Rundvee

Kalvergezondheid

Voorkom BRD (luchtweginfecties) en kalverdiarree! Het is zo eenvoudig gezegd. De praktijk leert echter dat gezonde jongveeopfok afhankelijk is van ontzettend veel factoren. Belangrijk om te onthouden is dat gezonde kalveren opfokken vergaande gevolgen heeft voor de efficiëntie en kostenstructuur op het melkveebedrijf. Gezonde kalveren opfokken is starten met een voorsprong.

Kies uw interesse gebied en bekijk onze visie op gezonde kalveropfok.

Biestmanagement

Een goede start begint met de 5V’s van goed biestmanagement.

  • Veel: 2 tot 4 liter in de eerste gift
  • Vlug: Direct na de geboorte
  • Vaak: 5,5 tot 6 liter in de eerste 24 uur
  • Vers: Bewaar biest maximaal 7 dagen in de koekast in een schone emmer en tot maximaal 1 jaar in de diepvries. Controleer de kwaliteit van de biest met een biestmeter.
  • Verrijkt: Door vaccinatie tegen kalverdiarree, met specifieke antistoffen tegen ziekteverwekkers.

Meer effect van crypto aanpak

Een goede aanpak is essentieel om de hardnekkige parasiet Cryptosporidium parvum zowel preventief als curatief te bestrijden. De veroorzaker van cryptosporidiose (diarree) vraagt aandacht qua behandeling van het kalf en de omgeving. Let bij het aanpakken van crypto op dat u het compleet doet en correct gebruik maakt van middelen. Dat laatste lijkt voor de hand te liggen, maar blijkt in de praktijk toch weleens een uitdaging. Met het opvolgen van bijgevoegde beschrijving voorkomt u lekkage van de doseerpomp. Ook heeft u meer zekerheid dat u juist doseert op basis van lichaamsgewicht van het kalf. Bekijk hier de stapsgewijze beschrijving voor gebruik van de halofuginone.

Download hieronder de juiste gebruiks tag.

Longgezondheid kalf

Dag in dag uit doet u uw best om uw jongvee gezond groot te brengen en duurzaam te produceren. Toch liggen er altijd gevaren op de loer. Longontsteking is er daar één van. Dit is de meest voorkomende ziekte bij kalveren ouder dan een maand. Gemiddeld krijgen 25% van de kalveren in hun eerste levensjaar deze ziekte.

Longontsteking kan tot grote verliezen leiden, bij het kalf zelf, maar ook in het latere leven als melkkoe. Op deze pagina leest u alles over het voorkomen van longontsteking en wat dat u kan opleveren.

Feiten en cijfers

Een gezonde kalveropfok in de eerste weken en maanden heeft vergaande gevolgen voor de efficiëntie en kostenstructuur op het melkveebedrijf.

BRD en Kalverdiarree

BRD (luchtweginfecties) en diarree zijn complexe ziekten en zijn niet zomaar met één maatregel op te lossen.

Preventie en management

Starten met een voorsprong! Wie wil dat nu niet. Hoe verbetert u de weerstand van uw dieren en houd u de infectiedruk laag.