Leptospirose – Meer dan de ziekte van Weil

Leptospirose, waaronder de ziekte van Weil, is een wereldwijd bij honden voorkomende ziekte die door bepaalde bacteriën, leptospiren, wordt veroorzaakt.
Omdat het hierbij om een zoönose gaat, en wel de meest verbreide zoönose ter wereld, kan de ziekte ook van hond op mens worden overgedragen. Gezien het groeiend aantal gevallen van besmetting met leptospirose bij mensen en honden in de afgelopen jaren, wordt deze ziekte ook wel als “re-emerging infectious disease” aangeduid.
U kunt uw klanten verwijzen naar de eigenaren site over leptospirose, als zij zelf informatie zoeken. Natuurlijk kunt u hier ook een kijkje nemen.

www.leptospirose.nl

Informeer uw eigenaren

Honden met leptospirose zijn vaak intensive care patiënten. Afhankelijk van welke organen zijn aangetast, is een ondersteunende therapie noodzakelijk zoals infuus, zuurstof, dialyse etc. Daarnaast omvat de behandeling van leptospirose altijd minimaal 14 dagen antibiotica. Uiteraard zijn hygiënemaatregelen zeer belangrijk bij leptospirose aangezien het een zoönose is en urine van geïnfecteerde honden besmettelijk kan zijn voor de mens.
Informeer uw diereigenaren.

Meer technische inhoud over leptospirose

De belangrijkste voorzorgsmaatregel tegen leptospirose is vaccineren. Door zo breed mogelijk te vaccineren tegen leptospirose, is de kans op het krijgen van de ziekte sterk te verkleinen. Leptospirosevaccins bieden goede bescherming. Het advies is om een vaccin te kiezen dat tegen de 4 meest voorkomende serogroepen beschermt. Helaas is er dan nog altijd een kleine kans op leptospirose, veroorzaakt door serogroepen, waartegen u niet kunt vaccineren.

Lees er alles over in de technische brochure

  • Leptospirose protocol (pdf, 205 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Vaccineren

Om uw klanten te wijzen op het belang van vaccinatie, heeft MSD Animal Health diverse voorlichtingsmaterialen voor u ontwikkeld.

Naar vaccineren

Besmettelijke hondenhoest

Besmettelijke hondenhoest wordt overgedragen via de lucht of door rechtstreeks (snuffel)contact. Als uw hond besmettelijke hondenhoest heeft, dan uit zich dat vaak in een harde, droge hoest en kokhalzen.

Lees verder over hondenhoest

Niesziekte

Bij niesziekte is sprake van een ontsteking van de voorste luchtwegen en vaak ook de conjunctiva. Meerdere ziekteverwekkers (viraal en bacterieel) en managementfactoren kunnen een rol spelen.

Lees verder over niesziekte

Myxomatose en RHD

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus.
Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit.

Lees verder over Myxomatose en RHD