Katten en reizen

Zonder een geldige rabiesvaccinatie mag een kat niet de grens over, dit geldt zowel voor een kort bezoek als voor een langere vakantie. Een geldige vaccinatie betekent dat deze minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven is en in een officieel dierenpaspoort bijgeschreven is. Zowel binnen als buiten de EU gelden er verschillende regels. Check daarom altijd vooraf de eisen van het land waar naar toe gereisd wordt. 

Rabiestiterbepaling

Om naar bepaalde landen buiten de EU te kunnen reizen en om uit bepaalde landen buiten de EU terug te kunnen keren naar Nederland, moet er vooraf, naast een rabiësvaccinatie, nog aanvullend bloedonderzoek (rabiëstiterbepaling) gedaan worden bij een Europees gecertificeerd lab.  

Let op: er moet minimaal 30 dagen tussen de rabiësvaccinatie en het bloedonderzoek zitten. Begin dus op tijd met de voorbereidingen. Bekijk het protocol rabiesvaccinatie en titerbepaling voor de regels die van toepassing zijn. 

Vaccineren tegen rabies

Alle katten moeten minstens 21 dagen voor vertrek gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie moet ingeschreven worden in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin.

Rabiësprojecten: Rabies Free Africa en Mission Rabies

MSD Animal Health ondersteunt rabiësprojecten in Afrika en Azië door het doneren van rabiësvaccins. Met succes: doordat we honden in risicogebieden vaccineren, is het aantal menselijke slachtoffers dat overlijdt aan de beet van een hond met rabiës enorm afgenomen! Naast dat we de mogelijkheid bieden om honden te vaccineren, krijgen kinderen rabiësvoorlichting en worden dierenartsen opgeleid.

De doelstelling? ZERO BY 30, oftewel vanaf 2030 geen menselijke slachtoffers meer door beten van honden met rabiës!

Lees hier meer over Afya rabiesprojecten.

Voorlichtingsmaterialen voor eigenaren

Om eigenaren goed te informeren en te adviseren over het belang van vaccineren tegen rabies en het goed voorbereid op vakantie gaan, bestaan diverse voorlichtingsmaterialen.

NL-NON-230400050