Rundvee  > Gezondheid Kalf

BRD-preventie

Het Bovine Respiratory Disease (BRD) complex is de meest voorkomende ziekte bij kalveren ouder dan een maand en veroorzaakt grote economische verliezen op rundveebedrijven. Gemiddeld krijgen 25% van de kalveren in hun eerste levensjaar deze ziekte. De schade door BRD bestaat uit kortetermijnschade zoals zorg-, groei- en ontwikkelingsachterstand, behandelkosten, extra arbeid en sterfte. Maar zeker zo belangrijk is de langetermijnschade: minder melkproductie.

Door te vaccineren tegen BRD kunt u schade voorkomen en kan het jongvee van uw klanten uitgroeien tot gezonde, efficiënt producerende, duurzame melkkoeien.

Veehouder Grin: “neusvaccinatie succesvol tegen longontsteking”

Veehouder Anje Grin is succesvol met haar aanpak tegen longontsteking. “Er is niks mooiers dan werken met een gezond kalf. Het toepassen van een neusvaccinatie in de stal is een echte win-win situatie.” In deze video deelt ze haar succesverhaal. Een mooie gespreksopener bij klantbezoeken!

De voordelen van een neusvaccinatie bij kalveren

Wat zijn de voordelen van een neusvaccinatie tegen longontsteking? Jaap Brand, dierenarts bij DierGezondheidsCentrum Boven-Veluwe deelt in deze video zijn ervaringen en laat zien hoe gemakkelijk een neusvaccinatie toegediend kan worden bij kalveren.

Dierenarts Kuijk: “de aandacht voor longontsteking bij kalveren blijft topprioriteit”

Er zijn legio redenen om een goede longgezondheid bij kalveren topprioriteit te maken. Denk aan antibiotica-reductie en een gezonde opfok. Maar meer aandacht voor longontsteking is ook belangrijk voor de continuïteit van veebedrijven! Bespreek deze video met veehouders.

Dierenarts Henk Kuijk: “Bloedonderzoek startpunt bij aanpak longontsteking”

Om longontsteking bij kalveren te voorkomen, is het zaak eerst inzicht te krijgen in de ziektekiemen die op het bedrijf een rol spelen. Op basis van de uitkomsten van het bloedonderzoek, kunt u een vaccinatieschema opstellen. Bespreek de maatregelen die in deze video aan bod komen met veehouders!

Bescherm kalveren vanaf de start tegen luchtweginfecties!

De longen van uw kalveren zijn ontzettend belangrijk. Groei en productie van melk vragen veel voedingsstoffen, energie en een ongestoorde zuurstofuitwisseling. Een goede zuurstofopname vindt alleen plaats in gezonde longen. Om longproblemen bij uw kalveren zoveel mogelijk te voorkomen, biedt vaccinatie uitkomst. Log in en kijk wat u direct vanaf de start kunt doen om de actieve weerstand van kalveren te stimuleren.

Nieuw: Vaccineren vanaf dag 1 met Bovilis® INtranasaal RSP Live

Wist u dat u het neusvaccin Bovilis INtranasaal RSP Live voortaan vanaf dag 1 kan inzetten? De weerstand van uw kalveren wordt daardoor direct gestimuleerd, waardoor ze snel beschermd zijn tegen longproblemen. Vanaf 2 weken kunt u de kalveren ook in de nek vaccineren met Bovilis Bovipast voor een nog bredere bescherming.

Nieuwe animatie over longgezondheid

Nog steeds krijgen te veel kalveren in het eerste jaar longontsteking. Dit kan tot grote verliezen leiden. Niet alleen bij het kalf zelf, maar ook in het latere leven als melkkoe. Helaas laat longontsteking zich niet altijd klinisch opmerken.

Om meer bewustzijn te creëren rondom het belang van longgezondheid, hebben we een animatie ontwikkeld.

Bekijk de animatie en breng deze onder de aandacht bij veehouders!

Sinds 2021: De Kijk van Kuijk

Diverse wetenschappelijke en praktijkgerichte achtergrondinformatie rondom BRD-thema’s. 

De Kijk van Kuijk 1 en 2: 
BRSV en PI-3 virus, nauw verwant!


Mannheimia haemolytica, PI-3 virus en BRSV worden aangetoond bij meer dan 85% van de BRD-cases op melkveebedrijven. Reden genoeg om u van extra wetenschappelijke, praktijkgerichte achtergrondinformatie te voorzien. Wist u bijvoorbeeld dat het PI-3 virus wel degelijk stevige BRD kan veroorzaken gepaard gaande met productiviteits-, gezondheids- en welzijnsverliezen? U leest er meer over in ons Technical Bulletin dat u hieronder kunt downloaden. BRD-problemen kunnen vooral voorkomen worden door een holistische benadering, waarbij ‘state-of-the-art’ management en vaccinaties hand in hand gaan. Lees hier meer over in onderstaand Review Artikel.

De Kijk van Kuijk 3: 
Mannheimia bij kalveren & koeien


Mannheimia haemolytica is een bacterie die een agressieve rol vervult binnen het BRD-complex. Deze bacterie kan zowel als primaire en als secundaire pathogeen toeslaan bij zowel kalveren als koeien. In ons webinar ‘Tips & Tricks voor Mannheimia preventie bij koeien en kalveren’ is dit uitgebreid aan bod gekomen. Omdat we het belangrijk vinden dat kennis rondom de ‘grote 3’ (Mannheimia haemolytica, PI-3 virus en BRSV) beschikbaar blijft, kunt u hieronder nog eens de presentatie van het webinar downloaden of het webinar terugluisteren.

De Kijk van Kuijk 4: 
Het ene vaccin is het andere niet…


In aflevering 4 van de Kijk van Kuijk staat de werkzaamheid van vaccins centraal, waarbij opvalt dat het ene vaccin het andere niet is! Niet alleen de pathogenen waarop het vaccin gebaseerd is bepalen de werkzaamheid, maar vooral ook de immunogeniteit van de gebruikte antigenen, de adjuvantia en de productietechnologie maken het verschil. In de volgende drie artikelen leest u meer achtergrondinformatie.

De Kijk van Kuijk 5: 
Long Radar 2022


Na kalverdiarree is longontsteking de belangrijkste ziekte en ook de belangrijkste oorzaak van uitval onder opfokkalveren. Steeds vaker kiezen veehouders voor vaccinatie om longontsteking onder kalveren te voorkomen. Door middel van Long Radar, een omvangrijke enquête onder veehouders in Nederland, wordt aan veehouders gevraagd om hun vaccinatiekeuzes tegen longgezondheid verder toe te lichten. In aflevering 5 van de Kijk van Kuijk worden de resultaten van Long Radar 2022 toegelicht. 

BRD Support

BRD met blijvende schade komt vaak voor. Maar BRD laat zich niet altijd klinisch zien bij kalveren.
Wij kunnen u ondersteunen met serologische diagnostiek via de BRD QuickScan. Zo kunnen we in kaart brengen welke ziekteverwekkers er circuleren bij de kalveren van de veehouder. U tapt bloed van 5 kalveren tussen 3 en 6 maanden leeftijd. Dit bloed onderzoeken we op afweerstoffen tegen de belangrijkste BRD verwekkers.

Meer weten over de BRD QuickScan? Laat dan uw gegevens achter, zodat we u hierover kunnen contacteren.

Preventie van Longontsteking betaalt zich uit

De longen van kalveren zijn ontzettend belangrijk. Groei en later de productie van melk vragen veel voedingsstoffen, energie en een ongestoorde zuurstofuitwisseling. Een goede zuurstofopname vindt alleen plaats in gezonde longen. Longontsteking kan tot grote verliezen leiden, bij het kalf zelf, maar ook in het latere leven als melkkoe.

Voorkom longontsteking en bekijk hier wat het de veehouder kan opleveren.

Ervaringen Mannheimia uitbraak: twee dierenartsen aan het woord

Dierenartsen Judith de Jong van praktijk Zuidwest-Drenthe en Jeroen Houwing van dierenartsenpraktijk Noord-West Groningen, diagnosticeerden recentelijk een Mannheimia uitbraak bij volwassen melkvee. Voor beiden was het de eerste keer dat ze deze ziekte vast stelden bij grootvee. Lees meer over het verloop van de ziekte, de symptomen, de schade en diagnostiek.

Lees hieronder het interview;

A-specifieke afweersysteem van een jong kalf

De a-specifieke immuniteit van een kalf is de eerste verdedigingslijn tegen een virale of bacteriële infectie. In deze video kunt u zien hoe dit a-specifieke afweersysteem bij een jong kalf reageert. Én hoe vaccinatie bescherming biedt tegen verschillende respiratoire pathogenen, onder andere door stimulatie van receptoren en cytokinen die de respons van de anti-virale a-specifieke immuniteit beïnvloeden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en informatie over rundvee gezondheid
door MSD Animal Health.

Heeft u een vraag over BRD?

Graag helpen we u om samen BRD bij veehouders te voorkomen.

Neem contact op met uw Rayon Manager of met één van onze MSD Dierenartsen.

U kunt contact opnemen door te bellen met 0485-587652, of stuur een e-mail naar janine.vocht@merck.com

Heeft u een vraag over BRD?

Graag helpen we u om samen BRD bij veehouders te voorkomen.

Neem contact op met uw Rayon Manager of met één van onze MSD Dierenartsen.

U kunt contact opnemen door te bellen met 0485-587652, of stuur een e-mail naar janine.vocht@merck.com

NL-BOV-230400006