msd icon

Gezelschapsdieren  > Gezondheid Hond

Besmettelijke hondenhoest

Besmettelijke hondenhoest, meer dan een kuchje

Infectieuze tracheobronchitis oftewel besmettelijke hondenhoest (BHH) is een veel voorkomende ziekte bij honden. Besmettelijke hondenhoest is niet alleen vervelend voor de hond, maar ook voor de eigenaar. De droge, harde hoest kan wekenlang aanhouden en beïnvloedt zo het welzijn van zowel de hond als de eigenaar. De meeste honden zullen herstellen zonder problemen, maar sommige honden kunnen complicaties ontwikkelen zoals longontsteking. Om diereigenaren te wijzen op het belang van vaccineren tegen besmettelijke hondenhoest, heeft MSD Animal Health diverse (voorlichtings)materialen ontwikkeld.

Bijna alle honden lopen risico

Elke hond die in contact komt met andere honden loopt in principe risico, zeker in Nederland met zijn hoge honddichtheid. Sommige groepen zoals pups en oude honden zijn extra gevoelig.

Bijna alle honden lopen risico
Groepsimmuniteit msd

Groepsimmuniteit

Meer dan 70% van de hondenpopulatie zou gevaccineerd moeten zijn om de kans op verspreiding van een ziekte te verminderen. Van alle honden in Nederland is ongeveer 57% gevaccineerd tegen de belangrijkste ziekten. Van deze groep honden is slechts ongeveer 38% gevaccineerd tegen besmettelijke hondenhoest. De benodigde vaccinatiegraad van 70% voor het hebben van groepsimmuniteit wordt dus niet gehaald.

De belangrijkste ziekteverwekkers

De belangrijkste pathogenen van besmettelijke hondenhoest zijn Bordetella bronchiseptica (Bb) en paraïnfluenza (Pi). Zij verspreiden zich als aërosol (hoesten, niezen) via direct contact (neus-neus contact) of indirect contact (balletje, waterbak). Vooral Bordetella bronchiseptica kan langere tijd in de omgeving overleven en zo ook indirect honden besmetten.

De belangrijkste ziekteverwekkers

Bordetella bronchiseptica (Bb)

Deze bacterie wordt gevonden in 78% van de gevallen van infectieuze tracheobronchitis.*

*B.S Schultz et al. Vet. Journal 2014 (201) 365-369.

Paraïnfluenza (Pi)

Dit virus veroorzaakt een verandering in het intranasale trilhaarepitheel, waardoor honden gevoeliger worden voor andere pathogenen. Paraïnfluenza vormt dus een toegangspoort voor andere ziekteverwekkers.*,**

* Veterian Key. Canine Infectious Respiratory Disease (chapter 6). Internal Medicine, Aug 6, 2016.

** G. Maboni et al. Canine infectious respiratory disease: New insights into the etiology and epidemiology of associated pathogens PLOS ONE | 14(4): e0215817. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0215817 April 25, 2019.

Vaccineren tegen besmettelijke hondenhoest volgens de WSAVA richtlijnen*

Bordetella bronchiseptica (Bb) en paraïnfluenza (Pi)

Vaccineren tegen besmettelijke hondenhoest is volgens de WSAVA richtlijnen non-core. Wel geven zij adviezen welk type vaccins tegen Bordetella bronchiseptica (Bb) en paraïnfluenza (Pi) de voorkeur hebben.

* Guidelines for the vaccination of dogs and cats compiled by the vaccination guidelines group (VGG) of the world small animal veterinary association (WSAVA). Journal of Small Animal Practice 2016 (57).

Respiratoir portfolio

Een hond kan door middel van een injectie, of door het vaccin te druppelen in de neus of op het wangslijmvlies gevaccineerd worden. De belangrijkste ziekteverwekkers om tegen te vaccineren zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het Paraïnfluenzavirus.

Hoewel vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest geen 100% bescherming geeft, zorgt vaccinatie er in ieder geval voor dat de infectie minder ernstig verloopt. Daarnaast zal in de meeste gevallen de infectie voorkomen kunnen worden.

Op zoek naar meer informatie over de respiratoire vaccins tegen besmettelijke hondenhoest van MSD Animal Health? Op zoek naar een adviesvaccinatieschema? 

Voorlichtingsmaterialen voor eigenaren

Voorlichtingsmaterialen voor eigenaren

Om eigenaren goed te informeren en te adviseren over het belang van vaccineren tegen besmettelijke hondenhoest bestaan diverse voorlichtingsmaterialen.

NL-NON-230400046