Rundvee  > Masterplan

Uitblinken in uiergezondheid

Hoe kunt u de aanpak van uierontsteking op uw bedrijf verbeteren? Een sneller herstel van de koe vermindert ergernis, extra werk en kosten.

Succesvollere aanpak van uierontsteking 

Vragen die u inzicht geven bij een succesvollere aanpak van uierontsteking zijn:

  1. Is een koe genezen na 1 kuur of behandeling? Heeft u meer injectoren nodig dan in eerste instantie gedacht of een dier houdt een hoog celgetal na behandeling? Dan zijn er signalen om uw behandelmethode te evalueren.
  2. Gebruikt u een ontstekingsremmer of pijnbestrijding bij uierontsteking? Hoe eerder een dier herstelt, vreet en opnieuw melk produceert, hoe minder langdurige (soms onopvallende) schade aan het dier zelf ontstaat. Daarnaast geeft het minder ergernis en heeft het minder financiële consequenties voor u.
  3. Hoe hoog is uw tankmelkcelgetal? Dit is een indicator hoe u omgaat met klinische mastitis. Zet u de behandeling tijdig in en wat is de mate van succes van behandelingen?
  4. In welke periode van de lactatie krijgen de meeste koeien op uw bedrijf te maken met uierontsteking? Dit geeft inzicht in de risicofactoren waar u mee aan de slag kan. Zoals de droogstand of opstartfase. Waarbij hygiëne, stress en bijvoorbeeld voeding van invloed zijn.

5. Welke mastitis speelt op uw bedrijf?

  • Mild: afwijkende melk
  • Matig: afwijkende melk en uier
  • Ernstig: afwijkende melk, uier en zieke koe

De mate van mastitis kan inzicht geven in de mogelijke veroorzakers van uierontsteking. Aanvullend bacteriologisch onderzoek geeft nog meer duidelijkheid. De ernst van mastitis is van invloed op de keuze voor de meest effectieve behandeling.

Wilt u weten hoe het gaat op uw bedrijf of advies hoe dingen te verbeteren? Vraag dan uw dierenarts om meer informatie. Of lees meer over de aandoeningen of de producten die MSD Animal Health beschikbaar heeft.