Niesziekte en kattenziekte

De vaccinatiegraad van katten in Nederland is te laag (28%). Om het belang van preventie nog beter op de kaart te zetten, vindt u op deze pagina diverse voorlichtingsmaterialen voor katteneigenaren én naslagmaterialen voor uw praktijk (o.a. protocollen en een recente niesziektestudie).

Protocollen niesziekte
Bij niesziekte is sprake van een ontsteking van de voorste luchtwegen en vaak ook de conjunctiva. Meerdere ziekteverwekkers (viraal en bacterieel) en managementfactoren kunnen een rol spelen. De belangrijkste ziekteverwekkers zijn feline herpes virus (FHV) en feline calici virus (FCV). Ook de bacteriën Bordetella bronchiseptica en Chlamydoa felis worden gezien als primaire pathogenen van niesziekte. Complicerende factor is dat verspreiding ook kan plaatsvinden via klinisch gezonde dragers. Vaccineren tegen niesziekte is belangrijk . Afhankelijk van de omstandigheden en risico’s voor de kat, wordt een vaccinatieadvies opgesteld.
Protocol kattenziekte
Het kattenziektevirus (feline panleukopenievirus, FPV) komt wijdverspreid voor en wordt de laatste jaren steeds weer vaker gediagnosticeerd. Kattenziekte treft katten van alle leeftijden, maar kittens zijn het gevoeligst. Ook ‘binnenkatten’ lopen risico. Vaccineren tegen kattenziekte is dan ook voor alle katten belangrijk! In ons protocol kattenziekte leest u meer over de behandeling en diagnose van kattenziekte. Ook een adviesvaccinatieschema staat in dit protocol omschreven.


Europese studie1 feline calici veldvirussen
Het feline calicivirus (FCV) is een van de belangrijkste ziekteverwekkers van niesziekte bij katten. Ondanks het feit dat veel katten gevaccineerd worden, blijft dit virus toch vaak een probleem. Het vermoeden bestond dat het virus mogelijk resistent geworden was tegen bestaande vaccins. Daarom heeft er in 2017 een Europese veldstudie plaatsgevonden naar het voorkomen van het feline calicivirus (FCV) en het neutraliserend vermogen van de FCV-F9 vaccinstam bij actuele veldstammen. Uit de studie blijkt dat de FCV-F9 vaccinstam nog steeds goed beschermt tegen de in het veld voorkomende veldstammen.
1. M. Afonso et. al., A multi-national European cross-sectional study of feline calicivirus epidemiology, diversity and vaccine cross-reactivity. Vaccine, 2017
Folder over vaccineren van kittens en quiz voor katteneigenaren
Speciaal voor katteneigenaren die net een kitten in huis hebben, is er een nieuwe folder ontwikkeld. In deze folder staat achtergrondinformatie over diverse ziektes bij katten en over het nut van vaccineren. Handig om mee te geven na een eerste consult of om in een kittenpakket te stoppen! Daarnaast is er ook een nieuwe quizfolder, waarbij katteneigenaren hun kennis over vaccinatie kunnen testen. Leuk voor in de wachtkamer of om mee te geven.


Zet Animana en Chameleon in en geef een afsprakenkaart mee
Help de vaccinatiegraad van katten verhogen: nodig kitten- en katteneigenaren proactief uit voor de jaarlijkse vaccinatie- en gezondheidscontrole en maak hiervoor gebruik van Chameleon of de Veterinary Content Cloud in Animana (de digitale bibliotheek binnen IDEXX Animana). De teksten hoeft u niet meer te schrijven, dat hebben wij al voor u gedaan. Maak bij kittens die gekomen zijn voor hun eerste vaccinatie direct de volgende afspraak en noteer deze op dit handige afsprakenkaartje en geef het kaartje mee aan uw klanten.
Kant-en-klare social media beelden
Besteed ook online aandacht aan het belang van vaccineren tegen kattenziekte en niesziekte. Hieronder vindt u kant-en-klare social media beelden die u kunt plaatsen op uw eigen kanalen, nieuwsbrief of website. Zo blijft u uw klanten informeren over het belang van preventie.

Waarom vaccineren tegen niesziekte?
Vaccinatie tegen niesziekte geeft geen 100% bescherming. Niesziekte is een complexe ziekte waarbij infectieuze en niet-infectieuze factoren (stress, “katdichtheid”, etc.) een rol spelen. Toch is vaccinatie van groot belang om de kans op en de ernst van niesziekte bij het individuele dier zo klein mogelijk te maken. De kans op complicaties is aanzienlijk kleiner na vaccinatie, maar ook het risico van individuele verspreiding van niesziekte is dan minimaal. Het couperen van verspreiding van niesziekte is belangrijk voor de bescherming binnen de kattenpopulatie (herd immunity).

Reizen met katten: protocol rabiësvaccinatie
Voor het reizen met gezelschapsdieren bestaan regels. Welke regels binnen de EU gelden leest u in het vernieuwde protocol rabiësvaccinatie die u hieronder kunt downloaden. Ook hebben we een checklist samengesteld met de meest gestelde vragen over vaccineren van pups en kittens tegen rabiës.