1. Longworm-preventie

Longworm-preventie

De longen van runderen zijn ontzettend belangrijk. De productie van melk en groei vraagt veel voedingsstoffen, energie en een ongestoorde zuurstof en koolzuur uitwisseling. Luchtwegaandoeningen (Bovine Respiratory Disease (BRD)) kunnen daarom tot grote verliezen leiden. De belangrijkste zijn: sterfte, behandelkosten, ongunstige voederconversie, groeiachterstand en minder melkproductie. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen.

Wat is Longworm en hoe te voorkomen

Ieder jaar worden veehouders geconfronteerd met longworminfecties bij vee dat de wei in gaat. Deze infecties leiden tot flinke schade. Hoe zijn risico’s van longworminfecties te beperken. Hoe ontstaat de schade aan de longen en wat kunt u doen om dit te voorkomen. Mieke Vrijenhoek, dierenarts – patholoog bij MSD Animal Health, legt het u in deze video uit.

Longworm ligt levenslang op de loer

Longworm is niet alleen een bedreiging voor jongvee. Een uitbraak in een koppel melkkoeien kan desastreuze gevolgen hebben. Met name veehouders die na jaren opstallen weer gaan weiden, lopen gevaar. Weidegang tijdens de opfokperiode kan problemen voorkomen. Daarbij is aandacht voor de opbouw van immuniteit tegen longworm wel noodzakelijk.


> Lees het gehele artikel 

 

Longworminfecties op melkveebedrijven

In de weide loopt het jongvee een groot risico besmet te raken met longworm (Dictyocaulus viviparus). De larven worden via het gras opgenomen en maken een trektocht door het lichaam. De schade die een longworminfectie aanricht is onherstelbaar. Een zwaar besmet dier kan duizenden longwormen in de longen hebben. De gevolgen hiervan zijn:

  • Hoesten en ernstige benauwdheid
  • Groeivermindering en ontwikkelingsachterstand
  • Toegenomen vatbaarheid voor virussen en bacteriën
  • Sterfte onder kalveren
  • Productievermindering bij melkkoeien

Een van een ernstige longworminfectie genezen kalf loopt het risico onvoldoende uit te kunnen groeien tot een volwaardig ontwikkelde koe. Runderen vaccineren voordat ze voor het eerst de wei in gaan is een belangrijk onderdeel van preventie.

> Voorkomen van longworminfectie

 

Bovilis Longworm

Bovilis Longworm is een suspensie voor orale toediening bij runderen voor actieve immunisatie vanaf de leeftijd van 6 weken tegen parasitaire bronchitis, veroorzaakt door Dictyocaulus viviparus. Vaccinatie bestaat uit een tweevoudige vaccinatie van kalveren vanaf de leeftijd van 6 weken met telkens een dosis per dier, met een interval van 4 weken.

> Naar de bijsluiter

Kwaliteit van jongvee-opfok belangrijker dan ooit

Wormpreventie voor weideseizoen van belang Afkalven op een leeftijd van hooguit 24 maanden en minstens 30 liter melk produceren. Melkveehouders Gerrit en Arjan Kelder verwachten veel van de vaarzen op hun bedrijf. Aan de kwaliteit van de jongvee-opfok stellen ze dan ook hoge eisen.

  • Advertorial longworm (pdf, 161 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Longworm preventie

Longworminfecties treden regelmatig op bij jongvee dat naar buiten gaat. Schade aan de longen kan aanzienlijk zijn. Vaak zie je dat deze dieren behoorlijk achterblijven in groei en ontwikkeling. Dierenarts A. Roest van Dierenkliniek t Leidse land houd het 6-4-2 schema aan. Het combineren van preventie  door middel van vaccinatie met het blootstellen van de dieren aan longwormen in de wei zorgt voor een levenslange bescherming.

Weideseizoen 2020; Longworm preventie

Denk bij uw voorbereidingen voor het weiden van jongvee niet alleen aan preventie van maagdarm-worminfecties, maar ook aan longwormbesmettingen. Longwormen kunnen ernstige longschade veroorzaken die blijvend kan zijn. Deze schade zal nooit geheel herstellen. Dit houdt in dat het dier de rest van zijn leven met beschadigde longen zal leven. Hierdoor ontwikkelen ze zich minder goed en zijn ze later als melkkoe minder productief. Daarnaast worden de laatste jaren meer en meer uitbraken bij volwassen koppels melkkoeien waargenomen. Een goede weerstandsopbouw bij het jongvee is dus ook van belang voor later. Met vaccinatie beschermt u dieren tegen longworminfecties en bijbehorende schade. 

Kijk de video hiernaast over Longwormpreventie.