1. Longworm-preventie

Longworm-preventie

De longen van runderen zijn ontzettend belangrijk. De productie van melk en groei vraagt veel voedingsstoffen, energie en een ongestoorde zuurstof en koolzuur uitwisseling. Luchtwegaandoeningen (Bovine Respiratory Disease (BRD)) kunnen daarom tot grote verliezen leiden. De belangrijkste zijn: sterfte, behandelkosten, ongunstige voederconversie, groeiachterstand en minder melkproductie. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen.

Longworminfecties op melkveebedrijven

In de weide loopt het jongvee een groot risico besmet te raken met longworm (Dictyocaulus viviparus). De larven worden via het gras opgenomen en maken een trektocht door het lichaam. De schade die een longworminfectie aanricht is onherstelbaar. Een zwaar besmet dier kan duizenden longwormen in de longen hebben. De gevolgen hiervan zijn:

  • Hoesten en ernstige benauwdheid
  • Groeivermindering en ontwikkelingsachterstand
  • Toegenomen vatbaarheid voor virussen en bacteriën
  • Sterfte onder kalveren
  • Productievermindering bij melkkoeien

Een van een ernstige longworminfectie genezen kalf loopt het risico onvoldoende uit te kunnen groeien tot een volwaardig ontwikkelde koe. Runderen vaccineren voordat ze voor het eerst de wei in gaan is een belangrijk onderdeel van preventie.

> Voorkomen van longworminfectie

 

Longworm ligt levenslang op de loer

Longworm is niet alleen een bedreiging voor jongvee. Een uitbraak in een koppel melkkoeien kan desastreuze gevolgen hebben. Met name veehouders die na jaren opstallen weer gaan weiden, lopen gevaar. Weidegang tijdens de opfokperiode kan problemen voorkomen. Daarbij is aandacht voor de opbouw van immuniteit tegen longworm wel noodzakelijk.


> Lees het gehele artikel 

 

Kwaliteit van jongvee-opfok belangrijker dan ooit

Wormpreventie voor weideseizoen van belang Afkalven op een leeftijd van hooguit 24 maanden en minstens 30 liter melk produceren. Melkveehouders Gerrit en Arjan Kelder verwachten veel van de vaarzen op hun bedrijf. Aan de kwaliteit van de jongvee-opfok stellen ze dan ook hoge eisen.

  • Advertorial longworm (pdf, 161 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Bovilis Longworm

Bovilis Longworm is een suspensie voor orale toediening bij runderen voor actieve immunisatie vanaf de leeftijd van 6 weken tegen parasitaire bronchitis, veroorzaakt door Dictyocaulus viviparus. Vaccinatie bestaat uit een tweevoudige vaccinatie van kalveren vanaf de leeftijd van 6 weken met telkens een dosis per dier, met een interval van 4 weken.

> Naar de bijsluiter

Wat is Longworm en hoe te voorkomen

Ieder jaar worden veehouders geconfronteerd met longworminfecties bij vee dat de wei in gaat. Deze infecties leiden tot flinke schade. Hoe zijn risico’s van longworminfecties te beperken. Hoe ontstaat de schade aan de longen en wat kunt u doen om dit te voorkomen. Mieke Vrijenhoek, dierenarts – patholoog bij MSD Animal Health, legt het u in deze video uit.

Longworm preventie

Longworminfecties treden regelmatig op bij jongvee dat naar buiten gaat. Schade aan de longen kan aanzienlijk zijn. Vaak zie je dat deze dieren behoorlijk achterblijven in groei en ontwikkeling. Dierenarts A. Roest van Dierenkliniek t Leidse land houd het 6-4-2 schema aan. Het combineren van preventie  door middel van vaccinatie met het blootstellen van de dieren aan longwormen in de wei zorgt voor een levenslange bescherming.