IBR
IBR is de afkorting van Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis. Deze aandoening wordt ook wel “koeiengriep” genoemd. Zowel koeien als jongvee kunnen deze ziekte doormaken. IBR wordt veroorzaakt door het bovine herpesvirus type 1 (BHV1).
De belangrijkste symptomen die bij IBR waargenomen kunnen worden zijn neusuitvloeiing, rode slijmvliezen, versnelde ademhaling, hoesten, verminderde eetlust, koorts, verminderde productie en soms verwerpen. Ook kunnen runderen sterven door IBR.
IBR-besmette dieren zijn een permanent risico
De veroorzaker van IBR, het bovine herpesvirus, blijft na een infectie levenslang in de koe aanwezig. Door stress kan het virus weer actief worden (reactivatie): de koe gaat opnieuw virusdeeltjes uitscheiden en kan zo koppelgenoten besmetten waardoor opnieuw een uitbraak kan ontstaan.
Waarom vaccineren tegen IBR?
Vanwege de volgende redenen wordt vaccinatie tegen IBR sterk aanbevolen:
- IBR-besmette dieren zijn een permanent risico, op niet-vrije bedrijven is IBR vaccinatie een belangrijk hulpmiddel om t.z.t. de vrij-status te kunnen bereiken.
- IBR uitbraken komen in Nederland nog te vaak voor. Dergelijke uitbraken vormen een risico, ook voor IBR-vrije bedrijven. Een herbesmetting van een vrij bedrijf betekent in de praktijk opnieuw een lang traject om weer vrij te worden.
Vaccinatie beschermt tegen uitbraken.
IBR en BVD, pak ze samen aan!
BVD
Bovine Virus Diarree (BVD) is een veel voorkomende en zeer besmettelijke ziekte die bij rundvee veel schade veroorzaakt. Doordat het BVD-virus het afweersysteem aantast, kunnen andere ziektekiemen zich meer etaleren. Dit maakt het symptomenbeeld van BVD weinig specifiek en daardoor wordt de BVD-problematiek vaak onderschat.
BVD komt helaas, ondanks intensieve bestrijdingsprogramma’s, nog veel voor op Nederlandse rundveebedrijven.
Schade
In een veestapel kunnen de volgende problemen direct of indirect door BVD worden veroorzaakt: verminderde weerstand (uiergezondheidsproblemen, klauwproblemen, slecht aanslaan van behandelingen, slecht aanslaan van vaccinatie), verwerpers, vruchtbaarheidsproblemen, productiedaling, luchtwegproblemen, diarree, sterfte. Het BVD-virus kan langdurig op een bedrijf circuleren en voortdurend schade aanrichten.
Dragers spelen een sleutelrol in de verspreiding
De belangrijkste infectiebronnen op een bedrijf zijn de “dragers”. Dragers worden geboren uit koeien die tijdens de eerste 120 dagen van de dracht met het virus zijn besmet. Hierdoor wordt het virus door het immuunsysteem van een drager als ‘lichaamseigen’ beschouwd. Dragers zien er vaak gezond uit, maar blijken meestal in de loop van hun leven gevoelig te zijn voor allerhande ziekten.
Dragers houden de BVD infectie op een bedrijf in stand doordat zij grote hoeveelheden virus uitscheiden en daardoor voortdurend nieuwe dieren besmetten en zo de weerstand van de hele kudde verlagen. Verwijder dragers daarom altijd uit de kudde. Een effectief vaccinatieprogramma is essentieel om nieuwe dragers te voorkomen. Daarnaast beschermt vaccinatie tegen het circulerende BVD virus en wordt de schade geminimaliseerd.
Neem geen risico
Ontwikkel een BVD bestrijdingsprogramma op maat:
- Vaccinatie om de foetus te beschermen en te voorkomen dat er nieuwe dragers worden geboren
- Opsporing van dragers en verwijdering uit de kudde
- Biosecurity
- Monitoring
Oplossingen
Er zijn diverse oplossingen voor de bestrijding van de infectieziekten IBR en BVD.
Geïnteresseerd in diergezondheid?
Benieuwd naar meer mogelijkheden om de gezondheid van uw veestapel naar een hoger niveau te tillen?
Op onderstaande themapagina’s vindt u informatie, advies en handige tools over:
IBR en BVD, Pak ze samen aan!
Op een modern melkveebedrijf horen IBR en BVD niet thuis! Vrij worden, vrij blijven en beschermd blijven is een must.
Voorkom BRD en Kalverdiarree
Door luchtwegproblemen (BRD) en kalverdiarree lopen kalveren groeiachterstand op en zijn ze vaak gevoeliger voor andere ziektekiemen. BRD en diarree zijn complexe ziekten en vragen meerdere maatregelen.
Mastitis: Veel voorkomend en veel impact
Mastitis is nog steeds een van de grootste uitdagingen voor de melkveehouderij met een grote economische impact. Hoe pak je mastitis nu aan? Wij vroegen mastitis experts, dierenartsen en veehouders naar hun tips en adviezen.