rundvee icon

Rundvee  > Management

Blauwdruk kalveropfok

Kennis van sectoroverkoepelende ‘kenners’ gebundeld in één document, genaamd de ‘Blauwdruk’. Daarmee is er een gezamenlijke leidraad gekomen voor het gezond houden van kalveren.

Gezondere kalveren: Blauwdruk

Een gezamenlijk initiatief, met als doel: één leidraad over een juiste manier van kalveren houden. Verschillende grote organisaties binnen de veehouderijsector sloegen samen de handen in één, met als resultaat een Blauwdruk kalveropfok.

Anders dan verplichte maatregelen, is er uit dit initiatief een bruikbaar document ontstaan dat juist op de behoefte van vele veehouders is afgestemd. Elk hoofdstuk bevat alle mogelijke invloeden voor kalveren met de richtlijnen daarvoor. Veehouders en adviseurs kunnen deze punten langslopen en zo het eigen bedrijf scoren. Ieder punt dat aandacht vraagt ter verbetering van de kalveropfok, komt zo in beeld. Een handige houvast dus, met als grote voordeel dat de verschillende adviseurs op het erf het al eens zijn over de beste aanpak. Dat hebben ze immers vastgelegd doormiddel van de Blauwdruk.

Benieuwd hoe dit document eruitziet?

Blauwdruk kalveropfok
Preventie onmisbaar voor optimalisatie

Preventie onmisbaar voor optimalisatie

Om betere resultaten te bereiken is een meer preventieve aanpak nodig. Iedereen weet: voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker voor kalveropfok. Iedere tegenslag die een kalf doormaakt, zorgt voor achterstand in groei en ontwikkeling. Voorkom zorgen of problemen. Met een goede hygiëne, voeding die past bij de kalveren en de bedrijfsomstandigheden en bescherming tegen ziekteveroorzakers. Wat de gezondheid betreft gaat het dus om het beschermen van kalveren tegen bijvoorbeeld virussen en bacteriën. Meer weten over vaccineren, preventief werken of er direct mee aan de slag? Vraag uw dierenarts voor bedrijfsspecifiek advies. Of lees meer over vaccinaties ter voorkoming van ziektes die kalveren in Nederland het meest teisteren.

Wie werken er met de Blauwdruk?

Iedereen kan werken met de Blauwdruk. Download het bestand en ga direct aan de slag. Wel is het handig om dit met een adviseur te doen. Samen kom je tot grotere inzichten en werk je effectiever. Zo kun je direct na het doorlopen van de punten een plan van aanpak opstellen.

Het document wordt gratis aangeboden. Hiermee is het voor heel veehoudend Nederland mogelijk om inzichten te vergaren over de meest accurate en bruikbare informatie ter verbetering van de kalveropfok.

Een aantal partijen heeft de Blauwdruk ontworpen en blijven het monitoren voor een zo goed mogelijke ondersteuning. De partijen samen vormen een stuurgroep en deze bestaat uit: HAS Hogeschool, Vetvice, Friesland Campina, MSD Animal Health, CalfOTel, Agrifirm en Nutrifeed.

Het is niet de bedoeling dat alleen adviseurs van deze partijen ermee aan de slag gaan. De hele periferie wordt gevraagd om hiermee aan de slag te gaan. Ook om input te blijven geven voor de puntjes op de i, of tips die bijdragen aan een nog gezondere opfok van kalveren. De stuurgroep gelooft er namelijk in dat iedereen baat heeft bij een optimaal functionerende sector. Daarin maakt het niet uit wie credits krijgt. Het gaat erom dat we werkplezier hebben en trots zijn op ons gezonde vee.

Friesland Campina

Als veehouder zelf aan de slag!

Nu al kun je zelf zien hoe het document eruitziet door het te downloaden. Vervolgens is het handig om samen met één van de bedrijfsadviseurs door de punten heen te lopen. Letterlijk en figuurlijk. Want meer ogen, zien meer. Vergroot je blik en formuleer duidelijke doelen. Maak vervolgens met alle adviseurs die het erf betreden een plan en werk zo aan het optimaliseren van de diergezondheid en dus ook in rendement.

Als dierenarts zelf aan de slag!

De dierenarts mag zich met recht de spil op een melkveebedrijf noemen, wanneer het gaat over gezondheid. Niet alleen omdat deze beroepsgroep een goed beeld heeft van het hele bedrijf, ook omdat dierenartsen alle facetten van een dierenleven begeleiden en op alle invloeden letten. Of het nu gaat over ziekten, voeding, klimaat of huisvesting. Veterinair gezien stel je diagnoses om te bepalen wat de oorzaak is en evalueer je risicofactoren voor een gezondheidsplan. De Blauwdruk is dus een uitstekend document om te gebruiken bij optimalisering van je jongveeopfok.

Om daadwerkelijk aan de slag te gaan, heeft MSD Animal Health een speciale app voor dierenartsen ontwikkeld. De KalfinBeeld app is gemaakt in het verlengde van de Blauwdruk en helpt bij  het in beeld brengen van verbeterpunten en geeft als kers op de taart ook nog direct een advies-rapport. Snel, makkelijk en gestructureerd werken, dat is waar we graag aan bijdragen.

Wilt u ook aan de slag met de app? Vraag uw Rayon Manager naar de mogelijkheden.

Zo kwam de Blauwdruk tot stand

Twee jaar geleden besloten de stuurgroep partijen (zie bericht ‘Wie werken met de Blauwdruk’) om gezamenlijk een concept op te stellen dat garant moet staan voor een succesvolle en probleemloze opfok. Het document dat ontstond bestaat uit een lijst die is opgedeeld per levensfase en per succesfactor. Daarbij is per punt beschreven wat de ideale situatie zou moeten zijn. Om dit te toetsen is twee jaar lang praktijk onderzoek verricht door verschillende groepen studenten. Per levensfase van kalveren is bestudeerd of veehouders en adviseurs uit de voeten kunnen met de leidraad die werd aangedragen. Nu is het bestand naar volle tevredenheid van alle betrokkenen klaar. Tijd dus voor iedere kalf-gezondheids-betrokkene om ermee aan de slag te gaan. Wij wensen iedereen veel succes en gezondheid toe! Voor vragen of opmerkingen kunt u ons altijd bellen of mailen. We horen graag of we iets voor u kunnen doen.

Team Rundvee MSD Animal Health

Telefoonnummer: 0485 587 652

Wie werken met de Blauwdruk

Hoe andere veehouders de Blauwdruk ervaren?

Lees het in de reeks artikelen die Veeteelt schreef over dit document. Hier staan ze opgesomd:

“Blauwdruk voor jongveeopfok nu vrij beschikbaar”

“Brede coalitie ontwikkelt blauwdruk voor de opfok van jongvee”

“Blauwdruk als rode draad voor jongveeopfok”

NL-NON-230400021