Rabiestiterbepaling
Om naar bepaalde landen buiten de EU te kunnen reizen en om uit bepaalde landen buiten de EU terug te kunnen keren naar Nederland, moet er vooraf, naast een rabiësvaccinatie, nog aanvullend bloedonderzoek (rabiëstiterbepaling) gedaan worden bij een Europees gecertificeerd lab.
Let op: er moet minimaal 30 dagen tussen de rabiësvaccinatie en het bloedonderzoek zitten. Begin dus op tijd met de voorbereidingen. Bekijk het protocol rabiesvaccinatie en titerbepaling voor de regels die van toepassing zijn.
Vaccineren tegen rabies
Alle katten moeten minstens 21 dagen voor vertrek gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie moet ingeschreven worden in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin.
Rabiësprojecten: Rabies Free Africa en Mission Rabies
MSD Animal Health ondersteunt rabiësprojecten in Afrika en Azië door het doneren van rabiësvaccins. Met succes: doordat we honden in risicogebieden vaccineren, is het aantal menselijke slachtoffers dat overlijdt aan de beet van een hond met rabiës enorm afgenomen! Naast dat we de mogelijkheid bieden om honden te vaccineren, krijgen kinderen rabiësvoorlichting en worden dierenartsen opgeleid.
De doelstelling? ZERO BY 30, oftewel vanaf 2030 geen menselijke slachtoffers meer door beten van honden met rabiës!
Lees hier meer over Afya rabiesprojecten.
Voorlichtingsmaterialen voor eigenaren
Om eigenaren goed te informeren en te adviseren over het belang van vaccineren tegen rabies en het goed voorbereid op vakantie gaan, bestaan diverse voorlichtingsmaterialen.
NL-NON-230400050