Mycoplasma

Veel voorkomende varkensziekte

Mycoplasma (M. hyopneumonia) is een bacteriële infectieziekte die geen staldeur voorbij gaat.
Vrijwel iedere varkenshouder heeft van tijd tot tijd te maken met deze besmettelijke ziekte.

Nieuw: Dubbele bescherming vanaf de eerste levensweek

Bigkwaliteit en biggezondheid zijn uitermate belangrijk voor vleesvarkenshouders. Nederland exporteert jaarlijks 4,5 miljoen biggen naar Duitsland. Ook om deze exportpositie veilig te stellen is kwaliteit topprioriteit. Een goede bescherming van de geleverde biggen is daarbij een must. Vaak hebben afnemers in binnen- en buitenland specifieke wensen ten aanzien van het vaccinatieschema. Speel optimaal in op de wensen van uw afnemer, en zorg dat dit goed is afgestemd. De meeste biggen in Nederland worden gevaccineerd tegen circo en mycoplasma. Ieder bedrijf is anders, en zo is ook de gewenste vaccinatiestrategie verschillend. Vaccineren tegen circo én mycoplasma is vanaf nu al mogelijk in de eerste levensweek!

> Alles over circo én mycoplasma

In 100 seconden wijzer over mycoplasma

Mycoplasma kan leiden tot ademhalingsproblemen (bronchitis en longontsteking) bij varkens. Maar wat houdt de ziekte nu precies in? Waaraan kunt u een infectie herkennen? Wat kunt u zelf doen om verspreiding tegen te gaan? Is mycoplasma te voorkomen? In deze video bent u in 100 seconden wijzer over mycoplasma.

> Bekijk video

Het geniepige van mycoplasma

Soms is er geen directe aanwijzing om aan mycoplasma te denken, terwijl achteraf blijkt dat de bacterie toch al enige tijd rond ging met de nodige schade tot gevolg. Hoe is het mogelijk dat mycoplasma soms wel maandenlang onder de radar blijft? Varkensdierenarts Hans Neleman maakte het mee op een van zijn varkensbedrijven.

“Als ik het zelf niet had meegemaakt, had ik het waarschijnlijk niet geloofd."

 

> Het verhaal van Hans

Bescherm uw bedrijfsresultaat!

Het is mogelijk om uw biggen en vleesvarkens te beschermen tegen longlaesies en groeivertraging die bij mycoplasma-infecties optreden. Afhankelijk van de mycoplasma (en circo) status op uw bedrijf, kunt u kiezen voor diversen vaccins tegen mycoplasma. Log in om deze informatie te bekijken.

  • Technische brochure circo en M.hyo (pdf, 639 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

ResPig voor diagnose én monitoring

ResPig is een uniek diagnostisch- én monitoringssysteem voor varkenshouders, waarmee u op structurele wijze ademhalingsziekten zoals mycoplasma in kaart kunt brengen. Doel van ResPig is een gerichte aanpak van de ziekte en het verbeteren van de diergezondheid. Een van de onderdelen van ResPig is een periodiek uitgevoerd bloedonderzoek. Meer weten over dit slimme hulpmiddel? Download de ResPigWijzer.

> Download ResPigWijzer

Onze varkensexperts staan voor u klaar!

Vragen over mycoplasma, over het voorkomen of de aanpak hiervan? De varkensexperts van MSD Animal Health stellen hun kennis en jarenlange (praktijk)ervaring graag beschikbaar. Natuurlijk kunt u rekenen op deskundig advies, maar ook op praktische tips waarmee u meteen uw voordeel kunt doen! Stuur ons een bericht. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

> Stuur een bericht

Grip op varkensgezondheid

In 4 stappen de gezondheid van uw varkens in beeld. 
Zo simpel kan het zijn!

> ResPigWijzer

Hulpmiddel biosecurity

Ga aan de slag met biosecurity met onze poster over biosecurity.
Gratis toegestuurd!

> Poster aanvragen

Naaldloos vaccineren

Naaldloos vaccineren

De innovatie in diergezondheid en dierwelzijn.
Ontdek de IDAL.

> Alles over de IDAL

Kennis moet stromen

Onze kennisbank al afgestruind?
Boordevol tips en kennisdocumenten.


> Naar kennisbank

Ons varkensteam

We maken graag kennis met u en uw bedrijf.
Mogen we ons voorstellen?

> Dit zijn wij