Actueel

Het laatste nieuws

Op deze actualiteiten pagina vindt u een overzicht van onze nieuws items op het gebied van gezelschapsdieren.

 • Protocol kattenziekte (pdf, 185 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen
 • Kattenziekte eigenaar (pdf, 108 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Kattenziekte

Het kattenziektevirus (FPV, feline panleukopenievirus) komt wijdverspreid voor en wordt de laatste jaren steeds vaker gediagnosticeerd. Kattenziekte treft katten van alle leeftijden. Ook ‘binnenkatten’ lopen risico. Vaccineren tegen kattenziekte is dan ook voor alle katten belangrijk! In ons protocol kattenziekte leest u meer over de behandeling en diagnose van kattenziekte. Ook een adviesvaccinatieschema staat in dit protocol omschreven.

Download hiernaast het Protocol kattenziekte. Of bent u op zoek naar kant-en-klare informatie over kattenziekte voor op uw website of een nieuwsbrief? Bekijk het artikel hiernaast.

Onderbouwde vaccinatiekeuzes maken tijdens de COVID-19 crisis

Tijdens een live webinar over “Vaccineren van gezelschapsdieren tijdens de COVID-19 crisis” (1 april j.l.) bleek dat de behoefte aan informatie-uitwisseling erg groot was. Maar liefst 360 dierenartsen en paraveterinairen waren aanwezig tijdens het webinar van dierenarts Yolanda Schaap (MSD Animal Health) waarin zij diverse vaccinatie-adviezen en risicobeperkende tips gaf om praktijken te helpen bij het maken van keuzes over het wel of niet uitstellen van vaccinaties tijdens de COVID-19 crisis.

> Webinar kijken

Praktijkpost

Via onze PraktijkPost houden we u periodiek op de hoogte van wat we voor u in petto hebben op het gebied van honden, katten en konijnen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe campagnes en communicatiematerialen. Zo weet u precies wat er komen gaat en kunt u alvast voorbereidingen treffen binnen uw praktijk. U dient in te loggen om de PraktijkPost te kunnen downloaden.

PraktijkPost najaar 2019

 • MSD PraktijkPost najaar 2019.pdf (pdf, 1470 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

MSD PraktijkPost zomer 2019

 • MSD PraktijkPost zomer 2019.pdf (pdf, 1078 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

PraktijkPost voorjaar 2019

 • MSD PraktijkPost voorjaar 2019.pdf (pdf, 1352 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Praktijkpost in uw mail ontvangen?

Registreer u eenmalig en kies bij uw profiel welke diergroepen uw interesse hebben.

 

> Registreer eenmalig

Je leest er steeds vaker over: Leptospirose bij honden

Nadat de ziekte onder honden jarenlang nauwelijks nog voorkwam, neemt het aantal ziektegevallen steeds meer toe. En dat ondanks de introductie van nieuwe vaccins die immuniteit kunnen opwekken tegen meer serogroepen dan voorheen.

De oorzaak?
Een hogere infectiedruk door meer knaagdieren, maar mogelijk ook door de verminderde vaccinatiebereidheid van hondeneigenaren. Hoe leptospirose te herkennen in de dierenartspraktijk, waar op te letten en hoe het te voorkomen, lees je in deze casestudie: Een jonge hond met leptospirose in de dierenartspraktijk.

> Casestudy Leptospirose

Kennis quiz voor huisdiereigenaren over besmettelijke hondenhoest

Met deze quiz kunnen huisdiereigenaren zelf hun kennis testen over besmettelijke hondenhoest. Daarnaast biedt het u de kans het gesprek aan te gaan over het belang van vaccineren en preventieve zorg.

Heeft u alle vragen goed?

Deel de digitale quiz via uw eigen social media of bestel de quiz en deel deze uit in uw praktijk.

> Bestel de quiz

> Naar de digitale quiz

 

Teek? STAP naar de dierenarts!

In Nederland krijgen jaarlijks maar liefst 27.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet. Bovendien neemt het aantal teken toe. En wist u dat katten- en hondeneigenaren maar liefst 50% meer kans op een tekenbeet hebben? Een integrale ‘one health’ aanpak is dan ook hard nodig om de toenemende tekenproblematiek aan te pakken.

In samenwerking met dierenartsen en huisartsen is er daarom de landelijke voorlichtingscampagne STAP; een duidelijk stappenplan voor effectieve tekenbestrijding.

STAP is een ezelsbruggetje voor de volgende vier handelingen:

Protocol:

rabiësvaccinatie en titerbepaling hond en kat

De vakantieperiode staat voor de deur. Speciaal voor alle huisdiereigenaren die hun hond of kat gezellig mee op reis nemen naar het buitenland, is er het protocol rabiësvaccinatie en titerbepaling hond en kat.

In dit protocol vindt u belangrijke informatie over regels t.a.v. vaccinatie wanneer uw klanten hun hond of kat mee op reis nemen naar landen binnen en buiten de EU.

> Download protocol

Hondenziekte Brucella canis gesignaleerd in Nederland

Voor het eerst is de bacterie Brucella canis aangetroffen bij in Nederland geboren honden. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een brief aan dierenartsen. Deze bacterie veroorzaakt de hondenziekte brucellose. De ziekte is niet dodelijk, maar kan wel ernstige rug- en nekpijn veroorzaken. Ook kan de ziekte leiden tot onvruchtbaarheid en dood- of zwak geboren pups. In zeer zeldzame gevallen komt de hondenziekte ook bij mensen voor. De NVWA doet er alles aan, om geïnfecteerde honden op te sporen. Kijk voor meer informatie over deze hondenziekte op www.nvwa.nl/onderwerpen/dierziekten/brucella-canis.

FAQ’s hondenziekte als leidraad voor klantadvies

In Duitsland is bij een aantal vossen de uiterst besmettelijke ziekte van Carré (hondenziekte) aangetroffen. In Limburg is er een vermoeden van hondenziekte bij vossen. Deze ziekte kan overslaan op honden. Speciaal voor dierenartspraktijken, hebben we een lijst samengesteld, met daarop de meest gestelde vragen en antwoorden (FAQ’s) rondom hondenziekte. We hopen dat dit document een goede leidraad biedt om uw klanten te adviseren over hondenziekte en vaccinatie. Daarnaast vindt u op de website van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht meer actuele informatie over dit onderwerp.

Bezoek de website van de Universiteit Utrecht

 • FAQ's hondenziekte (pdf, 167 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Nu online: Interactieve opleiding 'Veterinair Preventie Professional'...

...speciaal voor veterinaire professionals die een stap verder willen in preventieve diergeneeskunde. De online opleiding bestaat uit 4 e-learningsmodules en een inspirerende communicatietraining op locatie.

De 4 VPP e-learningmodules:
- Vaccinatie
- Ectoparasieten
- Endoparasieten
- Verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen

> Download brochure VPP

Kies voor preventie; meld je aan! 
Meld je aan voor de VPP opleiding, Veterinair Preventie Professional, of vraag eerst aanvullende informatie aan via gezelschapsdieren@merck.com

> Aanmelden VPP

Huisartsen zijn niet alert genoeg op dierenziektes die over kunnen slaan op mensen.

Dierenartsen en huisartsen moeten veel meer dan nu informatie uitwisselen, zodat eerder herkend wordt dat mensen een ziekte hebben die overgebracht is door dieren.

> Lees meer

Vlooien en teken

Wie vlooien en teken wil voorkomen, moet daar geen dagtaak aan hebben. Gelukkig zijn er ook vlooien- en tekenproducten die je hond of kat met slechts één behandeling langdurig beschermen.

Ons advies aan huisdiereigenaren: Ga naar je dierenarts voor het beste advies om deze vervelende parasieten te voorkomen.

> Lees meer

Bent u op zoek naar aanvullende informatie over Bravecto®?

Als producent geven we u graag wat achtergrondinformatie over dit vlooien-, teken- en wormenmiddel.

> Lees meer

Technisch Bulletin Kat

Deze editie van het Technisch Bulletin staat in het teken van de kat. Aan bod komen onder meer thema’s als leptospirose en niesziekte, maar ook chronisch nierfalen en een Europese veldstudie naar het voorkomen van feline calicivirus (FCV) worden in dit bulletin behandeld.

> Download technisch bulletin

Antiparasitica

Langwerkende middelen bevorderen therapietrouw

Er is steeds meer vraag naar langwerkende middelen tegen vlooien en teken.

> Lees meer

Vaccineren

Het belang van vaccineren

Preventieve gezondheid staat hoog op onze agenda. Door te vaccineren kunnen we huisdieren een goede bescherming bieden. Toch zijn er nog altijd katten-, honden-, en konijneneigenaren die vaccinaties overslaan. Veel huisdieren missen daardoor vaccinaties die ze echt nodig hebben.

> Lees meer

Katvriendelijke praktijk

Soms kan het een hele uitdaging zijn om met een kat naar de dierenarts te gaan.

Daardoor kan het voorkomen dat een kat niet, of te laat, naar de dierenarts gebracht wordt en dus niet de juiste medische zorg krijgt die het dier op dat moment verdient. Gelukkig zijn er steeds meer katvriendelijke praktijken in Nederland.

> Lees meer

Diabetes

Hoe eerder suikerziekte bij een hond of kat wordt ontdekt, hoe beter de ziekte kan worden behandeld.

Hoewel de ziekte chronisch van aard is, is suikerziekte goed te behandelen. Gezond diabetes management is dan ook het speerpunt van MSD Animal health.

> Lees meer

Praktijkondersteuning

MSD Animal Health staat voor innovatieve oplossingen voor het verbeteren van diergezondheid.

Daarnaast willen we dierenartsenpraktijken helpen om zich nog verder te professionaliseren.Dat doen we door het aanbieden van diverse praktijkondersteunende programma’s.

> Lees meer