Vlooien en teken…

HET VOORJAAR IS WEER BEGONNEN, OOK VOOR VLOOIEN EN TEKEN

De vogels fluiten en de bomen staan in bloei, het warmere weer is een feit. Niet alleen de meeste mensen, maar ook vlooien en teken kijken uit naar dit moment. Wist je dat teken al actief zijn vanaf 7°C? Dat is de reden dat er wordt geadviseerd om huisdieren te beschermen van maart tot en met november. En wist je dat onbeschermde honden en katten teken levend mee naar huis kunnen nemen? Ook vlooien hebben vrij spel onder de juiste omstandigheden. Als je huisdier eenmaal vlooien heeft, duurt het 2 tot 3 maanden om er weer vanaf te komen. Preventieve bescherming is daarom niet alleen van belang voor je huisdier, maar ook voor jezelf en je omgeving!

1x behandelen; maandenlang beschermd!

Natuurlijk wil je vlooien en teken voorkomen bij je dier en in je huis voorkomen. Maar dat moet ook weer niet te veel tijd kosten. Je hebt immers wat beters te doen: barbebue aan, struinen door de duinen, wandelen tot de avondzon verdwijnt.

Gelukkig zijn er vlooien- en tekenproducten die je hond of kat met slechts één behandeling maandenlang beschermen. Simpel en snel, maar wél effectief!
Ga naar je dierenarts voor advies en geniet daarna vooral lekker van het voorjaar.

Teken: waarom veel mensen angst hebben

Ongeveer 1 op de 5 teken in Nederland zijn besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Jaarlijks wordt 1 op de 10 personen gebeten door een teek en zo’n 27.000 mensen raken besmet met de ziekte van Lyme.  Wist je dat je als katten- of hondeneigenaar maar liefst 1,5 keer meer kans op een tekenbeet loopt? Je hond of kat kan bijvoorbeeld een teek mee naar huis nemen. In huis kan de teek weer op zoek gaan naar een nieuwe gastheer…misschien ben jij dat wel! Preventieve bescherming tegen teken is dan ook een kwestie van dierwelzijn en volksgezondheid.

De meeste tekenbeten worden niet alleen opgelopen in het bos (43%), maar ook in de tuin (31%)! Teken houden zich schuil in het gras, meestal in de schaduw. Ze zijn maar enkele millimeters groot en daarom heel lastig te ontdekken in de harige vacht van je dier.

Parasitologen van de ESCCAP adviseren om dieren in Nederland die buiten komen dagelijks te controleren op teken. Daarnaast adviseren ze om van vroege lente (begin maart) tot laat in de herfst (eind november) preventief te beschermen tegen teken. Ook gedurende warme winters kan deze bescherming noodzakelijk zijn, omdat teken boven 7oC actief blijven! Ontdek direct hoe je een teek snel kunt verwijderen en je hond of kat kunt beschermen!

Help, vieze vlooien in mijn huis!

Wist je dat een vrouwtjesvlo tot wel vijftig eitjes per dag legt? En het probleem is, dat je vlooien vaak pas ziet, als het te laat is… Voordat je het weet heb je thuis last van een vlooienplaag! Larven en poppen van vlooien zitten dan tussen je bank, tapijt, kussens en beddengoed. Bah!

Als vlooien er eenmaal zijn, zullen ze niet zomaar verdwijnen. Het duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden om je huis weer vlovrij te krijgen.

Parasitologen van de ESCCAP adviseren om dieren in Nederland die buiten komen van vroege lente (begin maart) tot laat in de herfst (eind november) preventief te beschermen tegen vlooien. Omdat vlooien zich ’s winters binnenshuis gewoon kunnen voortplanten is voor situaties met een hoge infestatiedruk (zoals kennels, asiels etcetera) bescherming het hele jaar door nodig.

Vlooien zijn niet alleen vies, maar ook heel vervelend voor je dier. Heb zelf maar de hele dag jeuk! Dieren met een vlooienallergie krabben zich zelfs tot bloedens toe. Vlooien kunnen daarnaast lintworm overbrengen en bloedarmoede veroorzaken bij puppy’s en kittens. Maar geen nood: we hebben goede tips om vlooien te bestrijden en om een vlooienplaag in huis te voorkomen!

Waarom de dierenarts een beter alternatief is dan Google

Bij het zoeken op Internet word je overspoeld door informatie en zoekresultaten. Veel van deze informatie is vaak niet geverifiëerd en werkt daarom tegenstrijdig. Dit verklaart ook waarom het vaak lastig is om de juiste informatie te vinden over preventieve gezondheid en gezondheidsproblemen bij je huisdier. Jammer eigenlijk, want deze informatie is van vitaal belang om de juiste keuzes te maken om een optimale zorg voor je huisdier te garanderen. Vlooien- en tekenproducten zijn bijvoorbeeld op veel plekken verkrijgbaar, maar voor het beste advies ga je naar je dierenarts.

– Je dierenarts weet het meest over diergeneesmiddelen en de werking ervan.

– Je dierenarts kan de gezondheid van je dier het best beoordelen.

– Je dierenarts kan een persoonlijk advies geven op basis van je thuissituatie.

– Je dierenarts beschikt over innovatieve, langwerkende middelen.

Kortom: staar je niet blind op Google zoekresultaten, ga naar je dierenarts voor het beste advies!

Alles over honden en katten:
Volg ons op Facebook!

Handige tips voor je hond of kat? Leuke weetjes over huisdieren? Volg ons op Facebook via ‘MSD Animal Health Nederland’. Nog leuker: deel je eigen tips en ervaringen met je hond of kat op onze pagina.