Home  > Varken  > Content  > Martien van Kempen

“Hoe houd ik bedrijf en werk voor
medewerkers interessant?”

Martien van Kempen uit het Limburgse Leunen is één van de deelnemers van de eerste groep die in januari van start is gegaan met de studiereeks Strategisch Leiderschap ontwikkeld door Dierenartsencombinatie ZuidOost en MSD Animal Health.

In 1994 nam Martien van Kempen het gemengde bedrijf van zijn ouders over. Zijn pluimvee- en varkensbedrijf telt inmiddels tien medewerkers. “Hoewel ik diergezondheid vanzelfsprekend ook interessant vind, heb ik mij vooral vanwege de onderdelen personeelsmanagement en leiderschap voor deze studiereeks aangemeld. Ik ben letterlijk opgegroeid tussen de varkens en kippen, het reilen en zeilen is mij als het ware met de paplepel ingegoten. Vanwege de groei van het team worstel ik met de nodige vraagstukken op het gebied van personeelsmanagement, vandaar dat ik mij heb opgegeven voor deze studiereeks.”

Het personeelsbestand van Martien is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. “Vroeger werkte ik met één of twee medewerkers. Dan zit je nog letterlijk samen aan de kantinetafel en zijn de lijnen kort. Je weet wat er speelt bij je mensen, waar ze tegenaan lopen, welke uitdaging ze nodig hebben en noem maar op. Als je groeit, wordt dat lastiger, vooral wanneer je – zoals bij ons – ook nog met verschillende locaties te maken hebt. Hoe houd je dan feeling met iedereen? Ik heb momenteel echt geen klagen: ik heb goede mensen en we weten ze gelukkig ook aardig te behouden, maar ik worstel wel met de vraag hoe ik het bedrijf en het werk voor iedereen interessant kan houden. En hoe blijf je de juiste mensen aantrekken? Hoe weet je of ze goed passen bij jou en je team. En hoe ga je om met onderlinge verschillen?”

Afwisseling

Inmiddels heeft Martien twee van de vier trainingsdagen achter de rug. Wat is zijn eerste indruk? “Ik vind het erg leerzaam. De opzet is ook erg leuk, want hoewel mijn interesse vooral uitgaat naar het onderdeel leiderschap, maakt de afwisseling met onderwerpen over diergezondheid het leuk. Wat ik ook een plus vind, is dat we allemaal dezelfde achtergrond hebben en elkaar dus goed begrijpen. Als je op een varkensbedrijf werkt, loop je tegen andere dingen aan dan wanneer je bijvoorbeeld in de tuinbouw werkt. We zijn allemaal sectorgenoten en herkennen veel in elkaars problematiek en kunnen goed met elkaar meedenken. Toch zijn er ook verschillen hoor, het maakt natuurlijk best veel uit of je bijvoorbeeld op een varkensbedrijf met twee medewerkers of met twintig medewerkers werkt. Maar ook die verschillen zijn weer interessant en daar haal je weer nieuwe inzichten uit.”

De opleiding is gestart met een inleiding over biosecurity. Eén van de dierenartsen die de inleiding verzorgt, is Anne Staadegaard van Dierenartsencombinatie ZuidOost tevens Martiens dierenarts op het zeugenbedrijf. “Ik zie dat vooral als voordeel: het is makkelijker om de kennis straks in de praktijk levendig te houden met iemand die de opleiding en opzet ervan ook kent. En het scheelt dat we een goede band met elkaar hebben. Ik heb Anne naar aanleiding van één van de opleidingsdagen overigens ook om feedback op mijn functioneren gevraagd. Niet alleen de feedback van je eigen medewerkers, ook de feedback van je eigen dierenarts op je manier van werken en samenwerken kan je veel waardevolle inzichten opleveren.”

De studiereeks is op dit moment tijdelijk stilgelegd wegens de coronamaatregelen.
Wilt u meer weten over de studiereeks Strategisch Leiderschap?
Neem dan contact op met het varkensteam van MSD Animal Health via 0485 – 585272 of stuur een e-mail