Rundvee  > Gezondheid Koe

Bescherming tegen IBR en BVD

Vaccinatie zorgt voor een optimale bescherming tegen IBR en BVD. Het bestrijden van infectieziekten vraagt om maatwerk omdat geen enkel bedrijf hetzelfde is.

Bespreek dit met uw dierenarts en ontwikkel samen een goede preventiestrategie. Kies daarbij een vaccinatieschema dat op maat gemaakt is voor uw bedrijf.


Bovilis IBR Marker Live

Bovilis IBR Marker Live is een suspensie voor injectie. Het is een vaccin voor de actieve immunisatie van runderen ter vermindering van de intensiteit en de duur van de klinische respiratoire verschijnselen veroorzaakt door een infectie met BHV-1 en ter vermindering van de nasale uitscheiding van veldvirus.


Bovilis BVD

Bovilis BVD is een suspensie voor injectie. Het is een vaccin voor de actieve immunisatie van koeien en vaarzen tegen een transplacentaire infectie met bovine virus diarree virus (BVD).

Bedrijfsinfectie BVD: Het begin van een infectie

Op dit bedrijf loopt een pink van ca. 9 maanden die drager is van het BVD-virus. Deze pink is drager geworden doordat haar moeder in de eerste 4 maanden van de dracht een BVD-besmetting heeft doorgemaakt. Hieruit kan geconcludeerd worden dat er 14-18 maanden geleden een BVD-infectie door de melkveekoppel gegaan is. 1e kalfskoeien, drachtige vaarzen en kalveren stonden toen nog niet in de melkveekoppel en hebben geen besmetting doorgemaakt. Zij hebben daarom geen afweerstoffen. De pinken hebben wel afweerstoffen want zij zijn inmiddels besmet geweest via hun koppelgenoot.

Bedrijfsinfectie BVD: De verspreiding

Inmiddels is een aantal koeien afgevoerd en vervangen door eigen vaarzen. Daardoor zijn er in de melkveekoppel minder dieren met afweerstoffen. De drager is succesvol geïnsemineerd en drachtig.

Bedrijfsinfectie BVD: Veel virusdruk

Wederom is een aantal koeien afgevoerd en vervangen door eigen vaarzen. Daardoor zijn er in de melkveekoppel nog minder dieren met afweerstoffen.
De drager is afgekalfd van een vaarskalf, dit is automatisch ook een drager. De drager loopt nu in de melkveekoppel: veel virusdruk in een koppel met weinig afweerstoffen. Een explosieve situatie.
Bovendien is de virusdruk op het bedrijf toegenomen omdat er een drager bijgekomen is.

Het BVD virus uitgelegd

Wat is BVD en wat zijn de gevaren?
In de video ‘BVD in beeld’ worden deze vragen helder in beeld gebracht.

Geïnteresseerd in diergezondheid?

Benieuwd naar meer mogelijkheden om de gezondheid van uw veestapel naar een hoger niveau te tillen?

Op onderstaande themapagina’s vindt u informatie, advies en handige tools over:

IBR en BVD, Pak ze samen aan!

Op een modern melkveebedrijf horen IBR en BVD niet thuis! Vrij worden, vrij blijven en beschermd blijven is een must.

Voorkom BRD en Kalverdiarree

Door luchtwegproblemen (BRD) en kalverdiarree lopen kalveren groeiachterstand op en zijn ze vaak gevoeliger voor andere ziektekiemen. BRD en diarree zijn complexe ziekten en vragen meerdere maatregelen. 

Mastitis: Veel voorkomend en veel impact

Mastitis is nog steeds een van de grootste uitdagingen voor de melkveehouderij met een grote economische impact. Hoe pak je mastitis nu aan? Wij vroegen mastitis experts, dierenartsen en veehouders naar hun tips en adviezen.