Rundvee  > Kalvergezondheid

Kalverdiarree

Door kalverdiarree lopen kalveren groeiachterstand op en zijn ze vaak gevoelig voor andere ziektekiemen. Kalverdiarree als gevolg van het Rota-virus, Corona-virus, Coli en Cryptosporidiose zijn complexe ziektes en niet met één maatregel op te lossen.

Kalverdiarree & luchtwegproblemen:
De belangrijkste ziekten in het 1e levensjaar

Als een kalf diarree heeft gehad, heeft het 17x meer kans op luchtwegproblemen.

Luchtwegproblemen worden ook wel BRD genoemd. Dit staat voor Bovine Respiratory Disease. Dit is een verzamelnaam voor verschillende ziekteverwekkers die longontsteking bij kalveren veroorzaken


1. Kalveren hebben in de eerste levensweken regelmatig te dunne mest.
2. Van de melkveebedrijven heeft 50% jaarlijks last van kalverdiarree.

Kalverdiarree: dat is toch niet normaal?

Onderzoek van de GD (Bartels et al., 2010) laat zien dat meer dan 50% van de kalveren in de eerste twee levensweken te dunne mest heeft. Een kalf met diarree verliest 20% van haar lichaamsgewicht in 24 uur (Klee, 2008). Voor een kalf met een geboortegewicht van 45 kg is dat 9 kg. Drink dat er maar weer bij, dat is een hele opgave!

Kalverdiarree kunt u voorkomen door preventieve maatregelen te nemen op het gebied van hygiëne, biestmanagement en vaccinatie.

Behoud de balans tussen weerstand en infectiedruk

De eerste levensweken zijn zeer kritisch voor het kalf. Het wordt geboren zonder weerstand en krijgt de eerste immuunglobulinen (IgG’s) binnen via de biest. Biest van moeders die gevaccineerd zijn bevatten extra specifieke antistoffen voor veelvoorkomende ziekteverwekkers. Vanaf rond de 3 maanden na geboorte heeft het kalf zelf haar weerstand opgebouwd.

Daarom is bescherming gedurende de eerste weken belangrijk: de balans tussen de eigen weerstand van het kalf en de infectiedruk vanuit de omgeving maken het verschil tussen een gezond levendig kalf of een kalf dat ziek wordt. Om goed te groeien in de eerste weken kan ze niet 1 dag missen!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Het jongvee is de toekomst van het melkveebedrijf. De kalveropfok in de eerste weken heeft vergaande gevolgen voor de efficiëntie en kostenstructuur op het melkveebedrijf. Wilt u hiervan op de hoogte blijven?
Registreer u in onze MSD Animal Health Connect (log-in) omgeving. Eenmaal geregistreerd kunt u uw voorkeuren aangeven, zodat we weten hoe u het liefst geïnformeerd wilt worden en welke onderwerpen u juist wel en niet interessant vindt.

Preventie en management

Starten met een voorsprong! Wie wil dat nu niet. Hoe verbetert u de weerstand van uw dieren en houd u de infectiedruk laag.

Feiten en cijfers

De kalveropfok in de eerste weken en maanden heeft vergaande gevolgen voor de efficientie en kostenstructuur op het melkveebedrijf.