Rundvee  > Management

Aanpak van vruchtbaarheidsproblemen

Een koppel met vruchtbare koeien is de basis van het melkveebedrijf. Nog niet op alle bedrijven is de vruchtbaarheid optimaal. Belangrijke stappen naar verbeterde vruchtbaarheid zijn het optimaliseren van voeding, bedrijfsvoering en genetica.

Daarnaast is het aanpakken van vruchtbaarheidsproblemen bij individuele koeien belangrijk. Hierbij kunnen geneesmiddelen uitkomst bieden.

Samen koeien drachtig maken

Ons portfolio van geneesmiddelen voor de optimalisatie van de vruchtbaarheid en reproductie bestaat uit fertiliteitshormonen en een antibioticum.

 • Estrumate, een prostaglandine analoog in de vorm van een oplossing voor injectie, voor het herstarten van de cyclus van de koe.
 • Receptal, een GnRH analoog in de vorm van een oplossing voor injectie, voor stimulatie van de eisprong.
 • Metricure, een uterus-injector met het antibioticum cefapirine, voor de behandeling van baarmoederontsteking.

Meer informatie over de vruchtbaarheids- en reproductieproducten leest u hier:

Praktische tools

MSD Animal Health biedt naast geneesmiddelen ook kennis over de nieuwste technieken om de vruchtbaarheid van koeien te optimaliseren (bijvoorbeeld met Ovulatiesynchronisatie). Daarnaast bieden wij praktische tools aan, zoals de Behandelwijzer Vruchtbaarheid & Reproductie voor dierenartsen.

Estrumate

Estrumate is een prostaglandineanaloog, met als werkzame stof cloprostenol, in de vorm van een oplossing voor injectie.

Cloprostenol is een krachtig luteolytisch agens waarmee bij rundvee regressie van het corpus luteum (het gele lichaam) kan worden bereikt (luteolyse). Hierna volgt opnieuw de oestrus en een normale ovulatie.

Estrumate kan worden ingezet voor de volgende indicaties:

 • Baarmoederontsteking of pyometra
 • Suboestrus
 • Oestrussynchronisatie
 • Onderbreking van ongewenste dracht
 • Luteale cysten
 • Partusinductie

Receptal

Receptal is een waterige oplossing voor injectie. Busereline, de werkzame stof in Receptal, is een synthetisch hormoon analoog aan het natuurlijk Gonadotrophin Releasing Hormone (GnRH). Receptal kan bij het rund worden ingezet voor de aanpak van follikelcysten, verbetering van het drachtigheidspercentage en synchronisatie van oestrus en ovulatie in cyclische runderen. Daarnaast heeft het verschillende andere indicaties voor paard, varken en konijn.

Metricure

Cefapirine is een eerste generatie cefalosporine. Het is een breedspectrum antibioticum dat werkzaam is tegen Gram-negatieve en Gram-positieve bacteriën. Metricure kan worden ingezet voor de symptomatische behandeling van endometritis vanaf 14 dagen na het afkalven.

Fertagyl

Fertagyl is een oplossing voor injectie. Gonadoreline, de werkzame stof in Fertagyl, is een natuurlijke analoog van het Gonadotrophin Releasing Hormone (GnRH). Fertagyl kan bij het rund worden ingezet voor de aanpak van follikelcysten. Daarnaast kan het ook worden ingezet bij konijnen.

Folligonan

Folligonan is een gonadotroop hormoon, in de vorm van een oplosmiddel voor injectie voor rund, schaap, geit en konijn. Bij het rund wordt Folligonan o.a. ingezet voor de behandeling van anoestrus en voor het induceren van superovulatie. Bij schapen en geiten wordt Folligonan gecombineerd met schapensponzen ingezet voor oestrusinductie en –synchronisatie. De indicaties voor rund, schaap en geit zijn:

 • Rund: superovulatie, anoestrus, verhoging van de fertiliteit na voorafgaande behandeling met progestativa.
 • Schaap: oestrusinductie en -synchronisatie.
 • Geit: oestrusinductie en -synchronisatie.

Oxytocine-S

Oxytocine-S is een injectievloeistof met synthetische oxytocine voor rund, schaap, geit, varken, paard, hond en kat. Oxytocine-S geeft contracties van de gladde musculatuur van de door oestrogeen gesensibiliseerde uterus en melkklier. Oxytocine-S kan afhankelijk van het doeldier worden ingezet bij primaire weeënzwakte, uterusbloedingen, atonie van de uterus, afdrijven nageboorte, afdrijven van lochiën, bevordering involutio uteri, dysgalactie postpartum en verwijderen van restmelk uit de uier bij mastitis.

Geïnteresseerd in diergezondheid?

Benieuwd naar meer mogelijkheden om de gezondheid van uw veestapel naar een hoger niveau te tillen?

Op onderstaande themapagina’s vindt u informatie en advies over:

IBR en BVD, Pak ze samen aan!

Op een modern melkveebedrijf horen IBR en BVD niet thuis! Vrij worden, vrij blijven en beschermd blijven is een must.

Voorkom BRD en Kalverdiarree

Door luchtwegproblemen (BRD) en kalverdiarree lopen kalveren groeiachterstand op en zijn ze vaak gevoeliger voor andere ziektekiemen. BRD en diarree zijn complexe ziekten en vragen meerdere maatregelen. 

Mastitis: Veel voorkomend en veel impact

Mastitis is nog steeds een van de grootste uitdagingen voor de melkveehouderij met een grote economische impact. Hoe pak je mastitis nu aan? Wij vroegen mastitis experts, dierenartsen en veehouders naar hun tips en adviezen.

NL-EST-230400001