Home  > Varken  > Content  > Dierenarts Anne Staadegaard

Dierenarts Anne Staadegaard over
Studiereeks Strategisch Leiderschap

Anne Staadegaard is één van de varkensdierenartsen die betrokken is geweest bij het opzetten van deze unieke studiereeks die Dierenartsencombinatie ZuidOost in samenwerking met MSD Animal Health heeft ontwikkeld.

‘Ook als het al goed gaat, kan je altijd nog beter worden’

De meeste varkenshouders beschikken over meer dan voldoende theoretische kennis om hun bedrijf goed te runnen. In de praktijk gaat het er echter vaak heel anders aan toe dan in de theorie. Het accent in de studiereeks Strategisch Leiderschap ligt daarom vooral op die soms weerbarstige praktijk. En de cursusleiders? Die komen natuurlijk rechtstreeks uit de praktijk!

Leren van elkaar

Anne begrijpt als geen ander dat de theorie in de praktijk niet altijd eenvoudig haalbaar is. “Als je het bijvoorbeeld hebt over looplijnen, weet iedereen wel hoe deze het beste zouden moeten lopen. Maar wat als je met een bestaande situatie te maken hebt, waarin dat gewoonweg niet mogelijk is? Dát is interessant om met elkaar te bespreken. Natuurlijk heb ik wel het een en ander over biosecurity verteld en een aantal nieuwe inzichten besproken, maar over het algemeen weten de deelnemers natuurlijk al heel veel. Het zijn professionals: op het theoretische vlak vertel ik ze echt niet heel veel nieuws. Ik zie de meerwaarde vooral in het delen van ervaringen, die van mij, maar zeker ook die van de andere deelnemers. Daar zie ik voor mezelf als cursusleider de grootste rol in: de interactie op gang brengen, zodat we zoveel mogelijk van elkaar en elkaars ervaringen kunnen leren.”

Zelfs voor doorgewinterde varkenshouders waar op het bedrijf alles op rolletjes loopt, valt er volgens Anne tijdens de leergang nog voldoende te halen. “De varkens hoeven niet ziek te zijn om beter te kunnen presteren, daarvan ben ik overtuigd. Daar zit voor mij ook de uitdaging in mijn werk.” Een klant waar Anne al zo’n drie jaar mee samenwerkt, is Martien van Kempen één van de deelnemers aan de studiereeks. “Het was natuurlijk anders om nu in zo’n setting bij elkaar te zitten, maar we hebben gelukkig een heel goede band. Martien is een man die altijd open staat voor ideeën van anderen, zowel van zijn team als van mij als dierenarts. Bovendien is hij niet bang om van gebaande paden af te wijken. Dat geeft mij als dierenarts ook de ruimte om te experimenteren. Soms pakt dat goed uit, soms minder goed. Dat zijn waardevolle ervaringen om met de groep te delen. Niet alleen vanuit mijn rol als dierenarts, maar natuurlijk ook vanuit Martien als eigenaar van een groeiend bedrijf.”

Anne heeft veel affiniteit met alles op het gebied van bioveiligheid en heeft dit onderdeel van de studiereeks dan ook met plezier als cursusleider verzorgd. “Sommige deelnemers komen uit een klein familiebedrijf, anderen werken juist op een groot en soms ook gemengd bedrijf. Een grote diversiteit binnen de groep en dat maakt het juist interessant”, aldus Anne, die inmiddels ruim zeven jaar als varkensdierenarts bij verschillende varkensbedrijven over de vloer komt.

De studiereeks is op dit moment tijdelijk stilgelegd wegens de coronamaatregelen.
Wilt u meer weten over de studiereeks Strategisch Leiderschap?
Neem dan contact op met het varkensteam van MSD Animal Health via 0485 – 585272 of stuur een e-mail