1. Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest

Stop varkenspest

Afrikaanse varkenspest

Sinds 13 september jl. is Afrikaanse varkenspest in België aangetroffen bij wilde zwijnen. Ook in Oost-Europa en China grijpt de Afrikaanse varkenspest (AVP, African Swine Fever, ASF) snel om zich heen. Wat betekent dit voor de Nederlandse varkenshouderij?

Houd Afrikaanse varkenspest buiten de stal!

Het allerbelangrijkste dat varkenshouders kunnen doen, is het buitenhouden van het varkenspestvirus. Er is namelijk nog geen vaccin tegen dit hardnekkige virus beschikbaar. De verwachting is, dat het nog minstens enkele jaren duurt voordat er een geschikt vaccin ontwikkeld wordt.

> Hoe houd ik Afrikaanse varkenspest buiten de deur?

Varkenspest verspreiding voorkomen

Hoe voorkom ik verspreiding van Afrikaanse varkenspest?

 

* Voor Nederlandse ondertiteling klik rechtsonder op ondertiteling icoon

Vaccin varkenspest

Wat maakt het zo moeilijk een vaccin te ontwikkelen?

Het Afrikaanse varkenspestvirus is een groot en complex virus dat waarschijnlijk is opgebouwd uit zo’n 150 verschillende eiwitten. Ter vergelijking, het klassieke varkenspestvirus, dat overigens geen enkele verwantschap heeft met het AVP virus, is opgebouwd uit maar 4 eiwitten. Mede door dit grote aantal eiwitten in het AVP virus, is het onderzoekers nog niet gelukt om een goed subunitvaccin (afgedood vaccin) te maken. Voor het ontwikkelen van een levend geattenueerd virusvaccin is het belangrijk de juiste balans tussen werkzaamheid en veiligheid te vinden. De agressiviteit van het AVP virus maakt het vinden van deze balans erg lastig. Daarnaast moet een te ontwikkelen vaccin zowel voor varkens op de bedrijven als voor wilde zwijnen geschikt zijn, omdat voor een goede beheersbaarheid ook wilde zwijnen gevaccineerd moeten worden. Daarvoor moet het vaccin zowel intramusculair als oraal toe te dienen zijn. Dit maakt de ontwikkeling van een vaccin extra complex.

> Animatie vaccin-ontwikkeling

Wat gebeurt er als een varken besmet raakt met Afrikaanse varkenspest?

Varkens die besmet raken met Afrikaanse varkenspest sterven gemiddeld binnen 2-10 dagen. De dieren krijgen ernstige in- en uitwendige bloedingen en hoge koorts. De bloedingen zijn uitwendig zichtbaar in de vorm van bloederige diarree, neusbloedingen, puntbloedingen (op de huid), rode oren en een rode snuit tot volledig rood aangelopen varkens. De verschijnselen van Afrikaanse varkenspest staan uitgebreid omschreven op verschillende websites.

> Ins- en outs over AVP

Afrikaanse varkenspest nieuws

De actuele stand van besmettingen met Afrikaanse varkenspest in China

Het oostelijk deel van China waar het Afrikaanse varkenspestvirus recent is aangetroffen, is een gebied met een erg hoge varkensdichtheid. Naar schatting bevindt zich in China de helft van alle varkens op de wereld. Een grote ASF uitbraak zal daar dus desastreuze gevolgen hebben.

> Overzicht besmettingen China

De ontwikkelingen van de Afrikaanse varkenspest in België

De Belgische overheid houdt ook een overzicht vij van de ontwikkelingen van de Afrikaanse varkenspest in België. Bekijk het overzicht van besmettingen in België.

 

> Overzicht besmettingen België

Verspreiding varkenspest China
Overzicht besmettingen varkenspest in Belgie