1. Longgezondheid Kalf

Longgezondheid Kalf

Dag in dag uit doet u uw best om uw jongvee gezond groot te brengen en duurzaam te produceren. Toch liggen er altijd gevaren op de loer. Longontsteking is er daar één van. Dit is de meest voorkomende ziekte bij kalveren ouder dan een maand. Gemiddeld krijgen 25% van de kalveren in hun eerste levensjaar deze ziekte.

Longontsteking kan tot grote verliezen leiden, bij het kalf zelf, maar ook in het latere leven als melkkoe. Op deze pagina leest u alles over het voorkomen van longontsteking en wat dat u kan opleveren.

 

'Ik zag nóóit iets aan mijn kalveren. Toch kon mijn dierenarts onzichtbare longontsteking aantonen.'

'Geweldig! Mijn jongvee doet het als vaars stukken beter sinds ik koos voor de preventieve aanpak.'

Gezonde longen bij uw kalveren levert u meer op dan u denkt

Gezonde longen zijn van cruciaal belang voor uw kalveren. Helaas komt longontsteking nog steeds te veel voor… Hoogste tijd om grip te krijgen op deze ziekte: Hieronder leest u hoe u in 4 stappen naar gezonde longen komt en laat de animatie zien wat u dat concreet oplevert aan bedrijfsresultaat!

In 4 stappen naar gezonde longen: 

1. Inventariseer hoe vaak en wanneer er luchtwegproblemen
    optreden op uw bedrijf
2. Zorg voor een goede biestverstrekking
3. Ga de omstandigheden na waarin uw kalveren opgroeien
4. Ondersteun de weerstand met vaccinatie

> Bekijk animatie

Ziekteverwekkers in kaart brengen

Longontsteking met blijvende schade komt vaak voor. Maar longontsteking laat zich niet altijd klinisch opmerken bij kalveren. Uw dierenarts kan middels de BRD QuickScan in kaart brengen welke ziekteverwekkers er circuleren bij uw kalveren; door bloed te tappen bij 5 kalveren tussen 3 en 6 maanden leeftijd. Deze monsters worden onderzocht op afweerstoffen tegen de belangrijkste verwekkers van longontsteking.

Interesse in een BRD QuickScan? Laat dan uw gegevens achter, zodat wij uw dierenarts hierover kunnen contacteren.

> BRD Quickscan

3 tips om longontsteking bij uw jonge kalveren te voorkomen.

 1. Zorg voor goede biestvoorziening. De eerste weken is de weerstand van het kalf sterk afhankelijk van afweerstoffen die via de biest worden overgedragen.
 2. Vaccineer de kalveren vanaf twee weken leeftijd tegen longontsteking met een vaccin dat werkt tegen Mannheimia, PI-3-virus en BRSV (pinkengriepvirus).
 3. Vaccineer daarnaast ook uw droge koeien tegen deze ziekteverwekkers: via de biest krijgen de jonge kalveren dan extra afweer.

Aan de slag om de longproblemen op uw melkveebedrijf op te lossen?

Wat je niet kan zien

Misschien ziet u op uw bedrijf geen kalveren die hoesten? Dat wil echter niet zeggen dat er niets aan de hand is of dat uw kalveren geen risico lopen. Daarom hebben we voor u een tool ontwikkeld waarmee u een kijkje kunt nemen in het kalf. Hier ziet u hoe longontsteking, ondanks dat u niets ziet aan de buitenkant van het kalf, toch de longen van jonge kalveren kan beschadigen. Ontdek hoe het onzichtbare gevaar van longontsteking snel een ernstige impact kan hebben op uw rundveebedrijf.

> Start

Voorkom longontsteking

Kan uw jongvee nog optimaler opgroeien? En wilt u ook de vroegste en snelste bescherming voor uw kalveren?

 1. Breng in kaart welke ziekteverwekkers er circuleren.
 2. Bescherm uw kalveren.
 3. Maak de leefomstandigheden optimaal

Lees hier hoe u dat precies aanpakt!

Preventie van longontsteking betaalt zich uit

De longen van uw kalveren zijn ontzettend belangrijk. Groei en productie van melk vragen veel voedingsstoffen, energie en een ongestoorde zuurstofuitwisseling. Een goede zuurstofopname vindt alleen plaats in gezonde longen. Longontsteking kan tot grote verliezen leiden, bij het kalf zelf, maar ook in het latere leven als melkkoe. Voorkom longontsteking en bekijk hier wat het u kan opleveren.

Uitbraak van longontsteking door Mannheimia: dit kunt u doen!

Dierenartsen Judith de Jong en Jeroen Houwing kregen te maken met een Mannheimia uitbraak bij volwassen melkvee. In deze reportage leest u hoe de dierenartsen de bijzondere diagnose op het spoor kwamen en hoe ze ermee om gingen.

Lees hieronder hun verhaal;

 • Mannheimia uitbraak, ervaring van dierenartsen (pdf, 577 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Het ontstaan van longontsteking

De longen van kalveren zijn bijzonder kwetsbaar. Binnen enkele uren nadat een kalf besmet is kan de infectie al ongeneeslijke schade veroorzaken. 

Het combineren van verschillende preventieve maatregelen gedurende het jaar rond bevordert de weerstand en houdt zo de infectiedruk op het bedrijf laag.

Bekijk in de video wat er gebeurt bij longontsteking

Welke factoren zijn van invloed op longontsteking?

 • Zorg voor goed geventileerde huisvesting zonder tocht.
 • Zorg voor een goed klimaat, luchtkwaliteit en ligbed.
 • Optimaliseer biestverstrekking direct na de geboorte.
 • Verstrek goede biest en kwaliteitsvoer en geef de beschikking over voldoende schoon drinkwater.
 • Verhoog de weerstand tegen luchtweginfecties.

Longproblemen op melkveebedrijven

Longproblemen op melkveebedrijven komen voornamelijk voor bij jongvee. Bij kalveren kunnen bacteriën, virussen en parasieten gemakkelijk toeslaan zoals:

 • Mannheimia haemolytica
 • Bovine RS virus
 • Parainfluenza 3 virus
 • Longworm

Een aantal andere kiemen waaronder bijvoorbeeld Mycoplasma bovis en Pasteurella multocida spelen ook geregeld een rol.

Naast het jongvee kunnen ook vaarzen en koeien last krijgen van luchtweginfecties. Vooral IBR (Infectieuze Bovine Rhinotracheitis) is een bekende ziekte. Ook kan onder invloed van het BVD virus (Bovine Virus Diarree) de weerstand onder druk komen. De laatste jaren zien we tevens een toename van Mannheimia haemolytica infecties bij koeien.

 • Longproblemen bij melkvee oplossen (pdf, 849 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Mannheimia uitbraken veroorzaken ernstige luchtwegproblemen bij koeien

De laatste jaren worden er steeds meer ernstige luchtweginfecties met de bacterie Mannheimia haemolytica bij volwassen koeien gemeld. Deze kiem is vanouds berucht als veroorzaker van luchtwegproblemen bij kalveren, maar zorgt dus ook bij koeien voor grote problemen. Een infectie van volwassen melkkoeien gaat gepaard met hoge koorts, sneller ademhalen, uit de melk gaan en een snelle sterfte.

Het is essentieel om snel en adequaat zieke dieren te behandelen met koortsremmers en antibiotica als deze verschijnselen gezien worden. Voor een definitieve diagnose zijn het insturen van gestorven dieren ter sectie, bloedonderzoek en/of longspoelingen bruikbaar. Tijdens een uitbraak kan worden besloten om nog niet zieke dieren te vaccineren om zo de schade door de bacterie te verkleinen. Hierbij is het belangrijk om een vaccin te gebruiken wat geregistreerd is voor volwassen en dragende dieren. 

Longproblemen op vleeskalverbedrijven

Kalveren op vleeskalverbedrijven komen van veel verschillende melkveebedrijven en lopen daarmee een verhoogd risico. Daarnaast hebben de kalveren bijna dezelfde leeftijd. Dit verhoogt de kans op besmetting. Schadelijke infecties kunnen op twee manieren plaatsvinden:

 • Ziektekiemen die al in het kalf zitten kunnen zich vermeerderen
 • Verspreiding van kalf naar kalf

Opvang, voeding, huisvesting, klimaat, infectiedruk en het voorkomen van stress zijn belangrijke zaken om op orde te hebben.

Veel gesignaleerde veroorzakers van luchtweginfecties in de vleeskalverhouderij zijn Mannheimia haemolytica, Para-influenza 3 virus en Mycoplasma bovis. Daarnaast worden ook BRSV en IBR virus gevonden. Veel aangetroffen wordt ook Pasteurella multocida, maar deze ziekteverwekker heeft doorgaans veel minder impact dan bovengenoemde ziekteverwekkers.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en informatie over rundvee gezondheid door MSD Animal Health.

Privacy Statement

Heeft u vragen over longontsteking?

Graag helpen we u samen met uw dierenarts longontsteking op uw bedrijf te voorkomen.

U kunt contact opnemen met:

Janine de Vocht
Janine.vocht@merck.com
06-12722713