Dag in dag uit doet u uw best om uw jongvee gezond groot te brengen en duurzaam te produceren. Toch liggen er altijd gevaren op de loer. Longontsteking is er daar één van. Dit is de meest voorkomende ziekte bij kalveren ouder dan een maand. Gemiddeld krijgen 25% van de kalveren in hun eerste levensjaar deze ziekte.
Longontsteking kan tot grote verliezen leiden, bij het kalf zelf, maar ook in het latere leven als melkkoe. Op deze pagina leest u alles over het voorkomen van longontsteking en wat dat u kan opleveren.
Veehouder Grin ziet mooie resultaten met aanpak tegen longontsteking
De kalveren van veehouder Anje Grin ogen vitaal en gezond. Ze haalt mooie resultaten met haar aanpak tegen longontsteking. “Er is niks mooiers dan werken met een gezond kalf. Het toepassen van een neusvaccinatie in de stal is een echte win-win situatie.” In deze video deelt ze het geheim achter haar succesverhaal en geeft ze concrete tips.
Waarom u uw kalveren via de neus beschermt tegen longontsteking
Longontsteking hoort niet thuis bij een gezonde kalveropfok. Wist u dat u via een neusvaccinatie uw kalveren kunt beschermen? Jaap Brand, dierenarts bij DierGezondheidsCentrum Boven-Veluwe deelt in deze video zijn ervaringen en laat stapsgewijs zien hoe een neusvaccinatie het beste toegediend kan worden.
Stalvideo: dit levert een goede longgezondheid u op
Longontsteking bij uw kalveren voorkomen, levert misschien wel meer op dan u denkt. Wist u dat een melkvaars met gezonde longen tot wel 525 kilo meer melk geeft en vaak 10% langer leeft dan een vaars met een slechte longgezondheid? Bekijk deze stalvideo maar eens.
Video: hoe voorkomt u longontsteking bij uw kalveren?
U wilt longontsteking bij uw kalveren voorkomen, maar waar begint u? In deze video neemt dierenarts Henk Kuijk u stapsgewijs mee met maatregelen die u kunt treffen in de stal. Startpunt is inzicht krijgen in welke ziektekiemen er op uw bedrijf een rol spelen. Bekijk de video hoe u dit aanpakt.
Vaccineer uw kalveren direct om longontsteking te voorkomen!
De longen van uw kalveren zijn ontzettend belangrijk. Groei en productie van melk vragen veel voedingsstoffen, energie en een ongestoorde zuurstofuitwisseling. Een goede zuurstofopname vindt alleen plaats in gezonde longen. Om longproblemen bij uw kalveren zoveel mogelijk te voorkomen, biedt vaccinatie uitkomst. Log in en kijk wat u direct vanaf de start kunt doen om de actieve weerstand van kalveren te stimuleren.

Nieuw: Vaccineren vanaf dag 1 met Bovilis® INtranasaal RSP Live
Wist u dat u het neusvaccin Bovilis INtranasaal RSP Live voortaan vanaf dag 1 kan inzetten? De weerstand van uw kalveren wordt daardoor direct gestimuleerd, waardoor ze snel beschermd zijn tegen longproblemen. Vanaf 2 weken kunt u de kalveren ook in de nek vaccineren met Bovilis Bovipast voor een nog bredere bescherming.
Gezonde longen bij uw kalveren levert u meer op dan u denkt
Gezonde longen zijn van cruciaal belang voor uw kalveren. Helaas komt longontsteking nog steeds te veel voor… Hoogste tijd om grip te krijgen op deze ziekte: Hieronder leest u hoe u in 4 stappen naar gezonde longen komt en laat de animatie zien wat u dat concreet oplevert aan bedrijfsresultaat!
In 4 stappen naar gezonde longen:
1. Inventariseer hoe vaak en wanneer er luchtwegproblemen optreden op uw bedrijf
2. Zorg voor een goede biestverstrekking
3. Ga de omstandigheden na waarin uw kalveren opgroeien
4. Ondersteun de weerstand met vaccinatie

Ziekteverwekkers in kaart brengen
Longontsteking met blijvende schade komt vaak voor. Maar longontsteking laat zich niet altijd klinisch opmerken bij kalveren. Uw dierenarts kan middels de BRD QuickScan in kaart brengen welke ziekteverwekkers er circuleren bij uw kalveren; door bloed te tappen bij 5 kalveren tussen 3 en 6 maanden leeftijd. Deze monsters worden onderzocht op afweerstoffen tegen de belangrijkste verwekkers van longontsteking.
Interesse in een BRD QuickScan? Laat dan uw gegevens achter, zodat wij uw dierenarts hierover kunnen contacteren.
Uitbraak van longontsteking door Mannheimia: dit kunt u doen!
Dierenartsen Judith de Jong en Jeroen Houwing kregen te maken met een Mannheimia uitbraak bij volwassen melkvee. In deze reportage leest u hoe de dierenartsen de bijzondere diagnose op het spoor kwamen en hoe ze ermee om gingen.
Lees hieronder hun verhaal;

Preventie van longontsteking betaalt zich uit
De longen van uw kalveren zijn ontzettend belangrijk. Groei en productie van melk vragen veel voedingsstoffen, energie en een ongestoorde zuurstofuitwisseling. Een goede zuurstofopname vindt alleen plaats in gezonde longen. Longontsteking kan tot grote verliezen leiden, bij het kalf zelf, maar ook in het latere leven als melkkoe. Voorkom longontsteking en bekijk hier wat het u kan opleveren.
Mannheimia uitbraken veroorzaken ernstige luchtwegproblemen bij koeien
De laatste jaren worden er steeds meer ernstige luchtweginfecties met de bacterie Mannheimia haemolytica bij volwassen koeien gemeld. Deze kiem is vanouds berucht als veroorzaker van luchtwegproblemen bij kalveren, maar zorgt dus ook bij koeien voor grote problemen. Een infectie van volwassen melkkoeien gaat gepaard met hoge koorts, sneller ademhalen, uit de melk gaan en een snelle sterfte.
Het is essentieel om snel en adequaat zieke dieren te behandelen met koortsremmers en antibiotica als deze verschijnselen gezien worden. Voor een definitieve diagnose zijn het insturen van gestorven dieren ter sectie, bloedonderzoek en/of longspoelingen bruikbaar. Tijdens een uitbraak kan worden besloten om nog niet zieke dieren te vaccineren om zo de schade door de bacterie te verkleinen. Hierbij is het belangrijk om een vaccin te gebruiken wat geregistreerd is voor volwassen en dragende dieren.
Het ontstaan van longontsteking
De longen van kalveren zijn bijzonder kwetsbaar. Binnen enkele uren nadat een kalf besmet is kan de infectie al ongeneeslijke schade veroorzaken.
Het combineren van verschillende preventieve maatregelen gedurende het jaar rond bevordert de weerstand en houdt zo de infectiedruk op het bedrijf laag.

Longproblemen op vleeskalverbedrijven
Kalveren op vleeskalverbedrijven komen van veel verschillende melkveebedrijven en lopen daarmee een verhoogd risico. Daarnaast hebben de kalveren bijna dezelfde leeftijd. Dit verhoogt de kans op besmetting. Schadelijke infecties kunnen op twee manieren plaatsvinden:
- Ziektekiemen die al in het kalf zitten kunnen zich vermeerderen
- Verspreiding van kalf naar kalf
Opvang, voeding, huisvesting, klimaat, infectiedruk en het voorkomen van stress zijn belangrijke zaken om op orde te hebben.
Veel gesignaleerde veroorzakers van luchtweginfecties in de vleeskalverhouderij zijn Mannheimia haemolytica, Para-influenza 3 virus en Mycoplasma bovis. Daarnaast worden ook BRSV en IBR virus gevonden. Veel aangetroffen wordt ook Pasteurella multocida, maar deze ziekteverwekker heeft doorgaans veel minder impact dan bovengenoemde ziekteverwekkers.
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en informatie over rundvee gezondheid door MSD Animal Health.
Heeft u vragen over longontsteking?
Graag helpen we u samen met uw dierenarts longontsteking op uw bedrijf te voorkomen.
U kunt contact opnemen met:
Janine de Vocht
Janine.vocht@merck.com
06-12722713
NL-BOV-230400002