Rundvee > Management

Vliegenbestrijding

Start bij de 1e vlieg!

Wist u dat één vlieg zich binnen één maand kan voortplanten tot een populatie van 500 vliegen? Na 4 maanden kunnen dit er zelfs 250 miljoen zijn! Als er geen actie wordt ondernomen, bereikt het aantal vliegen een maximum van juni tot november.

Naast dat ze hinderlijk zijn en het dierwelzijn aantasten, hebben ze een negatieve invloed op de melkgift en groei van de veestapel en daarmee dus ook een economische impact.

‘Als het zwart begint te zien van de vliegen, ben je te laat. Melkveehouders die vroeg in het voorjaar al in actie komen, hebben daar de hele weideperiode profijt van’

Stop vliegen. Kom in actie!

Bereken de meest efficiënte en effectieve bestrijding van vliegen en larven gebaseerd op uw veestapel. Vul hieronder de omvang van uw veestapel en de gewenste behandelperiode in.

De berekening wordt direct naar uw eigen mail en die van uw dierenarts gestuurd. Zo weet uw dierenarts ook vliegensvlug wat uw wens is qua vliegenbestrijding.

Melkveehouder Nico Bons succesvol met aanpak tegen vliegen

Vliegen kunnen veel overlast en financiële schade veroorzaken. Gelukkig zijn vliegen effectief te bestrijden met Butox® Protect; de langstwerkende pour-on die tot wel 10 weken bescherming biedt. Melkveehouder Nico Bons is erg tevreden over het product en vertelt in deze video over zijn ervaringen. Ook laat hij zien hoe makkelijk het is om Butox® Protect toe te dienen bij zowel koeien als kalveren.

3 stappen om een vliegenplaag te voorkomen

Vliegenbestrijding bestaat uit drie onderdelen:

  1. Voorkom dat vliegen plaatsen vinden waar ze eieren kunnen leggen.
  2. Voorkom dat larven zich kunnen verpoppen.
  3. Het doden van volwassen vliegen, op het dier en in de stal,

Een effectieve vliegenbestrijding begint op het moment dat er weinig vliegen zijn. Het is daarom belangrijk om te starten met de bestrijding van vliegen wanneer de eerste vliegen worden waargenomen.

Schade door vliegen

In de lente zijn er nog relatief weinig vliegen, maar zodra de temperatuur stijgt, neemt het aantal vliegen snel toe. Vliegen vermeerderen zich bij temperaturen boven 12 graden Celsius.
Door tijdig te behandelen en de behandeling regelmatig te herhalen wordt de opbouw van de vliegenpopulatie (en dus van de populatie eitjes, maden en poppen) voorkomen.
Ectoparasieten, zoals vliegen, zorgen voor meer dan overlast alleen en de bedrijfsschade die ze veroorzaken wordt meestal onderschat.

Bekijk deze tabel maar eens. Gelukkig kunt u vliegen effectief bestrijden!

Welke vliegen en luizen zorgen voor overlast? 

Vliegen en luizen veroorzaken overlast en zijn hinderlijk voor rundvee en schapen. 
Hiernaast vindt u een overzicht van de meest voorkomende plaaggeesten.

Meer weten? Download hieronder gratis de kennisgids over vliegenbestrijding.

Butox Protect: werkzaam tegen vliegen en luizen

Butox Protect is een pour-on die werkzaam is tegen vliegen en luizen

  • Voor rund én schaap
  • Eenvoudige toediening
  • Lange werkingsduur: tot 10 weken bij vliegen
  • Verkrijgbaar is 1 liter en 2,5 liter verpakking

Een effectieve vliegenbestrijding begint bij het zien van de eerste vlieg, herhaal de behandeling na 6 tot 10 weken. Voor een gerichte aanpak is het belangrijk om op stal naast Butox Protect tevens maden- en vliegendodende middelen in te zetten.

NL-BUX-230400001