1. Nieuwe aanpak: BBB

Nieuwe aanpak: Bescherm, Behandel, Beheers!

Om uw kalveren een probleemloze start te geven, laten we graag zo min mogelijk aan het toeval over: met onze ‘Bescherm, Behandel, Beheers’-aanpak staat preventie voorop en zijn gezonde kalveren een vanzelfsprekendheid! 

Vaccinatie moederkoe


Om het jonge kalf een optimale bescherming te bieden, kunt u de moederkoe in de droogstand vaccineren, zodat zij nog meer antistoffen tegen kalverdiarree in de biest aanmaakt. Ook luchtweginfecties zijn te voorkomen door de moederkoe in de droogstand te vaccineren en kalveren vanaf 1 week leeftijd te vaccineren. 

Lees in de BBB brochure wat nog meer van belang is bij de aanpak van kalverdiarree:

 Download brochure BBB

Biestmanagement


Om uw kalveren te beschermen, is goed biestmanagement een vereiste. Biest bevat maternale antistoffen, waardoor het kalf de eerste levensweken is beschermd tegen de meeste ziekteverwekkers die onder andere kalverdiarree en luchtwegproblemen veroorzaken. Om na te gaan of uw kalveren voldoende afweerstoffen binnen krijgen via de biest, moet de IgG-waarde (concentratie antistoffen in het bloed van elk kalf) worden bepaald. Deze waarde moet minimaal 18 zijn bij 75% van de kalveren. Streef ernaar dat uw kalveren op de eerste dag tenminste 250 gram lgG opnemen, goede biest bevat minimaal 50 gram IgG per liter (BRIX > 23). 

 

Check hieronder hoe het biestmanagement op uw bedrijf is:

 > Download biestmanagement check 

Stel de juiste diagnose bij kalverdiarree


Behandel uw kalveren tijdig en effectief tegen de juiste ziekteverwekkers. Vermoedt of signaleert u diarree bij uw kalveren? Ga na wat de diarree precies veroorzaakt en stel de juiste diagnose. Stem met uw dierenarts af hoe u het beste op ziekteverwekkers controleert. Alleen met de juiste diagnose kunt u het juiste behandelplan opstellen! Onze totaalaanpak kalverdiarree geeft de stappen weer die u kunt volgen op het moment dat er diarree voorkomt op uw bedrijf. Om diarree te voorkomen, is het aan te bevelen om te werken volgens de Bescherm, Behandel, Beheers aanpak.

 

Beheers de infectiedruk


Een geïnfecteerd kalf kan massaal ziekteverwekkers verspreiden. Er zijn verschillende manieren waarop een kalf besmet kan worden:

1. Omgeving

De omgeving waar het pasgeboren kalf in terecht komt is niet schoon. De afkalfstal, maar ook de eenlingbox waar het dier later in terecht komt moet grondig gereinigd zijn. De eenlingbox is vaak de belangrijkste besmettingsbron; daar gaat veel mis. Begin met inzepen en desinfectie, maar let ook op kalverhokjes die niet goed staan. Draag schone laarzen en bedrijfskleding wanneer u een kalf helpt en houd vliegen zoveel mogelijk buiten de staldeur.

2. Verstrekken van melk en water

De emmers, spenen en drinkbakken die hiervoor nodig zijn moeten vrij zijn van ziekteverwekkers. Kruisbesmetting kan namelijk heel snel plaatsvinden. Reinig zorgvuldig en nummer de hokjes en de emmers zodat deze niet door elkaar gehaald worden!

 

Kunnen wij u helpen?
We staan te loeien!

Heeft u vragen over kalvergezondheid? Zoekt u een klankbord? Wilt u aanvullende informatie over een van onze producten? Heeft u ideeën over preventie? Laat het ons weten. Ons rundveeteam staat graag voor u klaar. Want als we ergens van houden, is het wel teamwork!

> Ja, neem contact met me op 

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief:
RondomRund 

Met onze nieuwsbrief bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van kalver- en rundergezondheid. Naast actualiteiten, verzamelen we ook inspirerende tips & tricks die u direct in uw praktijk kunt toepassen, het hele jaar door!

Registreer u in onze MSD Animal Health Connect (log-in) omgeving. Eenmaal geregistreerd kunt u uw voorkeuren aangeven, zodat we weten hoe u het liefst geïnformeerd wilt worden en welke onderwerpen u juist wel en niet interessant vindt.

> Inschrijven