Ziekte van Glässer

De ziekte van Glässer onder de loep
Glässer veroorzaakt o.a. aantasting van de vliezen van hersenen, van hart-, buik- en borstholte en hun organen en gewrichtsontsteking.
Soms met de dood tot gevolg. Gelukkig kunt u preventieve maatregelen nemen.
Wat is de ziekte van Glässer?
De ziekte van Glässer wordt veroorzaakt door de bacterie Haemophilus parasuis. Deze bacterie komt op vrijwel elk varkensbedrijf voor, maar de ziekte openbaart zich met name op zogenaamde ‘High Health’ bedrijven. Stressmomenten (spenen, transport) zorgen ervoor dat de bacterie makkelijker toe kan slaan. Hoewel de klinische symptomen goed waarneembaar zijn, is de diagnose niet altijd makkelijk te stellen. Bekijk de video voor meer uitleg over het ziektebeeld en –verloop.


Wat zijn de symptomen van Glässer?
De ziekte van Glässer leidt tot aantasting van de vliezen. De holten bevatten meestal een geel tot geelgroene vloeistof en de organen zijn bedekt met een laag fibrine. Als de buikvliezen zijn aangetast, staan de biggen bol en zijn ze erg pijnlijk. Het zijn met name biggen van 5 tot 8 weken die ziekteverschijnselen van Glässer vertonen, maar in een heel gevoelige populatie kan de infectie klinische problemen geven bij alle leeftijdsgroepen.
Hoe stelt u de diagnose van Glässer?
Aangezien er sprake is van verschillende symptomen die ook kunnen duiden op andere aandoeningen, is Glässer niet altijd makkelijk vast te stellen.
Een combinatie van verschillende onderzoekstechnieken is nodig.
Aanpak ziekte van Glässer
Allereerst moet worden vastgesteld wat de status van Glässer is op uw bedrijf. Dit kan o.a. worden aangetoond door middel van bloedonderzoek. Goed om te weten: in de ResPig bedrijfsscan worden biggen van tien weken oud (vleesvarkensbedrijf) of vleesvarkens/opfokgelten van 16 weken leeftijd (gesloten bedrijf of opfokbedrijf) standaard op antistoffen tegen de ziekte van Glässer onderzocht.


Ziekte van Glässer voorkomen
Gelukkig is er een aantal effectieve voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen om een uitbraak van de ziekte van Glässer te voorkomen. De belangrijkste maatregelen zetten wij graag voor u op een rij:
- Vermijd stress
- Probeer het overleggen van varkens te voorkomen
- Stem de gezondheidsstatussen van de vermeerderaar en vleesvarkenshouder op elkaar af
- Zorg voor een goede biestopname bij pasgeboren biggen
- Zorg voor goed stalmanagement / optimale biosecurity
- Laat regelmatig bloedonderzoek doen om de status van de ziekte van Glässer - en andere ziekten - te monitoren
- Wees extra alert op de symptomen na stressmomenten (transport, verplaatsen, spenen)
- Wees extra alert op risicogroepen (jonge biggen, aangevoerde gelten en pas opgelegde vleesvarkens)
- Bescherm uw dieren door middel van preventieve vaccinaties. Vraag uw dierenarts om advies.
Meer weten over Glässer?
We wisselen graag met u van gedachten! Of u nu vragen heeft over de ziekte van Glässer of meer wilt weten over het voorkomen of de aanpak hiervan: onze varkensexperts stellen hun kennis en jarenlange (praktijk)ervaring graag beschikbaar. Neem contact met ons op voor het maken van een (telefonische) afspraak.
