msd icon

Gezelschapsdieren > Gezondheid Konijn

Vaccineren

Het belang van vaccineren

Regelmatig vaccineren is voor konijnen van alle leeftijden belangrijk. Vaccinaties zijn bedoeld om besmettelijke ziekten te voorkomen of de ziekteverschijnselen na besmetting minder ernstig te maken. Maar wist u dat de vaccinatiegraad onder konijnen in Nederland rond de 17% ligt? Veel dieren missen dus niet alleen de noodzakelijke bescherming, maar ook de jaarlijkse gezondheidscontrole. Een gemiste kans. Niet alleen voor diergezondheid in het algemeen, maar ook voor de dierenartsenpraktijk en de rol van de dierenarts als dé adviseur.

De eerste muggen zijn gesignaleerd; het moment om konijnen te vaccineren

In de lente worden muggen weer actief en helaas vormen ze een gevaar voor konijnen. Muggen kunnen dragers zijn van ziekteverwekkers, zoals myxomatose en RHD1 en RHD2, die ernstige ziekten en sterfte kunnen veroorzaken als ze konijnen bijten. Daarom is het van belang om konijnen tijdig te vaccineren om hen te beschermen tegen deze potentieel levensbedreigende ziekten.

bescherm je konijn tegen muggen

Kant-en-klare materialen; roep konijneneiganaren op

Het is belangrijk om konijneneigenaren te informeren: geef goede en begrijpelijke informatie over het gevaar van muggenbeten voor konijnen en de mogelijke gevolgen ervan. Benadruk het belang van vaccinatie als effectieve preventieve maatregel. Dit kan bijvoorbeeld via nieuwsbrieven, sociale media, de praktijkwebsite en posters in de praktijk. Naast het geven van goede informatie, is het belangrijk om konijneneigenaren nu op te roepen voor de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie.

Er zijn ook hele leuke konijnenposters beschikbaar voor in de wachtkamer. Deze posters zijn te verkrijgen via de MSD Animal Health Account Manager.

NL-NON-231200018