Gezelschapsdieren  > Gezondheid kat

Vaccinaties bij de kat

Het belang van vaccineren

Regelmatig vaccineren is voor katten van alle leeftijden belangrijk. Vaccinaties zijn bedoeld om besmettelijke ziekten te voorkomen of de ziekteverschijnselen na besmetting minder ernstig te maken. Maar wist u dat de vaccinatiegraad onder katten in Nederland rond de 27% ligt? Veel dieren missen dus niet alleen de noodzakelijke bescherming, maar ook de jaarlijkse gezondheidscontrole. Een gemiste kans. Niet alleen voor diergezondheid in het algemeen, maar ook voor de dierenartsenpraktijk en de rol van de dierenarts als dé adviseur.


Vaccineren is maatwer
k

Elke kat is anders, elke leefsituatie is anders. Daarom is het niet mogelijk om een standaard vaccinatieadvies te geven dat voor alle katten geldt. Vaccineren blijft maatwerk.

Het belang van vroege bescherming

De eerste levensweken zijn kittens beschermd door maternale antilichamen. Als deze antilichamen langzaam uit het lichaam verdwijnen, wordt een kitten vatbaarder voor ziekten, zoals niesziekte en kattenziekte. Door vroege immunisatie kan actieve immuniteit opgeboud worden waardoor de onbeschermde periode zo klein mogelijk blijft.

Voorlichtingscampagne: vaccineren is communiceren

Het blijft belangrijk om het belang van vaccineren onder de aandacht te brengen en te houden bij huisdiereigenaren. Om hierbij te ondersteunen, is er een digitale campagne voor de praktijk beschikbaar. In deze campagne spelen verschillende dierpersoonlijkheden de hoofdrol; buitenkat Caramel, kitten Simba en binnenkat Chanel. Met kant-en-klare social media beelden, die makkelijk te voorzien zijn van een persoonlijke praktijkboodschap, kan het belang van vaccineren ook via de social media kanalen van de praktijk uitgedragen worden.

Niesziekte

Bij niesziekte is sprake van een ontsteking van de voorste luchtwegen. Meerdere ziekteverwekkers (viraal en bacterieel) en managementfactoren kunnen een rol spelen.

Kattenziekte

Het kattenziektevirus (feline panleukopenievirus, FPV) komt wijdverspreid voor en wordt de laatste jaren steeds weer vaker gediagnosticeerd. Kattenziekte treft katten van alle leeftijden, maar kittens zijn het gevoeligst.

Protocool rabiësvaccinatie en titerbepaling kat

Voor het reizen met gezelschapsdieren (binnen en buiten de EU) bestaan regels.

NL-NON-230400049