Rundvee 

Mastitis

Melk produceren met gezonde uiers; dat is het dagelijks streven, het uitgangspunt van iedere melkveehouder.  Een ziekteverwekker of invloed van buitenaf kan echter een negatief effect hebben op de uiergezondheid en een ontsteking of reactie bij de koe teweeg brengen. Wilt u die koe weer vlot op de been helpen? Lees hier meer over een effectieve aanpak van uiergezondheid.

Gezonde uiers, gezonde koe

Een gezond uier is essentieel voor ieder melkgevend of melkproducerend dier. Een koe voelt zich prettiger, vreet beter en vraagt minder individuele tijd, wanneer haar uiergezondheid optimaal is. Dat vraagt de nodige aandacht. Vooral in de eerste 100 dagen na afkalven staat de weerstand onder druk en is de kans op infectie groter dan in de rest van de lactatie.

Bacteriële infectie

Afwijkende melk, een toenemend celgetal en een dalende melkproductie zijn signalen voor een uierinfectie, oftewel: mastitis. Deze aandoening kent een reeks aan mogelijke veroorzakers bestaande uit verschillende bacteriën. Bovendien reageert iedere koe anders op een infectie. Er zijn koeien die met hun eigen afweer een uierontsteking kunnen voorkomen, terwijl bij andere koeien binnen korte tijd een milde, matige of ernstige mastitis kan ontstaan. Vaak speelt de algehele weerstand in combinatie met de infectiedruk, een belangrijke rol in de mate waarin ze ziek wordt van een bacteriële infectie.

Op het oormerk staat echter niet op welke wijze een koe reageert. Diagnostiek en kennis helpen u op weg. Met de juiste en geschikte therapie heeft de behandeling meer succes. Hoe evalueert u de behandeling van mastitis op uw bedrijf?

Klinische of subklinische mastitis

Mastitis is er in twee vormen: klinisch en subklinisch. Een koe met klinische mastitis is te herkennen aan afwijkende melk, meestal een zwelling aan de uier en pijn. In sommige gevallen zelfs gepaard met koorts en andere ziekteverschijnselen bij de koe. Subklinische mastitis is daarentegen niet zichtbaar en dus moeilijker te herkennen. Het celgetal is echter wel (sterk) verhoogd. Ook de geleidbaarheid van de melk kan afwijken van normaal. Zowel klinische als subklinische mastitis worden veroorzaakt door verschillende soorten bacteriën, onder andere: Escherichia coli, Streptococcus uberis, Staphylococcus aureus, Streptococcus dysgalactiae of Klebsiella.

Omgevings- of koegebonden bacteriën

Bacteriologisch onderzoek van melk is één van de mogelijkheden om de veroorzaker van mastitis op te sporen. Een uierontsteking is onder te verdelen in de volgende twee groepen: koegebonden en omgevingsbacteriën. Besmettingen met koegebonden bacteriën vinden veelal plaats tijdens het melken. Zoals via niet goed gereinigde apparatuur, melkdoeken of handen, of van koe naar koe. Omgevingsgebonden bacteriën komen met name voor in mest en het ligbed en veroorzaken zo een besmetting. Overigens zijn mastitis veroorzakende bacteriën niet volledig koe- of omgevingsgebonden. Ze komen overal voor, hebben meerdere eigenschappen, maar typeren zich wel meer richting koe of omgeving.

Een bijzondere besmetting kan plaatsvinden in de wei. Na een vliegenbeet kan een koe namelijk zomerwrang oplopen. Lees hier meer over het bestrijden van vliegen en andere parasieten.

Kans op mastitis verkleinen

Hoe hoger de weerstand van een koe en hoe lager de infectiedruk op het bedrijf, hoe minder mastitis voorkomt. Structureel aandacht besteden aan de volgende punten helpt:

  • Melkproces
  • Functioneren melkapparatuur
  • Weerstand van de koeien
  • Infectiedruk op het bedrijf

MSD Animal Health biedt u verscheidene hulpmiddelen om mastitis in uw koppel te helpen voorkomen en ook de diergeneesmiddelen om individuele koeien te behandelen.

Geïnteresseerd in diergezondheid?

Benieuwd naar meer mogelijkheden om de gezondheid van uw veestapel naar een hoger niveau te tillen?

Op onderstaande themapagina’s vindt u informatie en advies over:

IBR en BVD, Pak ze samen aan!

Op een modern melkveebedrijf horen IBR en BVD niet thuis! Vrij worden, vrij blijven en beschermd blijven is een must.

Voorkom BRD en Kalverdiarree

Door luchtwegproblemen  (BRD) en kalverdiarree lopen kalveren groeiachterstand op en zijn ze vaak gevoeliger voor andere ziektekiemen. BRD en diarree zijn complexe ziekten en vragen meerdere maatregelen. Lees hier meer over starten met een voorsprong.

Mastitis: Veel voorkomend en veel impact

Mastitis is nog steeds een van de grootste uitdagingen voor de melkveehouderij met een grote economische impact. Hoe pak je mastitis nu aan? Wij vroegen mastitis experts, dierenartsen en veehouders naar hun tips en adviezen.

NL-NON-230400068