Gezelschapsdieren  > Gezondheid-konijn

Myxomatose, RHD1 en RHD2

Het belang van vaccineren

Myxomatose en het viraal hemorragisch syndroom (RHD) zijn klinisch zeer ernstige virusziekten bij konijnen. Beide ziekten zijn ernstig en wijdverspreid, en kennen veelal een dodelijke afloop. Zowel voor binnen- als buitenkonijnen is regelmatig vaccineren dus belangrijk. Maar wist u dat de vaccinatiegraad onder konijnen in Nederland geschat wordt op 17%? Veel dieren missen dus niet alleen de noodzakelijke bescherming, maar ook de jaarlijkse gezondheidscontrole. Een gemiste kans. Niet alleen voor diergezondheid in het algemeen, maar ook voor het resultaat van de dierenartsenpraktijk en uw rol daarin als dé adviseur.

Myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt vooral overgebracht door bloedzuigende insecten, zoals muggen en vlooien, maar kan ook door direct contact tussen konijnen verspreid worden. Als een konijn besmet is met myxomatose, zie je dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit van het konijn. Ook elders kunnen zwellingen ontstaan. Binnen een paar dagen kunnen de zwellingen rond de ogen zo ernstig worden dat ze blindheid kunnen veroorzaken. Eten en drinken wordt steeds moeilijker en gewoonlijk leidt de ziekte binnen 2 weken tot de dood.

RHD (VHS)

RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) wordt ook door virussen veroorzaakt, namelijk door het RHD1 of het RHD2 virus. Bij beide varianten sterven konijnen zeer snel, vaak zonder dat er sprake is van ziekteverschijnselen, afgezien van een periode van een paar uur waarin ze sloom en lusteloos zijn. Bij konijnen die langer blijven leven, kunnen de symptomen sterk variëren. Mogelijke symptomen zijn koorts en stuiptrekkingen, waarna het konijn in een dodelijke coma terechtkomt. In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog bloederige afscheiding uit de neus waargenomen.

NL-NON-230400051