Wormen, vlooien en teken bij de kat

#geenwormen #geenvlooien #geenteken

Alle katten met risico op wormen-, vlooien- en tekenbesmetting zouden daartegen beschermd moeten worden. Helaas is dit nog lang niet altijd het geval. En dat terwijl bescherming tegen wormen, vlooien en teken niet alleen belangrijk is voor de kat, maar ook voor de volksgezondheid! 
Bent u huisdiereigenaar? Vraag uw dierenarts om advies of bezoek onze huisdieren-pagina hier.

ESCCAP richtlijnen voor preventieve ontworming van kat in Nederland

Het advies van ESCCAP is om een kat volgens het rechter schema preventief te ontwormen. De gemiddelde kat valt in risicogroep B (4x per jaar ontwormen tegen spoelwormen). Ontwormen tegen spoelworm is in het belang van de gezondheid van mens en dier.

De larven van de kattenspoelworm kunnen namelijk de mens (vooral kinderen) besmetten en klachten veroorzaken. Katten raken besmet via de moedermelk, contact met grond (zoals de tuin) en door het eten van prooidieren of rauw vlees.

Lintwormen bij katten vormen geen noemenswaardig risico voor de kat of voor de volksgezondheid. De ESCCAP richtlijnen geven daarom aan, katten pas te behandelen als de aanwezigheid is aangetoond van lintwormen of vlooien.

Het ontwormingsschema zoals getoond is passend binnen het algemene ontwormingsadvies van de ESCCAP. Aanvullende ontworming kan benodigd zijn afhankelijk van de situatie zoals bij de ontworming van kittens. Voor meer informatie, kijk op www.esccap.eu.

Bent u al klaar voor het najaar?

Na een van de warmste zomers in de Nederlandse geschiedenis zakt het kwik weer naar lagere temperaturen waarbij kachels worden opgestookt en de centrale verwarming ook aan gaat. Een opgewarmd huis is natuurlijk behaaglijk, maar ook een risico voor het ontstaan van vlooienplagen. Heeft u al plannen wat u in het najaar gaat doen om dit onder de aandacht te brengen bij uw klanten?

> Bekijk voorlichtingsmaterialen