Varken  > Management > Vaccineren 

Vaccineren met de naald

Vaccineren met de naald

Om maximaal rendement uit uw vaccin te halen, is een goede toediening van het vaccin cruciaal.
Ook de lengte van de naald is van belang. Heeft u onze handige vaccinatiechecklist al gelezen?

Vaccineer op de juiste plaats


Benader het varken rustig van boven of van achteren. Til biggen eventueel op om het vaccin toe te dienen. Injecteer het vaccin op de juiste plaats in de spier en op de juiste manier.

Vaccineer in de hals, achter het oor (zie rode stip).
Vaccineer loodrecht (niet schuin!) op de huid en voorkom vaccinatie richting de kop.

Bepaal de lengte van de naald

Bepaal de lengte van de naald op basis van de leeftijd van de big. Onderstaand schema is een handleiding welke naaldlengte en -dikte bij de verschillende diergroepen gebruikt moet worden. Gebruik bij elke toom een nieuwe naald, om overdracht van infectieziekten te voorkomen en pijn bij vaccinatie en schade aan het vlees te voorkomen.

U kunt natuurlijk ook besluiten om naaldloos te vaccineren! De IDAL, onze naaldloze injectietechniek, biedt veel voordelen. Onze veehouder adviseur, Ton van de Ven, bezoekt wekelijks verschillende varkensbedrijven. Hij adviseert en begeleidt bij het kiezen van een juiste vaccinatiestrategie en heeft voor u een aantal tips verzameld. 

Een goed alternatief: naaldloos vaccineren met de IDAL

U kunt vaccineren eenvoudiger, veiliger en diervriendelijker maken. Met de IDAL vaccineert u snel en eenvoudig grote aantallen varkens, vermindert u bijwerkingen en ervaren uw varkens aanzienlijk minder pijn en angst. We laten graag vrijblijvend zien dat de IDAL ook bij u in de stal het verschil kan maken.

Content bibliotheek

Onze kennisbank al afgestruind? Boordevol tips en kennisdocumenten.

NL-NON-230400032