zo nodig verbeteren van de gezondheid van uw varkens.

Hoe vaak doe ik ResPig? 

ResPig wordt in principe ieder half jaar herhaald maar u kunt ook zelf het interval bepalen. Hierdoor controleert en verbetert u voortdurend de gezondheid van uw varkens.

Met ResPig verbetert u in slechts 4 stappen de gezondheid van uw varkens. Via het contactformulier kunt u uw interesse in ResPig aangeven.
Laat in het formulier uw contactgegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor aanvullende informatie of het maken van een afspraak.

een diagram van een cirkelvormige pijl
persoon die met een andere persoon praat op een varkensboerderij

Wat kost het om aan ResPig mee te doen?

Afhankelijk van het soort varkensbedrijf dat u voert, kunt u bij uw dierenarts een ResPig-abonnement afsluiten, zodat u halfjaarlijks de audit met het bijbehorende serologisch onderzoek kunt laten verrichten. Er bestaan drie abonnementsvormen: voor gesloten bedrijven, vermeerderingsbedrijven en vleesvarkensbedrijven. Voor subfokbedrijven is samen met de ketendierenarts van de genetica een apart programma samengesteld om de diergezondheid te monitoren, net als een specifieke frequentie van bemonsteren. Uw dierenarts informeert u graag verder.

ResPig, what’s in it for me?

Doordat u met ResPig structureel de gezondheid van uw varkens controleert en met maatregelen in huisvesting, biosecurity of preventief gerichte vaccinaties de gezondheid verbetert, houdt u: gezonde varkens, een gezond bedrijf, een gezonde omzet met verantwoorde inzet van diergeneesmiddelen.

Wilt u ResPig op uw bedrijf introduceren? Dan kunt u hiervoor contact opnemen met uw dierenarts. Mocht u eerst nog meer informatie willen hebben, neemt u dan contact op met MSD Animal Health.

een groep varkens met gele oormerken
een persoon die een injectiespuit vasthoudt

Stickers aanvragen

Bloed- en speekselonderzoek? Gebruik de juiste stickers! Wilt u nieuwe stickers bestellen? Neem contact op met Juul ten Haaf via nummer: 0485-585272 of klik op de button en vraag nieuwe stickers aan. Geef daarbij aan voor welke diergroep u deze nodig heeft.

NL-REP-230400001