rundvee icon

Rundvee > Gezondheid kalf

Bescherm Behandel Beheers

Om uw kalveren een probleemloze start te geven, laten we graag zo min mogelijk aan het toeval over: met onze ‘Bescherm, Behandel, Beheers’-aanpak staat preventie voorop en zijn gezonde kalveren een vanzelfsprekendheid! 

bescherm msd

Vaccinatie moederkoe


Om het jonge kalf een optimale bescherming te bieden, kunt u de moederkoe in de droogstand vaccineren, zodat zij nog meer antistoffen tegen kalverdiarree in de biest aanmaakt. Ook luchtweginfecties zijn te voorkomen door de moederkoe in de droogstand te vaccineren en kalveren vanaf 1 week leeftijd te vaccineren. 

bbb brochure
Vaccinatie moederkoe

Lees in de BBB brochure wat nog meer van belang is bij de aanpak van kalverdiarree:

Helpt vaccineren tegen kalverdiarree? 

Diarree bij jonge kalfjes kost niet alleen veel tijd voor de veehouder, maar het stagneert ook de groei bij het kalf. Vaccinatie kan helpen om kalverdiarree te voorkomen. Maar hoe werkt dit dan? In deze video geven we een duidelijke uitleg over hoe en waarom vaccineren helpt tegen kalverdiarree. 

Biestmanagement


Om uw kalveren te beschermen, is goed biestmanagement een vereiste. Biest bevat maternale antistoffen, waardoor het kalf de eerste levensweken is beschermd tegen de meeste ziekteverwekkers die onder andere kalverdiarree en luchtwegproblemen veroorzaken. Om na te gaan of uw kalveren voldoende afweerstoffen binnen krijgen via de biest, moet de IgG-waarde (concentratie antistoffen in het bloed van elk kalf) worden bepaald. Deze waarde moet minimaal 18 zijn bij 75% van de kalveren. Streef ernaar dat uw kalveren op de eerste dag tenminste 250 gram lgG opnemen, goede biest bevat minimaal 50 gram IgG per liter (BRIX > 23). 

Biestmanagement msd
Biestmanagement check

Check hieronder hoe het biestmanagement op uw bedrijf is:

Waarom moet een pasgeboren kalf zo snel mogelijk biest krijgen?

Biest moet zo vlug mogelijk na de geboorte aan het kalf gegeven worden, maar waarom is dit zo belangrijk? In deze video geven we een duidelijke uitleg over het belang van het zo snel mogelijk verstrekken van biest aan het pasgeboren kalf. 

Hoeveel biest heeft een pasgeboren kalf nodig?

Dat biest essentieel is voor een pasgeboren kalf, is bij de meeste veehouders bekend. Maar hoeveel biest moet een kalf nu eigenlijk drinken? In deze video geven we een duidelijke uitleg over het belang van het verstrekken van de juiste hoeveelheid biest aan het pasgeboren kalf.  

IgG – Hoe weet je of een kalf voldoende weerstand heeft?

IgG is een veel gebruikte term binnen de kalveropfok, welke is gerelateerd aan de weerstand van het kalf. Wat betekent IgG nou eigenlijk en welke waarde is goed? In deze video geven we een duidelijke uitleg over wat IgG nu precies is en hoe je het kunt bepalen.

behandel msd netherlands

Stel de juiste diagnose bij kalverdiarree

Stel de juiste diagnose bij kalverdiarree


Behandel uw kalveren tijdig en effectief tegen de juiste ziekteverwekkers. Vermoedt of signaleert u diarree bij uw kalveren? Ga na wat de diarree precies veroorzaakt en stel de juiste diagnose. Stem met uw dierenarts af hoe u het beste op ziekteverwekkers controleert. Alleen met de juiste diagnose kunt u het juiste behandelplan opstellen! Onze totaalaanpak kalverdiarree geeft de stappen weer die u kunt volgen op het moment dat er diarree voorkomt op uw bedrijf. Om diarree te voorkomen, is het aan te bevelen om te werken volgens de Bescherm, Behandel, Beheers aanpak.

diagram msd

Waarom is mestonderzoek belangrijk bij kalverdiarree?

Kalverdiarree is de meest voorkomende ziekte bij het pasgeboren kalf, maar waarom is het zo belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is? In deze video geven we een duidelijke uitleg waarom het belangrijk is om bij kalverdiarree te onderzoeken welke verwekker de kalverdiarree veroorzaakt.

beheers msd

Beheers de infectiedruk


Een geïnfecteerd kalf kan massaal ziekteverwekkers verspreiden. Er zijn verschillende manieren waarop een kalf besmet kan worden:

1. Omgeving

De omgeving waar het pasgeboren kalf in terecht komt is niet schoon. De afkalfstal, maar ook de eenlingbox waar het dier later in terecht komt moet grondig gereinigd zijn. De eenlingbox is vaak de belangrijkste besmettingsbron; daar gaat veel mis. Begin met inzepen en desinfectie, maar let ook op kalverhokjes die niet goed staan. Draag schone laarzen en bedrijfskleding wanneer u een kalf helpt en houd vliegen zoveel mogelijk buiten de staldeur.

2. Verstrekken van melk en water

De emmers, spenen en drinkbakken die hiervoor nodig zijn moeten vrij zijn van ziekteverwekkers. Kruisbesmetting kan namelijk heel snel plaatsvinden. Reinig zorgvuldig en nummer de hokjes en de emmers zodat deze niet door elkaar gehaald worden!

Beheers de infectiedruk

Hoe verspreidt kalverdiarree zich op een bedrijf?

Verwekkers van kalverdiarree zijn met het blote oog niet te zien. Dit maakt het heel moeilijk om een goed beeld te krijgen van de verspreiding van deze verwekkers op het bedrijf. In deze video geven we een duidelijke uitleg waarom het zo belangrijk is om na te denken over de verspreiding van ziekteverwekkers op het bedrijf. En laten we zien hoe je de verspreiding op je bedrijf inzichtelijk kunt maken met behulp van glitters.

Wat is de beste manier om (biest)emmers schoon te maken?

Het schoonmaken van emmers, logisch dat dat belangrijk is. Hier drinken de kalveren tenslotte uit. Maar hoe kun je dit het beste doen? In deze video geven we een duidelijke uitleg over het belang van het goed reinigen van biest emmers en laten we zien hoe je dit nu het beste kunt doen.

Wat is de beste manier om eenlingboxen schoon te maken?

Eenlingboxen zijn dé huisvesting voor kalveren in de eerste levensweken. Maar hoe maak je die nou zo goed mogelijk schoon, zodat de infectiedruk, het aantal ziekteverwekkers waar het kalf mee te maken krijgt, zo laag mogelijk wordt? In deze video geven we een duidelijke uitleg over het belang van een schone kalverhuisvesting en laten we zien hoe je de eenlingboxen het beste kunt reinigen.

Kunnen wij u helpen?
We staan te loeien! 

Heeft u vragen over kalvergezondheid? Zoekt u een klankbord? Wilt u aanvullende informatie over een van onze producten? Heeft u ideeën over preventie? Laat het ons weten. Ons rundveeteam staat graag voor u klaar. Want als we ergens van houden, is het wel teamwork!

kalvergezondheid msd
RondomRund msd

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief:
RondomRund 

Met onze nieuwsbrief bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van kalver- en rundergezondheid. Naast actualiteiten, verzamelen we ook inspirerende tips & tricks die u direct in uw praktijk kunt toepassen, het hele jaar door!

Registreer u in onze MSD Animal Health Connect (log-in) omgeving. Eenmaal geregistreerd kunt u uw voorkeuren aangeven, zodat we weten hoe u het liefst geïnformeerd wilt worden en welke onderwerpen u juist wel en niet interessant vindt.

NL-BOV-230400001