Meer dan de ziekte van Weil of rattenziekte

Leptospirose is een wereldwijd voorkomende ziekte bij o.a. honden. Het wordt veroorzaakt door een bepaalde groep bacteriën genaamd leptospiren. Het gaat hier om een grote groep bacteriën waar de veroorzaker van de ziekte van Weil (serogroep Leptospira Icterohaemorrhagiae) onder valt. Maar ook andere serogroepen, zoals L. Australis, L. Grippotyphosa en L. Canicola komen voor in Europa en veroorzaken ziekte bij honden. Om diereigenaren te wijzen op het belang van vaccineren tegen leptospirose, heeft MSD Animal Health diverse (voorlichtings)materialen ontwikkeld.

Bijna alle honden lopen risico

Bijna alle honden lopen risico

Kleine knaagdieren zijn het voornaamste reservoir voor leptospiren en ontwikkelen over het algemeen zelf geen symptomen na infectie. Honden zijn een veel voorkomende tussengastheer voor ziekmakende leptospiren en zij kunnen acute, ernstige ziektesymptomen ontwikkelen.

Leptospirose komt niet alleen voor bij honden die op het platteland wonen en contact hebben met water, maar wordt ook gezien bij honden die in de stad wonen. Ook honden die gevaccineerd zijn, kunnen leptospirose ontwikkelen door infectie met een groep leptospiren waartegen niet gevaccineerd werd. De mogelijkheid van leptospirose als diagnose moet in het achterhoofd gehouden worden bij iedere hond met verdachte symptomen.

Leptospirose; het stellen van de juiste diagnose

Om de diagnose van leptospirose te bevestigen, zijn er verschillende testen mogelijk. Er zijn PCR-, MAT- en ELISA-testen beschikbaar, maar helaas hebben deze allemaal hun beperkingen en is de uitslag vrijwel nooit 100% eenduidig. Om te helpen in het herkennen van de symptomen, het stellen van de juiste diagnose en het inzetten van een effectieve behandeling, is er een praktisch protocol beschikbaar.

Leptospirose msd
Vaccineren tegen leptospirose

Vaccineren tegen leptospirose

Bijna elke hond wandelt wel eens langs een sloot of gracht, loopt door de modder of drinkt uit een plas. Sommige honden zwemmen regelmatig. Op zulke momenten kan een hond in contact komen met leptospiren. Door jaarlijks zo breed mogelijk te vaccineren tegen leptospirose bouwt de hond een brede weerstand op en wordt voorkomen dat een hond ernstig ziek wordt. Download hier het advies vaccinatieschema.

Voorlichtingsmaterialen voor eigenaren

Om eigenaren goed te informeren en te adviseren over het belang van vaccineren tegen leptospirose bestaan diverse voorlichtingsmaterialen.

Voorlichtingsmaterialen voor eigenaren

NL-NON-230400047